‘Er moet tempo in komen. Mensen haken af!’

Afbeelding
actueel

Jan Stroetinga waarschuwt politiek over voortgang bouw Oosterveld Norg

NORG- Aan de slag! En snel een beetje! Dat zijn de woorden van Jan Stroetinga over woningbouw op het Oosterveld. Nu ook uit de door de gemeente en projectontwikkelaar Heijmans uitgegeven enquête is gebleken dat er grote behoefte is aan woningen in Norg, lijkt nieuwbouw na 30 jaar wachten eindelijk dichtbij. Op het Oosterveld –waar plek is voor maximaal 220 woningen- zouden in de eerste fase 7 vrijstaande woningen gebouwd worden. Nog voor ze zomer moet de ontsluitingsweg voor het grootste deel gereed zijn en de grond bouwrijp, is het plan. Ondanks dat de boel door Stroetinga’s fanatisme flink is opgeschud en in een stroomversnelling terecht is gekomen, maakt de 84 jarige baas zich zorgen. Zorgen die gedeeld worden door Wietze de Wind, raadslid voor de Partij van de Arbeid in Noordenveld. “Het duurt allemaal veel te lang. Er moet tempo in komen. Mensen vallen af!”, waarschuwt Stroetinga.

Jan Stroetinga somt even wat namen op van mensen die graag op het Oosterveld hadden willen wonen, maar het veel te lang vinden duren. “Ik sprak laatst met Berend Thijs van Bouwbedrijf Thijs uit Zeijen. Hij wilde graag naar het Oosterveld. Maar ja. Het duurde hem allemaal veel te lang. Hij heeft nu ergens anders een huis laten bouwen. Dat vind ik zo jammer. En ik hoop het echt niet, maar ik ben er bang voor dat meer afhaken. Ik heb hier een lijst met namen van mensen die graag willen. 27 belanghebbenden hebben zich bij mij gemeld. Daar komen de 80 mensen die zich via de enquête hebben aangemeld nog eens bij. Ik ken bovendien nog zat mensen wel belangstelling hebben, maar op de lijst willen. Zien ze het nut niet van in. Eerst zien dan geloven, dat is het gevoel dat heerst”, weet Jan Stroetinga.

Een snelle start is niet het enige waarover Stroetinga en De Wind zich druk maken. Uit de enquête bleek namelijk ook dat er grote behoefte is aan twee-onder-één kappers en sociale huurwoningen, weten de heren. Die twee zaken zouden ze maar wat graag naar voren trekken. Wietze de Windt is er van overtuigd dat de woningen, wanneer er eenmaal gestart is met de bouw, als zoete honingbroodjes van de hand gaan. “Ik durf te wedden dat van de 220 woningen we binnen 5 jaar de helft kwijt zijn”, zet De Windt zijn overtuiging kracht bij. “Steden als Groningen en Assen trekken leeg. Mensen durven het dankzij de aantrekkende economie langzamerhand weer aan om in dorpen te gaan wonen”, weet het PvdA-raadslid die –bij gebrek aan een ondernemende partij- vindt dat de gemeente de woningen desnoods zelf maar moet bouwen. Angst voor een overschot aan woningen door de voorspelde vergrijzing –in 2020 zou er door krimp sprake zijn van een woningoverschot volgens recent onderzoek- heeft De Windt niet. In tegendeel zelfs. “Hier in het bos wonen zoveel mensen die anders geen plek hebben. Mensen die gescheiden zijn bijvoorbeeld. Maar neem ook statushouders. Dit jaar moeten we er 80 huisvesten. We zitten nu op 43. Maar wie weet hoeveel we er volgend jaar moeten huisvesten? Misschien wel het dubbele.”

Het is de bedoeling dat er gefaseerd gebouwd wordt op het Oosterveld. In fase 1a wordt een deel van de ontsluitingsweg aangelegd, gaan de 7 kavels in de verkoop en wordt de grond bouwrijp gemaakt. Fase 1b wordt naar behoefte ontwikkeld. Daarbij zijn 2 scenario’s mogelijk: als blijkt dat na de verkoop Van de 7 kavels van fase 1a er nog meer belangstelling is voor vrijstaande woningen, gaan ook de (20) kavels in fase 1b in de verkoop. Blijkt dat er onvoldoende animo is voor is voor de kavels van 800 vierkante meter, bestaat de mogelijkheid om de stukken grond in tweeën op te splitsen voor eventueel twee-onder-één-kapwoningen. Mocht dat het geval zijn, moet er een nieuw ruimtelijk plan worden ontwikkeld.

