Ewout Schoonhoven rent een marathon in Kenia voor het goede doel

image

‘Iets doen voor kinderen die geen toekomst hebben. Dát geeft mij een goed gevoel”

RODEN – Doe het maar. Erover praten is één, maar ook daadwerkelijk de hardloopschoenen onderbinden om in Kenia een marathon te gaan rennen, is twee. Ewout Schoonhoven uit Roden gaat het doen. Met collega’s van de 4e Musketier, een christelijke mannenclub die opkomt voor gerechtigheid in de wereld, rent hij op 5 juni voor kansarme kinderen de Oost-Afrikaanse woestijnstad. Nu al heeft –ie zo’n 16.000 euro bij elkaar gesprokkeld voor zijn ultieme doel.

Hij wilde altijd al eens een marathon lopen. Gewoon, een langgekoesterde wens. Maar als –ie dat dan zou doen, moest het wel een héél bijzondere zijn. “Op een gegeven moment kwam ik door mijn christelijke achtergrond in aanraking met de 4e Musketier. Het idee om samen de bijbel te overdenken én iets te doen voor de minder bedeelden in de wereld sprak met enorm aan. We hebben zelf drie gezonde dochters mogen krijgen, ik geeft mij een goed gevoel dat ik iets kan doen voor kinderen die geen toekomst hebben. Dat werd de Muskathlon, een combinatie van Musketier en marathon. Het staat voor een extreme prestatie op een extreme locatie. Het doel in Kenia is gekoppeld aan Compassion, een internationale christelijke kindsponsororganisatie. Zij zorgen ervoor dat het geld besteed wordt aan medische hulp, voedsel, opvang en onderwijs. Het streven is om per deelnemer 10.000 euro bij elkaar te verzamelen. Dat is me al gelukt. Ik zit nu, schat ik op zo’n 16.000 euro”, zegt Schoonhoven een tikkeltje ingetogen. “Ik heb mijn doelstelling stiekem verlegd naar 20.000 euro.” Wie denkt dat je dat er zo even tussendoor doet, de voorbereiding op een looptochtje van 42,195 kilometer, komt bedrogen uit. Het heeft impact op het hele gezin, weet Schoonhoven’s vrouw Martine. Door de vele trainingen van haar echtgenoot heeft ze zelf al tijden de sportschool niet van binnen gezien. “Een marathon lopen doe je inderdaad niet alleen. Het hele gezin moet erachter staan. Hoe een gemiddelde week eruit ziet? Maandag doe ik een duurloop van zo’n 15 kilometer, woensdag train ik met de loopgroep, donderdag pak ik een klein rondje en zaterdag opnieuw een duurloop tot ongeveer 35 kilometer. En op 12 april loop ik eerst de kwart marathon in Rotterdam, ter voorbereiding op Kenia”, vertelt de fanatieke jogger die alles ook nog even doet naast zijn drukke baan als inkoper voor de Energiewacht Groep. “Je kunt je er natuurlijk nooit helemaal op voorbereiden. We gaan 10 dagen in totaal, waarvan 2 naar de sloppenwijken van Nairobi. Wat dat geestelijk met me doet, weet ik niet. Ik zie het als een enorme uitdaging.”