Eindelijk Koninklijke onderscheiding voor ‘Sien’

|
| Foto: |
actueel

NIETAP – De mail van de gemeente Noordenveld waarin – onder embargo- vermeld stond dat Alie Folkerts- Kalfsbeek benoemd zou worden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, riep eigenlijk verbazing op. Had ze die nog niet dan? Nee dus. Kennelijk nooit voorgedragen, dé eis om voor een medaille-plus in aanmerking te komen. Vrijdag was het dan eindelijk zover. Toen werd ze door burgemeester Klaas Smid Koninklijk onderscheiden. Volkomen terecht natuurlijk, want wat de immer enthousiaste Folkerts bewerkstelligde, grenst aan het onwaarschijnlijke. Ze maakte van haar passie iedereens passie. Bevlogen. Kundig. Strijdbaar en creatief. Dat is ze. En dat blijft ze- zo hoopt iedereen- ook nu het zijne majesteit behaagd heeft…

Vraag Alie hoe het is en in het antwoord zal ze – na een kort ‘goed’ - razendsnel de namen Ot, Sien, Scheepstra, Kabinet en Jetses noemen. Niet toevallig wordt ze zelf vaak Sien genoemd, voorvechtster als ze is voor de nalatenschap van met name Hindericus Scheepstra. Dat er aan de Schoolstraat in Roden Trefpunt Scheepstra is, komt zeker óók door de enorme gedrevenheid van Alie, zonder de andere vrijwilligers ook maar iets tekort te doen. Niet toevallig vroeg haar man onlangs nog wanneer ze haar bed in het pand aan de Schoolstraat zou plaatsen. Je bent gedreven of je bent het niet. Alie doet nooit iets half. Het resultaat is te bewonderen aan de Schoolstraat.

Alie is vanaf 2002 medeoprichter en voorzitter van de Stichting De Oude Scheepstraschool en het Scheepstra Kabinet. Zelf stond ze jarenlang voor de klas en zo raakte ze bekend met het werk van Hindericus Scheepstra. In 2002 bedacht ze dat Scheepstra blijvend herdacht moest worden en in 2004 werd de stichting opgericht. Het Scheepstra Kabinet kwam er in 2012. Een blijvende expositie. Een ultiem eerbetoon. Alie leidt tot op de dag van vandaag de bestuursvergaderingen, houdt contacten met landelijke musea, geeft rondleidingen, overlegt met vrijwilligers en werft vrijwilligers. Aan promotie doet ze elke minuut van de dag. Ze verzorgt (externe) lezingen en heeft overleg met andere organisaties en verenigingen. En ondanks het feit dat Alie al 71 jaar is, blijft ze creatief. Zo werkt ze nu aan een documentaire over Scheepstra, samen met een al even gepassioneerd stel vrijwilligers en professionals.

Alleen hiervoor al zou Alie een onderscheiding verdienen, en eigenlijk kent iedereen haar hier ook van. Maar ze deed meer. Veel meer zelfs. Zo was ze een kleine tien jaar vrijwilliger bij Stichting Welzijn in Noordenveld en bracht ze het bekende Gele Boekje bij de senioren in Nietap langs. Zelf schreef ze ook in dat Gele Boekje, een boekje dat een belangrijke schakel vormde tussen de welzijnsinstelling en de oudere bewoners. Vrijwilligers kwamen bij de mensen thuis en konden zo eventuele problemen signaleren. Alie zette zich ook geruime tijd in voor de vereniging tot behoud van Natuurschoon Nietap/Leek. Ze was secretaris en speelde een stimulerende rol bij het vernieuwen van de vereniging en het verbreden van het draagvlak binnen de gemeenschap. Ze ondersteunde de opleving van de vereniging van zeven naar tweehonderd leden. Daarbij was ze hét gezicht naar buiten toe. Ze was ook toen al die bindende, stimulerende factor. Ook leverde ze een bijdrage aan het 300-jarig bestaan van het dorp Nietap en het 75-jarig bestaan van de vereniging. Zoals veel mensen ook nog zullen weten was Folkerts bovendien een kleine tien jaar bestuurslid en voorzitter van de openbare bibliotheek Roden, met scherp oog voor de klant en medewerkers. Ook hier viel haar enorme betrokkenheid op, had ze heel veel contact met vrijwilligers en door het persoonlijke benadering wist ze altijd weer nieuwe vrijwilligers te werven. Vroeg Alie je, dan kon je bijna geen nee zeggen. Al haar vrijwillige inspanningen zijn nu dus beloond. Eindelijk.

KADER

Opening ‘Het Volle Leven’
Alie Folkerts kreeg haar onderscheiding bij de opening van de tentoonstelling ‘Het Volle Leven’. In deze expositie zijn de originele boekjes van het drietal Scheepsra, Ligthart en Jetses te zien. Bezoekers maken kennis met de persoonlijke collectie van Fedderik van der Mei, een gepassioneerd verzamelaar van Jetses. Van der Mei verzamelde alle boeken, tekeningen, prenten, schoolplaten en voorwerpen die met Jetses te maken hebben. Hij maakte zelf twintig jaar deel uit van de Jetses Stichting en gaf lezingen door het hele land. Eerder al exposeerde hij in speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden. Voor deze tentoonstelling heeft hij zelf de teksten verzorgd en de illustraties uitgekozen. Douwe Buiter heeft vervolgens de inrichting, de teksten en illustraties prachtig vorm gegeven. Ook is een gefilmde opname te zien van Van der Mei, gemaakt door uiteraard Wobbe Gorter.

|

UIT DE KRANT

Lees ook