Er staat geen maat op Peize; Nieuw-Roden laat 3-1 voorsprong lopen

Sport

Zondagoverzicht

REGIO – De zevende speelronde leverde enkele verrassende uitslagen op. Peize weet het net de laatste weken wel te vinden. Werd in de beker TLC aan gort gespeeld (15-0), ook koploper TEVV moest eraan geloven en kreeg met liefst 5-1 aan de broek. Roden moet even passen. De Roners verloren van Hoogezand. Verrassend was ook de (broodnodige) winst van Zevenhuizen. Krankzinnig was het scoreverloop van Nieuw-Roden, dat een 3-1 voorsprong als sneeuw voor de zon zag verdwijnen: 6-3. TLC kwam opnieuw in de rode cijfers: 11-1 nederlaag. Het was dan wel MOVV. Maar 26 tegendoelpunten in twee duels, is beschamend. Voor een verslag van de derby GOMOS-Haulerwijk zie elders in deze krant. De Wilper Boys had een vrije zondag.

Peize is momenteel de toonaangevende en hoogst geplaatste club van de regio. Met de 5-1 zege op lijstaanvoerder TEVV – in een ver verleden spartelden beide ploegen nog rond in de vierde klasse- als voorlopig hoogtepunt. Het eerste verlies ook nog van de ploeg uit de gemeente Borger-Odoorn, die tevens van de eerste plaats werd verdrongen door Germanicus. “Vandaag waren we iets scherper dan normaal. Want je wilt toch winnen van de koploper. Het ging gemakkelijker dan verwacht; we waren op alle fronten beter”, vond Frank Konneman, die in zijn eerste seizoen veel indruk maakt met het nieuwe, speelse Peize. Onder Rinie Jurna werd toch meer behoudend gespeeld. Het was de wedstrijd van Simon Wekema die drie keer scoorde. De Hopbelclub kwam al vroeg op 1-0 via Ronald Sloots, zijn tweede van het seizoen. Na de 2-0 kwamen de bezoekers uit Tweede Exloermond door een foute inspeelpass terug tot 2-1. ‘Paais’ raakte er niet van in de war en maakte snel na rust de bevrijdende 3-1, waarna de blauwhemden verder wegliepen. “TEVV speelde niet zo dominant. Het snel eruitkomen past ons wel. Daardoor namen wij zelf het initiatief”, stelde Konneman. “Het is nu zaak om met beide benen op de grond te blijven, want volgende week wacht Actief. Peize loopt niet zo snel naast de schoenen”, kent Konneman zijn pappenheimers. Roden ging met 2-1 de boot in bij Hoogezand. “Nee, dat hadden we niet opgenomen in ons draaiboek”, zei Roden-trainer Wietze de Jong. “Maar de nederlaag was wel terecht. We speelden de slechtste wedstrijd van het seizoen; het spel was erg rommelig. Sinds Freddie van der Velde achterin weg is, is het voetbal er ook uit. Daar wil ik niet over zeuren, maar dat het voetbal minder is, is geen toeval. We hebben gewoon moeite met de opbouw”. Roden kwam tegen de verhouding – nadat Hoogezand een paar grote kansen omzeep hielp- op 0-1 via Luuk Keizer, die succes had in de omschakeling. Hoogezand maakte even later verdiend gelijk en Roden was blij dat het daardoor bleef. In het tweede deel kon het alle kanten op, halverwege viel de 2-1. De ingebrachte Robin van der Tuin die vrij voor de keeper werd gezet door Martijn Plukker, kreeg vier minuten voor het einde nog een enorme kans van dichtbij, maar schoot wild over. “We hebben geen goede zaken gedaan, dat moge duidelijk zijn. Het wil even niet. Ik moet wel zeggen dat Hoogezand niet zo slecht was als de ranglijst deed vermoeden. Ze hebben een paar hele goede vleugelspelers en daar hadden we ook moeite mee. Maar Roden speelt onder het niveau”, wijst De Jong liever naar zijn eigen elftal, dat gezakt is naar de grijze middenmoot. Komende zondag kan het een en ander goed gemaakt worden tegen nummer laatst SVV’04. Actief deelde de punten met Annen. Niet Wilbert Scheeres zoals de omroeper meldde maar Steven de Blok was de maker van de gelijkmaker, tien minuten voor tijd. Peter Slijfer kon zich wel leven met de remise, al vond hij tevens dat Actief de wedstrijd wel eerder naar zich toe had kunnen trekken. Het was al met al een spannende, enerverende strijd. “Actief