‘Er valt voor mensen nog heel veel te ontdekken, ook in de eigen omgeving’

Puur Natuur keert terug

RODEN – De rubriek Puur Natuur keert terug. Vanaf volgende week zal – om de week – deze natuurrubriek verschijnen. Aan nieuwe columnist André Brasse de schone taak om te laten zien hoe mooi de natuur in onze omgeving kan zijn. De Krant sprak met André over zijn werk bij het IVN en zijn passie voor de natuur.

Een onbekende is André niet in het Rodense. Als bestuurslid van de Jaarbeurs kwam hij geregeld in de regionale media en in het dorp is hij een bekend gezicht. Dat hij voortaan de rubriek ‘Puur Natuur’ gaat verzorgen, is gezien zijn professionele achtergrond niet zo gek. ‘Ik werk bij het IVN en hou me vooral bezig met Nationale Parken’, legt André uit. ‘Mijn werk is heel divers. Dat wil zeggen dat geen dag hetzelfde is. Zo stond ik vorige week nog met een klas van Terra in Tynaarlo, maar ben ik ook nauw betrokken bij het opzetten van de Junior Rangers. Vergaderen is inherent aan mijn werk. Ik zit afwisselend met bestuurders, ambtenaren, gedeputeerden, scholen of ondernemers aan tafel. Daarnaast doe ik een stukje social media en beheer ik de website. Het gaat alle kanten op.’

Van kinds af aan is André al dol op de natuur. ‘We gingen vroeger tijdens Pasen naar Terschelling en in de zomer zaten we in Zwitserland. Dan zat ik in een duinpan of was ik op zoek naar schedeltjes van dieren. Dat verzamelde ik dan, want dat vond ik reuze interessant. Op de middelbare school werd mijn interesse voor biologie aangewakkerd en dat leidde ertoe dat ik de lerarenopleiding ging doen. Daarna kwam ik als stagiair bij het Natuurmuseum in Groningen terecht, waar ik na verloop van tijd hoofd tentoonstellingen werd.’

Toen er een baan bij Nationale Parken vrij kwam, solliciteerde André direct. ‘Ik werd aangenomen en kwam in dienst bij het IVN. Inmiddels ben ik senior projectleider van Nationale Parken. Een topbaan.’

Naast de natuur is fotografie een grote passie van André. ‘Ik ga het veld in om mooie foto’s van de natuur te maken’, zegt hij. ‘Ondanks dat ik vanuit mijn werk veel met natuur bezig ben, valt het nog mee hoeveel ik in de natuur kom. Ik zit vooral aan de technische kant van het verhaal. Daarom ga ik vaak zelf in mijn vrije tijd even een uur de natuur in. Dan kom ik volledig tot rust. Of ik neem een omweggetje naar het werk, zodat ik wellicht nog een en ander tegenkom.’

In Roden staat hij naar eigen zeggen bekend als ‘reeënman’. ‘Ik maak veel foto’s van reeën, dat klopt. Ik vind dat prachtige dieren. Het mooiste hierin zijn de onverwachte ontmoetingen. Foto’s van die ontmoetingen deel ik graag op Facebook. Sommigen vinden dat zonde, maar ik vind het mooi om die platen te delen. Op zich zou ik wel meer de fotografie in willen duiken. Misschien wat vaker exposeren ook. Dan laat je toch zien wat je hebt. Want wat heb je aan foto’s als niemand ze kan zien?’

De enthousiaste André laat weten veel zin te hebben in het schrijven van zijn columns. ‘Voor NoordenveldPlus schrijf ik ook af en toe, dus enige ervaring heb ik al. Inmiddels borrelen bij mij al veel ideeën op. Wat ik met mijn column wil bereiken? Allereerst vind ik het gewoon leuk om een verhaal te vertellen. Dat probeer ik met mijn fotografie ook. Daarnaast hoop ik mensen bewust te maken van de natuur in onze omgeving. En nee, ik ben niet iemand die met een opgeheven vingertje dat zal gaan doen. Ik wil juist de mensen in laten zien hoe mooi alles is en hoeveel waarde wij hier aan kunnen hechten.’

‘Ik denk dat voor veel mensen geldt dat er nog heel veel valt te ontdekken, ook in de eigen omgeving. Dan hebben we het over het grotere plaatje, maar ook over macro niveau. Moet jij eens kijken wat er op de vierkante centimeter gebeurt in de natuur… Dat is prachtig en ook meteen het leuke van foto’s maken. Je trekt mensen een nieuwe wereld in.’

Qua natuur en historie leven we volgens André in een zeer rijke omgeving. ‘En ik zal daar zo breed mogelijk over vertellen. Ik ben een generalist, heb niet een bepaalde voorkeur voor insecten ofzo. Het kan dus over alles gaan. En daarbij wil ik ook zeker de cultuurhistorie niet vergeten. Want: vroeg of laat is alle natuur door de mens beïnvloed. En dat moeten we ons goed beseffen.’

De eerste column van de hand van André Brasse, verschijnt in De Krant van 1 oktober.Aan