En daarom heeft het zijne Koninklijke hoogheid behaagd..

Lintjesregen in Noordenveld

REGIO – Altijd leuk, de lintjesregen. In tegenstelling tot de afgelopen jaren moesten zowel de echte burgemeester Klaas Smid als de reserve-burgemeester (Alex Wekema in dit geval) aardig aan de bak woensdag. Wat waren de gedecoreerden blij en wat waren ze verrast. Zoals dat hoort als je een lintje krijgt.
Henk Buring bijvoorbeeld, kreeg woensdagmorgen een Koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester en werd Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde op het sportcomplex in Roderwolde. Buring was liefst 35 jaar vrijwilliger bij korfbalvereniging ODA en bekleedde verschillende functies. Daarnaast was Buring liefst 29 jaar bestuurslid van Dorpsbelangen Roderwolde. Hij was vanaf 1988 tot begin vorig jaar ook nog eens bestuurslid van de plaatselijke tennisvereniging. Henk nam altijd het voortouw en geeft nog steeds leiding als het de tennisbaan betreft. Ook organiseerde hij verschillende toernooien en promotieactiviteiten.

Alex Wekema benoemde namens de Koning ook Henk Hagedoorn uit Een tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Wil je Henk’s activiteiten voor de maatschappij allemaal opnoemen, dan moet de Krant bijkans een extra editie uitbrengen. Hagedoorn is inmiddels 55 jaar en was en is bijzonder actief voor Gomos en was vrijwilliger en medeoprichter van Loopgroep Norg. Nog steeds is hij vrijwilliger en voorzitter van Buurtvereniging Norgerweg in zijn woonplaats en was hij jarenlang vrijwilliger bij SV Een. Nog steeds is hij vrijwilliger bij schaatsvereniging Noordenveld/Noord Oost Drenthe en ook is hij nog steeds actief als voorzitter/secretaris van skeelervereniging De Draai in Haulerwijk. Ook is hij vrijwilliger bij de KNSB en is hij wedstrijdcommissaris bij die KNSB, gewest Drenthe om precies te zijn. Ook de Asser Atletiek Club’61 heeft jarenlang een beroep kunnen doen op Hagedoorn. Als Henk wat tijd over heeft, verzorgt hij radioverslag van skeelerwedstrijden. Ga er maar aan staan!

Wekema verraste vervolgens Dinie Haaijer – Hindriks (71). Zij woont aan de Fabriciuslaan in Roden en kreeg daar ook haar onderscheiding – Lid in de Orde van Oranje Nassau- uitgereikt. Al vanaf 1990 is Dinie vrijwilliger en coördinerend gastvrouw bij het UMCG in Groningen. Ze begeleidt patiënten en heeft een signalerende functie om patiënten te ondersteunen. Ze geeft tijd en aandacht aan mensen die dat even nodig hebben. Ze maakt ook de roosters voor de vrijwilligers en geldt als dé vraagbaak voor vrijwilligers en organiseert ook de reguliere vergaderingen. Van 1995 tot 2009 was ze vrijwilliger bij Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden. Ze deed met name baliewerk. Een van haar sterke punten was het enthousiast vertellen over het wel en wee van het museum en wat er zoal te zien was. Vertellen kan ze toch al goed en ze maakte menig bezoeker enthousiast over Roden en het museum.

Ook de 77-jarige Egbert Brink zag tot zijn verbazing ineens wethouder Wekema opduiken in de Winsinghhof. Ook hij werd Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is al vanaf 1957 lid, bestuurslid en penningmeester van de EHBO District Drenthe. Hij was penningmeester van de plaatselijke afdeling in Roden en is dat vanaf 1992 voor Drenthe. Hij werd ingezet bij de treinkapingen, de gijzelingsactie in Bovensmilde en op de vakantieboot voor gehandicapten. Brink is daarnaast docent eerste hulp – al vanaf 1972- en leidde heel veel vrijwilligers op. Brink was ruim een kwart eeuw lid en vrijwilliger van Het Rode Kruis en was tien jaar vrijwilliger en bestuurslid van de EHBO in Roden. Brink was docent EHBO en is nog steeds lid van de landelijke verenigingsraad van KNV EHBO. Brink houdt toezicht op het functioneren van het landelijk bestuur en het landelijk bureau in Zeist.