Esther van Dijk wil de opera dicht bij de mensen brengen

Roderwolde KC Esther van Dijk

“Een opera in het openluchttheater van Roderwolde, dat zou fantastisch zijn”

Esther van Dijk is professioneel mezzo-sopraan en vocal coach. Haar repertoire bestaat uit opera, oratorium en lied.’ Dit zijn de twee sobere beginzinnen op haar website www.esthervandijk.eu Maar achter die nuchterheid schuilt een bevlogen operazangeres, die bezig is om vanuit haar fraaie woning in Roderwolde, waar ze sedert 2012 met partner en kinderen woont en werkt, die passie breed uit te dragen. De liefde voor opera had ze al op haar vijfde, toen ze – in Naaldwijk geboren – als kleuter op de tv de opera La Traviata zag en vooral hoorde. Opera zangeres, dat wilde ze worden, stond daarna bij haar vast. Dat werd ze. Hoewel, via een omweg. Maar ze kwám er. En hoe!

De weg was inderdaad lang en vergde veel doorzettingsvermogen. Want echt opera-minded was het arbeidersgezin, waaruit ze voortkomt, niet bepaald. “Te elitair, niet voor het ‘gewone volk’ was de toen veelal heersende mening die ook nu nog wel, zéér ten onrechte over opera als muziekvorm heerst,”vertelt Esther van Dijk in het kort over haar muzikale cv. “Gelukkig komt daar nu verandering in. Langzaam, maar tóch. Weet je, opera was vroeger een vorm van volksmuziek, waarbij het publiek niet alleen ademloos naar de zang, maar ook naar het verhaal daarachter en de vaak prachtige kostumering luisterde en keek. Echt, er is niets elitairs aan opera. Integendeel, de muziek is prachtig en dat probeer ik uit te dragen.”

Esther wilde dus operazangeres worden, maar in het begin waren er veel voetangels en klemmen om dat doel te bereiken. “Ik werd lid van een kinderkoor, mocht daarbij ook solo-zingen en vanaf mijn dertiende had ik zangles. Maar een technische opleiding kreeg ik niet. Toen ik toelatingsexamen voor het conservatorium in Amsterdam deed, werd ik dan ook op grond van dat gemis afgewezen. Mijn teleurstelling was groot. Zo groot zelfs dat ik vervolgens vier jaar bij de marine ging werken. Inderdaad, heel iets anders, maar achteraf vind ik dat die periode me ook weerbaarder heeft gemaakt.” Maar het bloed kroop waar het niet gaan kan. De opera blééf trekken en na privélessen deed Esther opnieuw toelatingsexamen. Dit keer slaagde ze. Ze trouwde met een dirigent, een verbintenis die strandde, waarna ze met haar inmiddels drie kinderen naar Franeker verhuisde. In Leeuwarden leerde ze haar huidige partner kennen. Het gezin verhuisde in 2012 naar Roderwolde. Van daar uit trok ze als mezzo sopraan door vooral Duitsland, waar ze als gast zangeres bij veel opera-gezelschappen optrad en nog optreedt. Daarnaast bouwt Esther van Dijk ook aan een eigen opera-leven. Zo heeft ze een eigen theatershow, ‘Van Liefdespijl tot bezemsteel’, waarmee ze op alle mogelijke locaties een avondvullend programma biedt. “Daarin zitten liefst dertien heel bekende operafragmenten, heerlijk om te zingen en het publiek voor opera enthousiast te maken,”zegt ze gedreven. Ze blijft, naast optredens, ook studeren om haar techniek te perfectioneren en op peil te houden. Aan huis bestiert ze haar eigen praktijk als vocal coach en geeft ze zanglessen en workshops aan jong en oud talent. Een aantal van haar leerlingen volgt momenteel het conservatorium. “ Dat begint goed te lopen, ik krijg het steeds drukker,” aldus Van Dijk. “Maar echt, opera uitvoeren is mijn grootste passie. Ik zie het als mijn missie om deze muziekvorm dichter bij de mensen te brengen.”

Daartoe richtte ze al eerder in Franeker het opera-ensemble Frizzare op, dat nu ook een afdeling in Roderwolde heeft. Esther van Dijk: “Frizzare betekent ‘bruisen’ en dat dóet het ook. De groep in Roderwolde bestaat uit veertien enthousiaste zangers en zangeressen die in mijn studio de opera Orfeo ed Euridice van W.S.Gluck instuderen. Deze opera willen we op zaterdag 20 juni in Het Rode Hert in Roderwolde uitvoeren. Bij de huidige bezetting kunnen we overigens nog best zangers gebruiken, vooral bassen zijn welkom. Als dit aanslaat, dan gaan we verder. Met liefst meer entourage, zoals een strijkers- en balletgroep en ook en vooral jeugd. Opera is zó prachtig, deze muziek verdient het om een groot publiek te bereiken. Ik hoop ooit eens een opera in het Rowolmer openluchttheater te kunnen uitvoeren. Wie suggesties heeft, mag me gerust bellen. Graag zelfs: 06-51767081.”