Exclusiviteit en privacy als in een thuissituatie met de professionaliteit van een rouwcentrum

Afscheidshuis Noordenveld:

PEIZE – Afscheidshuis Noordenveld; nog maar 5 maanden open in hartje Peize en nu al niet meer weg te denken. De plek waar je in alle rust en harmonie in een prettige omgeving afscheid kunt nemen van een dierbare wordt met open armen ontvangen, blijkt uit de vele hartverwarmende reacties van dorpelingen én gasten die er inmiddels een afscheidsceremonie hebben gehouden. Het voormalige Peizer gemeentehuis heeft sinds mei weer een doel. Een, evenals vroeger, maatschappelijk doel. De ruimte aan de achterzijde van het statige pand aan de Raadhuisstraat doet dienst als afscheidsplek voor familie en vrienden van een overledene. Op niets lijkt ‘Samen zijn, samen lachen, samen huilen, leven door dicht bij elkaar te zijn, samen zijn is sterker dan de sterkste storm’ van Willeke Alberti meer van toepassing dan op het Afscheidshuis Noordenveld.

“Als je vakantie hebt, huur je een vakantiehuis. Als je een afscheid hebt, moet je ervoor zorgen dat je  dat goed regelt”, stelt initiatiefneemster Anneke Siegers nuchter. Zij kocht samen met haar partner en een gezamenlijke vriend vorig jaar het monumentale pand aan de Hoofdstraat om er (aan de achterzijde) een afscheidshuis te beginnen én er (aan de voorkant) te wonen. Uit idealisme misschien wel. Ze is graag van betekenis voor mensen die zich in een heftige periode van hun leven bevinden. In het Afscheidshuis kun je in huiselijke setting afscheid nemen van een dierbare. Je kunt er zelf de koffie intappen, samen lachen, huilen, een borrel nemen desnoods, of je eigen momentje pakken met degene die je verloren bent. “Juist deze periode is zó belangrijk. Een goed afscheid is cruciaal voor de verdere verwerking”, weet Anneke Siegers die het als haar roeping ziet om mensen die zich in een lastige periode in hun leven bevinden daar doorheen te loodsen. Het oprichten en faciliteren van het afscheidshuis biedt voor Anneke een mooi evenwicht in haar werkzaamheden. Werkzaam als coach op het gebied van persoonlijkheidsontwikkeling of beroepsmatig functioneren, is niet altijd meteen zichtbaar wat het betekent voor mensen. Het is vaak meer het zaaien van bewustwording wat uiteindelijk tot ontwikkeling leidt. Meer abstract dus, terwijl het afscheidshuis daarentegen heel  concreet en tastbaar is. Die combinatie en diversiteit  heb ik ook nodig, vertelt Anneke, veelzijdigheid van taken zet mij in mijn totalitaire kracht en maakt me breed inzetbaar.

Mensen, zowel de overledene als de nabestaanden, verdienen het om een afscheidsperiode zorgvuldig door te brengen. En niet iedereen is erop ingericht om dat thuis te doen. Hier kunnen mensen in persoonlijke sfeer afscheid nemen. Tijdens de laatste uitvaart heeft de familie de opbaarkamer helemaal ingericht met persoonlijke spullen van de overledene. Dat was zo mooi om te zien. Alles kan, niets moet. Exclusiviteit en privacy als in een thuissituatie, gecombineerd met de professionaliteit van een rouwcentrum”, vat Anneke in één zin de bedoeling van het Afscheidshuis samen. Het Afscheidshuis beschikt naast een professionele opbaarkamer over een sfeervolle huiskamer met tv, audio en Wifi, ingerichte keuken, mogelijkheid tot ontvangen van gasten én (vanaf medio 2017)een overnachtingsgelegenheid.

Afscheidshuis Noordenveld. Raadhuisstraat 1 Peize. Tel.: 06-22410408 Web: www.afscheidshuisnoordenveld.nl