verdiende om niet te verliezen”, vond Slijfer, doelend op een Annen dat in de tweede helft niet een keer te vinden was bij het andere doel. De Eeldenaren maken zich nu op voor de komst van Peize. Slijfer is daarover duidelijk: “Peize is momenteel de te kloppen ploeg. Ze gaan meedoen om het kampioenschap. Het is een uitgebalanceerd team met spelers die teruggekomen zijn. Thuis gaan we voor de winst, zoals elke week. Actief is ook moeilijk te verslaan. We hebben een van de minst gepasseerde verdedigingen. Laat Peize maar zien dat ze beter zijn”, klinkt het strijdvaardig. Zevenhuizen kreeg van alle kanten de felicitaties na de 3-0 overwinning op Bakkeveen. “Dit hadden we nodig. Bakkeveen was overigens een ronduit slechte tegenstander. Maar ik ben blij, vooral voor het publiek dat ons door dik en dun steunt”, zei Bram Klaassens. Het was de wedstrijd van Wienand van Duinen, die met scherp schoot. De eerst poeier kon worden gekeerd, bij zijn tweede uithaal was de keeper kansloos. Knoeterhard was ook de volgende kogel van de linkspoot en opnieuw sloeg deze granaat in: 2-0. De Friezen hadden geen verweer, Zevenhuizen- met Bernard Dik terug in de basis- zat er vanaf de meet bovenop. De 3-0 kwam op naam van Niek Uitham, afkomstig uit het tweede. In de tweede helft trok een verwachte Bakkeveen-storm over, maar deze luwde snel, waarna Zevenhuizen het keurig uitspeelde en de jonge Nick Kobes de nul hield. Mineur in Nieuw-Roden dat een 3-1 voorsprong bij SV Hoogersmilde (twee keer Wilco Drent en een van Sander Drent) verspeelde. Tot de zeventigste minuut hobbelde Nieuw-Roden mee. Vervolgens kieperde de wedstrijd volledig om en kon het ontketende SVH niet meer worden tegengehouden. Vier tegendoelpunten in de laatste fase leverde een ontluisterende 6-3 nederlaag op. “We voerden onze taken niet meer uit, voetbalden niet meer, het vertrouwen was weg”, zag Robert Vorenholt als oorzaken. Nieuw-Roden opereerde meer vanuit de verdediging en hoopte op ruimte voorin. Het pakte verkeerd uit. “Als het wat minder gaat moet er geknokt worden en dat deed SVH wel. Daardoor werden we overrompeld”. Deprimerende geluiden ook bij Hoogkerk dat het povere Meeden niet wist te verslaan. “Het is weer hetzelfde liedje: niet kunnen winnen van de onderste ploegen. Ik zag het al in de warming-up. Er was geen instelling en het is puur onderschatting”, foeterde trainer Heiko van den Berg. Het was een tumultueus duel. Na een 1-2 achterstand sloeg Patrick Pentury een bal met de hand uit de doelmond, waardoor de routinier kon douchen. Met tien man voetbalde Hoogkerk beter. De thuisclub leek na de 3-2 de winst in handen te hebben. In de laatste minuut kreeg Hoogkerk een strafschop tegen en dat betekende de gelijkmaker: 3-3. “De scheidsrechter liet zich leiden door opmerkingen. Ik ben zelf weggestuurd. Maar we hebben de nederlaag aan onszelf te danken”, bekende Van den Berg. Komende zondag mag Hoogkerk de wonden likken, want is dan vrij. SVMH liet de winst ook liggen. Met name in het eerste half uur had de Wieken-ploeg moeten toeslaan bij VVK. Drie opgelegde kansen exclusief een afstandsschot werden onbenut. Zoals zo vaak scoorde de tegenstander wel: 1-0. Na rust kwam SVMH met hangen en wurgen op gelijke hoogte via Halbin Wiersema. “Over het geheel was het gelijkspel wel terecht. Maar over het eerste halfuur, daar ben ik teleurgesteld in”, keek Patrick van Nimwegen met minder plezier terug. “Dat was niet zo goed”, was het milde commentaar van Martijn Kuiper na de desastreuze 11-1 nederlaag van zijn TLC tegen MOVV. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. TLC was in de eerste fase beter en kwam ook aan de leiding via Martijn Kuiper. Vervolgens gooide MOVV de boel om- de speelwijze werd veranderd- en daar had TLC geen enkel antwoord op. TLC werd naar de slachtbank geleid. Het leverde opnieuw dubbele cijfers op.