Ervaring en overwicht of dynamisch en ambitieus?

Hans van der Laan 2014

Tanja Haseloop 2013 Tanja Haseloop geen burgemeester Noordenveld?

 

RODEN – Wie wordt de nieuwe burgemeester van Noordenveld? Op die wordt donderdag in de raadzaal in Roden antwoord gegeven. Dan namelijk wordt de droomkandidaat door de raad voorgesteld. Niemand van de vertrouwenscommissie wil ook maar iets kwijt over die wenskandidaat. Wél is inmiddels – volgens insiders- bekend dat Tanja Haseloop het zeker niet wordt. Zij kwam niet door de selectie van Commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar. Zelf doet Haseloop geen mededelingen over haar sollicitatie.

 

Ook het nieuws omtrent Haseloop wordt niet door de vertrouwenscommissie bevestigd, maar is, zo beweren verschillende bronnen, wel waar. In totaal solliciteerden meer dan veertig mensen op de baan.
Wie het dan wel wordt? Daarover hult iedereen zich in stilzwijgen. Logisch trouwens, want teveel loslippigheid kan de leden van de vertrouwenscommissie – Ellen van der Haven, Henk Koekkoek, Anne Doornbos, Gerard Willenborg, Arnold Rossing, Gerbrant Fennema, Tineke Veldhuis en Jeroen Westendorp- namelijk lelijk opbreken. Dan is het simpelweg einde politieke carrière. En dus houdt iedereen zijn of haar mond.
Er staaf zelfs een fikse straf op ‘lekken’ van informatie.

De route naar een nieuwe burgemeester is er toch al één die het best als schimmig getypeerd kan worden. Zo wordt er geen duidelijkheid gegeven over het aantal mensen dat door Tichelaar geselecteerd is voor gesprekken met de vertrouwenscommissie. Doorgaans zijn dat er minimaal vijf en maximaal negen. Een precies antwoord krijgen we echter niet. Nadat de vertrouwenscommissie, die overigens alle sollicitatiebrieven heeft mogen lezen, de geschikte kandidaat heeft gevonden, doet het een voorstel aan de raad. De raad vergadert daar vervolgens weer in beslotenheid over en stelt de voordracht vast. En die voordracht wordt dus donderdag publiekelijk gemaakt. In werkelijkheid worden er twee mensen voorgedragen: een nummer één en een nummer twee. De naam van de tweede op de lijst wordt niet bekendgemaakt. Vroeger wel, toen werden beiden gewoon genoemd en werden er zelfs referenda over gehouden. Vaak trok de tweede kandidaat zich al voortijdig terug. Die wilde niet in de media. Dat had vaak weer te maken met het feit dat ze elders al burgemeester waren, en solliciteren bij een andere gemeente zou problemen kunnen geven. Zo van ‘ die wil graag weg’. En dat is niet goed voor zijn of haar positie. Toch is er ook nu een tweede kandidaat. Want: wat als de eerste kandidaat ineens behoorlijk ziek wordt en langere tijd niet kan werken? Vandaar dat er dus wel een – geheime- tweede kandidaat is.
De gemeente stelde in elk geval een uitgebreide profielschets samen. De nieuwe man/vrouw moet alles kunnen. Moet explorerend zijn. Moet relaties met overheden en bedrijfsleven aangaan en houden en moet verbinden, coördineren en netwerken. Juist wat betreft netwerken was Hans van der Laan een kei. De slimme en hoog opgeleide burgervader had een stevige portefeuille en was een meester in lobbyen en netwerken. Hij liep beslist niet alleen voor z’n plezier tal van recepties af. Groot voordeel van Van der Laan was zijn geheugen. Schudt hij iemand de hand, dan vergeet hij de naam die bij de hand hoort slechts zelden. En daar heeft Noordenveld in de afgelopen jaren wel bij gevaren. Mag ook wel eens gezegd worden.

De discussie binnen de vertrouwenscommissie zal ongetwijfeld toegespitst geweest zijn op de vraag of er een ervaren en gelouterde burgemeester of juist een jonge en ambitieuze roerganger aangesteld moet worden. Voor beide opties is wat te zeggen, al lijkt het huidige college meer baat te hebben bij een ervaren man. Het nieuwe college is fris en wil van alles, soms moet op de rem getrapt worden. Er is al werk zat – de gemeente financieel overeind houden, de decentralisatie tot een goed einde brengen en het voorzieningenniveau op peil houden- maar de nieuwe wethouders lijken naast de al lopende zaken toch steeds weer nieuwe plannen te willen ontwikkelen. Nobel, maar in deze tijd onhaalbaar. En dan is het maar de vraag of een jonge en ambitieuze burgemeester in staat is om ook echt op de rem te trappen.

Donderdag weten we het. Dan weten we welke man of vrouw te maken krijgt met de erfenis van Hans van der Laan. Nog heel even geduld.