‘Er zijn teveel kinderen die het wel verdienen maar niet krijgen’

Johan Boelman geeft afscheidscadeau weg

RODEN – Tamelijk geruisloos verdween hij uit het onderwijs, Johan Boelman uit Roden. Hij begon 44 jaar geleden als leerkracht, werd vervolgens directeur van Het Valkhof om zijn werkzame leven af te sluiten als directeur van het overkoepelende OPON. Voor Boelman stond het belang van het kind altijd voorop. Dat bleek zelfs tijdens zijn afscheid.

Boelman kreeg een afscheidsreceptie aangeboden. Tijdens dit soort gelegenheden worden de hoofdpersonen vaak overspoeld met of bloemen of flesjes wijn. Dat wilde Boelman dus niet. Hij vroeg de gasten om – als ze iets wilden geven-  geld over te maken ‘ten behoeve van kinderen die het wel verdienen maar niet krijgen’. Aan zijn verzoek gaven zestig personen en instellingen gehoor en dat leverde een bedrag van 1.750 euro op. Pas tijdens de receptie verklapte Boelman het doel: de kindervakantieweken van Humanitas. ‘Ik heb 44 jaar in het onderwijs gezeten en heb het zelf meegemaakt. Kinderen die heel graag ook op vakantie wilden en dat ook verdienden, maar niet gingen. Geld was vaak een oorzaak. Ik heb dat altijd heel erg gevonden’, zegt Boelman. Behalve het menselijke aspect waren er ook praktische redenen waarom Boelman juist nu voor  de vakantieweken van Humanitas koos. ‘De gemeentelijke subsidie wordt afgebouwd en stopgezet. Ook de opgebouwde reserves verdampen. De bodem van de schatkist komt in zicht. Ik moest er niet aan denken dat Humanitas de vakantieweken niet meer zou kunnen organiseren. Vandaar deze geste. Zelf ben ik ook verrast door de hoogte van het bedrag. Daar gaan een hoop kinderen veel plezier aan beleven’, zegt Boelman.

Jaarlijks maakt Humanitas Noordenveld het kinderen mogelijk om mee te kunnen doen aan de vakantieweken. Deze weken vinden plaats in de Alinghoek in Drouwen.  ‘We organiseren deze weken omdat niet alle kinderen op vakantie kunnen. Soms heeft dat te maken met gezondheid, gezinsomstandigheden of is er echt geen geld voor een vakantie. Elk voorjaar start er een werving waarbij we dankbaar gebruik maken van ons netwerk dat bestaat uit organisaties als ISD Noordenkwartier, CJG , de Noordenveldwerkers en Welzijn in Noordenveld’, laat Tineke Ruiter weten. Afgelopen zomer was het geen enkel probleem om de voor Noordenveld beschikbare twaalf plaatsen te vullen ‘Er is meer behoefte en we zouden graag nog meer kinderen plaatsen, ook omdat we de laatste keer kinderen en ouders hebben moeten teleurstellen. Wanneer de kinderen zijn aangemeld, wordt er een bezoekje aan het gezin gebracht, maken we kennis, verzamelen we achtergrondinformatie en maken we afspraken. Op die manier krijgen de ervaren vrijwilligers informatie die belangrijk kan zijn tijdens de begeleiding van de kindervakantie. Zo’n vakantie maakt dat kinderen er bij horen en meedoen. Zij zijn ook weg geweest. De oudere kinderen geven na de vakantie via social media vaak nog contacten met kinderen uit de wijde omgeving.’

Door de geweldige geste van mensen-mens Boelman kunnen er deze zomer dus weer kinderen op vakantie. Ook helpen? Kijk op www.humanitas.nl/afdeling/noordenveld.