Emiel? Jan of toch Gerard?

Wie wordt de nieuwe voorzitter van de Jaarbeurs?

RODEN – Vaste prik. Zo vlak voor de vakantie laat de Stichting Jaarbeurs van het Noorden van zich horen. Dan ook is het programma vaak al zo goed als rond en kan het publiek alvast wat opgewarmd worden. Kunnen ze – heel breed hebben ‘we’ het immers nog steeds niet- een weekje minder vakantie boeken om straks in september een week uit ons dak te kunnen gaan. Behalve heel veel goed nieuwe vorige week – met waarschijnlijk Kenny B en zeker Dré Hazes- met aansprekende artiesten- blijven er ook vragen. Wie wordt bijvoorbeeld de nieuwe voorzitter van de Stichting Jaarbeurs van het Noorden?
De naam is al bekend, bekendgemaakt wordt die naam echter nog niet. Wellicht wil de nieuwe roerganger nog wat bedenktijd of is het toch nog niet helemaal in kannen en kruiken. Inmiddels is het grote gissen wel al begonnen. Voornaamste kandidaat om Geert Wolters op te volgen lijkt Gerard Kremer, de gewezen sterke man van de Vrijbuiter. Kremer is, zoals de Jaarbeurs dat graag ziet, een commerciële man. Met netwerk en met contacten. Met een vlotte babbel, volgens mensen soms wel eens wat té vlot. Kremer kent de Jaarbeurs en moet in staat zijn de beurs een nieuwe smoel te geven, want ook dat wil de stichting. Er zal meer in thema’s gewerkt worden en Kremer lijkt met zijn ideeën, zijn ambitie tot innoveren en zijn enorme netwerk precies de aangewezen man om de beurs weer nieuwe elan te geven en in ieder geval commercieel de puntjes eens even weer op de i te zetten. Kremer is wel een andere persoonlijkheid dan voorganger Geert Wolters, iemand die meer tussen zijn publiek stond. Die elk jaar weer met een biertje in de hand zag dat het goed was. Dat het wéér drukker was en het zich kon permitteren om een aantal jaren zijn broer op te voeren bij de opening van de beurs. Ach, het was Geert. ‘Onze Geert’. En iedereen mocht Geert, hoewel het grapje met de broer ietwat te lang stand hield.

Kremer is anders. Kremer weet wat ie wil en doet er niets aan dat te verbergen. Kremer is welbespraakt in staat een menigte toe te spreken en dus commerciële onderlegd. Het zou haast Kremer wel moeten worden. Andere voorname kandidaat lijkt Emiel van der Heide. Als sponsor -Intersport- is hij al nauw verbonden met de Jaarbeurs (Miss Noord) en omdat ook zijn vrouw Catrin iets gaat doen in de commissie amusement, is het ook geen gekke gedachte dat Van der Heide de nieuwe sterke man wordt. Ook hij is commercieel goed onderlegd, heeft een netwerk en ideeën. Van der Heide is bovendien weer wat jonger, en dat past in het plaatje van de bestuurlijke vernieuwing/verjonging die de organisatie door wil voeren. Want na deze editie van de Jaarbeurs wordt daadwerkelijk afscheid genomen van ervaren rotten als Jelle Haisma en Geert Rijpma. Kandidaat drie lijkt een dark horse: Jan Buiter. Buiter was lang voorzitter van de Zakenkring, een absoluut voordeel wat betreft net werven van nieuwe sponsoren. Buiter is geliefd, kent het klappen van de zweep en zou zich ondanks de drukte wellicht vrij kunnen maken voor een toch wat minder intensieve klus als voorzitter zijn van de Jaarbeurs, als je dat in tijd afzet tegen het voorzitterschap van de Zakenkring. Kandidaat vier bedankte zelf al voor de eer, en was dus feitelijk dé droomkandidaat; Rieks Perdok. Binnenkort zal de naam van de nieuwe voorzitter bekend gemaakt worden, al zal zijn ‘dienstverband’ pas na de Rodermarkt ingaan. De organisatie staat voor de naderende editie wel, met vicevoorzitter Bert Rijks en Lucas Schoonbeek als dé drijvende krachten.
Dan nog iets. Voor alles helemaal duidelijk is, hullen zowel de Stichting Rodermark als de Jaarbeurs zich in stilzwijgen over de toekomst van de Rodermark, die dit jaar in elk geval een ander uiterlijk zal hebben. Of de munt overal gebruikt kan worden straks, is maar de vraag. Zeker is wel dat het tijdperk van een consumptiemunt van twee euro achter ons ligt. Als de voortekenen niet bedriegen gaan de consumptieprijzen omhoog. De vraag is alleen nog even met hoeveel. Ook nog iets om rekening te houden met het eventueel boeken van de vakantie…