Europese verkiezingen

Roden europese verkiezingen-9

‘ Hetzelfde, maar dan allemaal ietsje minder’

RODEN/NIEUW RODEN – Het borrelde zomaar op. Een verhaal – en foto’s- van lege stemlokalen in Noordenveld. Want donderdag zou toch echt niemand gaan stemmen voor het Europees Parlement. In een tijd dat de meeste inwoners de namen van de eigen wethouders amper kennen gaan ‘we’ ons toch niet druk maken om wat er in Europa gebeurt? Schijn bedriegt, zo bleek maar weer eens donderdag. Want juist toen de Krant een bezoek bracht aan het gemeentehuis in Roden en het dorpshuis in Nieuw Roden, was het druk. Met stemmers. Echt waar.

Om te zeggen dat het storm liep gaat wat te ver, maar het was donderdag rond 11.00 uur best druk op het gemeentehuis in Roden, waar menig ambtenaar ongetwijfeld wakker schrok van het geluid en de stemmen van mensen. Dirk Klompe was er voorzitter. ‘Het loopt heel mooi door’, liet hij meteen weten. En de stemmers deden de rest. Want alsof het zo moest zijn; het werd druk met mensen die ook Europees hun stem wilden laten horen. Pieter Verstraaten (ex-Zakenkring) bijvoorbeeld, bracht een stem uit en dus had Klompe – geassisteerd door ondermeer Jan Louwes- het best even druk. ‘Ik had het zelf ook niet zo verwacht’, geeft Klompe toe. ‘Helemaal niet na dat NOS-debat van woensdagavond, waar een aantal mensen zich nou niet echt heel goed presenteerden. Die Hans van Baalen zeg. Net een opgeblazen kikker. Dat gestampvoet. Die mevrouw van D66 stak er met kop en schouders bovenuit, als je het mij vraagt.’ Klompe zei verder dat deze verkiezingen zo ongeveer gelijk zijn aan die van de gemeenteraadsverkiezingen. ‘De uitslag laat wat langer op zich wachten en er komen wat minder mensen. Het is dus hetzelfde allemaal, maar dan ietsje minder.’

Ook in Nieuw Roden is het best druk. Of druk; het loopt door. Gelukkig is heer Rijpkema van de partij, de man die alles weet. Vraag hem naar de situatie in Rusland en hij weet het. ‘Ik hoorde een spotje over ‘Poetin pesten’. Nou, ik kan je zeggen dat die Poetin er in elk geval goed op staat bij de senioren in Rusland. Daar is ie heel goed voor geweest zoals de welvaart toch al sterk is verbeterd de afgelopen jaren.’ Rijpkema heeft er weer plezier in, zoals hij dat ook al had tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Stemmen moet niet maar mag, maar het zou vreemd zijn als niemand zou stemmen. Er is zo lang voor stemrecht gevochten namelijk’, zegt hij. Voordeeltje bij het tellen van de stemmen is wel dat er in tegenstelling tot de verkiezingen van maart nu vooral op partijen en minder op personen wordt gestemd. Scheelt toch snel een half uurtje telwerk. ‘In maart was het toch al afzien. Moesten we een keer overtellen en waren we pas na middernacht klaar. Dat verwacht ik nu niet. Maar het is leuk hoor.’ Op tafel staan nog de schoteltjes. Daarop heeft gebak gestaan, dit keer gebracht door wethouder Alssema (en Inge Bakker). Hetzelfde dus, alleen iets minder. De burgemeester had nu kennelijk belangrijkere dingen te doen. En dus moest men het met een wethouder doen.

Roden europese verkiezingen

Roden europese verkiezingen-2

Roden europese verkiezingen-3

Roden europese verkiezingen-4

Roden europese verkiezingen-5

Roden europese verkiezingen-6

Roden europese verkiezingen-7

Roden europese verkiezingen-8