Juist hier zien de heren graag een beetje snelheid. Zij zien het liefst dat de 20 kavels zo snel mogelijk worden opgesplitst en gereed worden gemaakt voor de bouw van twee-onder-een-kappers, zodat daarna woningbouw buiten de banaan in een stroomversnelling komt. De mogelijkheid om de kavels op te delen wordt op dit moment door de gemeente onderzocht, volgens wethouder Henk Kosters. Of het bestemmingsplan -mocht er groen licht gegeven worden- moet worden aangepast, weet Kosters nog niet.

Tegenstand

Hoewel Stroetinga en De Windt en vele Norgers met hen super enthousiast zijn over de woningbouwplannen in Norg, is er ook tegenstand. Omwonenden die nieuwbouw op het Oosterveld –want zonde van de historische es- niet zien zitten. Dat geldt ook voor de vereniging Natuurlijk Norg. Behalve dat zij vinden dat het opdelen van de kavels in strijd is met het bestemmingsplan en dus niet kan, verwachten ze bij kleinere kavels ook meer overlast voor omwonenden, staat in het persbericht dat de vereniging afgelopen week de deur uit deed. Maar ook Lijst Groen Noordenveld (LGN) is mordicus tegen woningbouw op het Oosterveld. “Allemaal eigen belang”, volgens Stroetinga. “Er wonen twee leden van LGN aan de rand van het Oosterveld. Die zitten niet op woningen in hun achtertuin te wachten. Daar ben ik van overtuigd. Maar we moeten in het belang van Norg denken! De leefbaarheid van het dorp staat voorop. Algemeen belang voor eigen belang.”

‘We bouwen villa’s voor gefortuneerden’

Harry Waals van LGN wil wel even reageren op de aantijgingen van Stroetinga. “Grote flauwekul! Lijst Groen Noordenveld heeft principieel tegen woningbouw op het Oosterveld gestemd. Waarom? Er is behoefte aan sociale woningbouw en aan woningen voor starters. Dat blijkt uit alle onderzoeken. Maar deze groepen worden helemaal niet bediend! En de Partij van de Arbeid maar schermen met de leefbaarheid van Norg. Weet je wat hier gebeurt? Dure vrijesectorbouw op grote kavels. Villa’s voor gefortuneerden. Dan mag Kosters wel onderzoeken of de 20 kavels in fase 1b opgesplitst kunnen worden, maar dan moet het bestemmingsplan aangepast worden. Ben je zo 3 jaar verder. En starters help je er nog steeds niet mee. Die grond is hartstikke duur daar. Terwijl er zat andere plekken zijn waar vrij snel gebouwd kan worden. De Brinkhofweide bijvoorbeeld. Een prima locatie om appartementen voor senioren te bouwen. Of de plek van Garage Dorenbos, kun je zo aan de slag met starterswoningen. Of het terrein van de Vluchtheuvel, daar kun je ook tamelijk snel tot ontwikkeling komen. Waarom moet je dan een historische es verpesten? Bovendien loopt de gemeente ook nog eens grote financiële risico’s. Want wat als de 7 kavels in fase 1a niet verkocht worden? Nog een saillant detail: het woningbedrijf van de voormalige gemeente Norg is destijds opgeheven. Het geld daarvan, zo’n 5 miljoen euro, is in een speciaal potje gestopt bestemd voor sociale woningbouw. Er is al 450.000 euro uit die pot geplukt om de exploitatiekosten te dekken. Het plan Oosterveld ligt er al jaren! Tot dusver verliesgevend. Maar ja. Er staat in het bestuursakkoord dat er gebouwd moet worden. Dus wordt er gebouwd. Linksom, rechtsom”, aldus Waals.

UIT DE KRANT

Lees ook