“Exclusieve optreden in Sint Pietersbasiliek in Rome bezorgde ons kippenvel”

Groepsfoto MC Sint Pieter (29) - Copy - Copy

Zondag 16 november: Uniek duo-korenconcert in Grote Kerk te Veenhuizen

Ze zijn er nog van onder de indruk, de in Georgië opgegroeide maar sinds eind vorige eeuw in Groningen wonende en werkende koordirigent, solo-zangeres en componist Nana Tchikhinashvili en Elsbeth Room uit Roden. Room is voorzitter en altzangeres bij het door Nana opgerichte kamerkoor Moderato Cantabile. Medio oktober maakte dit koor, samen met een aantal zangers van het Byzantijns Mannenkoor Friesland, een korte zangtrip naar Rome, waar een aantal optredens werd gegeven die op veel bijval konden rekenen. Er werden echter niet alleen een paar vooraf geplande concerten verzorgd, maar er was ook een spontaan optreden in het befaamde Pantheon dat bij de bezoekers groot enthousiasme verwekte. En het samengestelde koor zong, heel bijzonder, in de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad onder meer een door Nana gecomponeerd Ave Maria.

Spontaan applaus en kippenvel
“Dat optreden in de Sint Pieter was écht heel bijzonder,”geniet Elsbeth Room nog na. “De drempel om in de Sint Pieter op te treden ligt hoog, daar is de speciaal voor de Sint Pieter aangestelde dirigent erg streng in. Maar onze ‘roem’ was ons kennelijk vooruitgesneld, want na een gezongen mis mochten we – in vakantiekleding want het was vooraf echt niet gepland – als toegift nog een door Nana gecomponeerd Ave Maria zingen. En dat is, nogmaals, heel bijzonder.” Nana Tchikhinashvili vult aan: “We kregen, wat nog uitzonderlijker in deze kerk is, zelfs een spontaan applaus. Kippenvel.” En natuurlijk werd er in deze een van de oudste, grootste en meest imposante kerken ter wereld als blijvend aandenken een foto gemaakt.
Byzantijns Mannenkoor Friesland
Beide koren, Moderato Cantabile en het Byzantijns Mannenkoor Friesland, verzorgen op zondagmiddag 16 november gezamenlijk een uniek concert in de Grote Kerk in Veenhuizen.  Ze hebben samen vaker concerten gegeven, ook omdat Nana Tchikhinashvili van beide koren de dirigent is en hun repertoire perfect op elkaar aansluit. Maar dit concert is wel heel bijzonder, gezien het uit te voeren repertoire.
Het Byzantijns Mannenkoor Friesland is in 2004 opgericht, telt 25 zangers en staat sedert 2007 onder leiding van Nana. Het koor heeft als doelstelling bekendheid te geven aan de Russisch-orthodoxe kerkmuziek en vertolkt daarnaast volksliederen uit Oost Europese landen. 
Kamerkoor Moderato Cantabile
Dit kamerkoor bestaat uit 26 zangers en zangeressen, grotendeels uit deze regio afkomstig. Allen hebben brede ervaring in koormuziek. Het koor werd in 2001 door Nana opgericht en heeft sindsdien een hoog niveau ontwikkeld en een breed en veelzijdig repertoire opgebouwd. Het gaat de dirigent er vooral om ‘een klankkleur te bereiken die de ziel van een muziekstuk blootlegt’.
Uniek duo-concert in Veenhuizen
Tijdens het concert, dat de twee koren zondagmiddag 16 november in de Grote Kerk in Veenhuizen geven, zingt Moderato Cantabile koorwerken van componisten uit verschillende landen en muzikale tradities. Alle werken worden a-capella uitgevoerd. Het door een anonieme componist geschreven ‘Stabat Mater’ is opnieuw voor trio gearrangeerd door Nana en wordt door haar en twee koorleden van MC uitgevoerd. Uit ‘Vespers’ van Sergej Rachmaninoff zingt het koor enkele delen. De componist heeft eeuwenoude melodieën, stijlen en gevestigde harmonische waarden met zijn eigen interpretatie en bewerking weten te verenigen om zo één van de grootste composities uit de Russische koortraditie te creëren. Aardig is te vermelden, dat de drie ingetogen werken van de Georgische componist Giwi Alaznispireli nog nooit eerder door een Europees koor zijn gezongen. Dit wordt dus een primeur. Verder staat er een Ave Maria op het programma, dat door Nana zelf is gecomponeerd en, zoals hierboven geschreven, in de St Pietersbasiliek grote bijval ondervond. Het andere te zingen Ave Maria is van de Duitse componist Frans Biebl en staat bekend als zijn meest bekende koorwerk. Nunc Dimittis, tot slot, de Lofzang van Simeon, is van de Estse componist Arvo Pärt. Hij is een van de belangrijkste hedendaagse componisten van sacrale muziek. Het totale programma omvat, samen met het Byzantijns Mannenkoor, maar liefst twintig kooruitvoeringen. 
Nana: eigen stijl van koordirectie
Moderato Cantabile en het Byzantijns Mannenkoor Friesland staan onder leiding van de in Tbilisi (Georgië) geboren Nana Tchikhinashvili (FOTO). Zij zong al vanaf haar zesde jaar in diverse professionele koren. Na haar middelbare schooltijd volgde zij het muziekcollege, een verplichte opleiding in Georgië om tot het Conservatorium toegelaten te worden. Daar koos ze koordirectie als hoofdvak, met piano en zang. In 1989 werd ze toegelaten tot het Staatsconservatorium in Tbilisi. Tijdens haar studie werd ze al als één van de jongste professionele concertzangeressen aangenomen in het Academisch Staatskoor en ze werd ook de dirigent van dit koor. Zij ontwikkelde als zangeres en dirigent een eigen stijl en koordirectie, waarbij ze zich bij haar repertoirekeuze laat leiden door de schoonheid van de muziek en minder door de bekendheid van de componist. Vanaf 1996  werkt Nana in Nederland, waar ze diverse koren oprichtte en dirigeert.
Het duo-concert in de Grote Kerk van Veenhuizen wordt georganiseerd door de Culturele Raad Norg en vindt plaats op zondag 16 november, aanvang 15.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 13.50, tot 16 jaar € 3,50. (Voor meer info over de koren zie www.bmfdrachten.nl, www.moderatocantabile.nl en www.nanatchikhinashvili.nl)