FC Groningen stelt flink teleur tegen laagvlieger Fortuna Sittard

Afbeelding
Sport

GRONINGEN – FC Groningen slaagde er zaterdagavond niet in om de derde zege op rij te boeken. Fortuna Sittard mocht geen enkele aanspraak maken op de overwinning, maar deed wel wat FC Groningen naliet: 0-1.

De nederlaag was zeker niet nodig geweest, want als FC Groningen zorgvuldiger was omgegaan met de kansen die het kreeg, dan had de ploeg van FC Groningen-trainer Danny Buijs niet hoeven te verliezen. Dat het wel gebeurde mocht de Trots van het Noorden zichzelf aanrekenen. Niet dat de kansen zich in beide helften opstapelden in het strafschopgebied van Fortuna Sittard, maar FC Groningen had het overwicht zeker in de score tot uitdrukking kunnen brengen als het middenveld beter in dienst had gespeeld van Jørgen Strand Larsen. De aanvaller van FC Groningen heeft dit seizoen niet veel kansen nodig om het verschil te maken, maar werd afgelopen zaterdag zelden levensgevaarlijk. Een kleine tien minuten voor tijd werd er slecht uitverdedigd en in het bomvolle strafschopgebied van FC Groningen was het Fortuna Sittard-verdediger Dimitris Siovas die voor het enige doelpunt van de wedstrijd zorgde. De punten waren zeer welkom voor de ploeg die nog lang niet zeker is van lijfsbehoud in de Eredivisie.

In de beginfase van de wedstrijd gebeurde er vrijwel niets voor beide doelen, totdat FC Groningen-aanvaller Jørgen Strand Larsen voor het eerste gevaar van de wedstrijd zorgde. De 7200 aanwezige toeschouwers zagen dat zijn kopbal werd gekeerd door Fortuna Sittard-doelman Yanick van Osch. In het verdere verloop van de eerste helft behield FC Groningen het overwicht op de bezoekers, maar tot grote kansen leidde het zelden. De dreiging waarmee FC Groningen op zoek ging naar de openingstreffer werd in de meeste gevallen onschadelijk gemaakt door Van Osch en dat zorgde ervoor dat er in de eerste helft niet werd gescoord. Op slag van rust waren de gasten via Fortuna Sittard-middenvelder Mats Seuntjes nog wel dichtbij een doelpunt, maar dat was in deze fase onterecht geweest, omdat de ploeg niet naar Groningen was afgereisd om vol op de aanval te spelen. Ook na de onderbreking veranderde er weinig in het spelbeeld. FC Groningen schroefde het tempo weliswaar iets omhoog om de druk op Fortuna Sittard te verhogen. Tot grote kansen leidde het niet en dat was opmerkelijk, temeer omdat FC Groningen in de voorgaande twee wedstrijden in aanvallend opzicht veel meer creativiteit aan de dag legde. Zaterdagavond kwam het er niet uit en in een fase waarin beide ploegen rekening hielden met een doelpuntloos gelijkspel, sloeg Fortuna Sittard toe. Hoewel er daarna nog voldoende tijd was om de achterstand ongedaan te maken in de reguliere speeltijd en de zes minuten blessuretijd viel de verdiende gelijkmaker niet. Dat had voor een groot deel ook te maken met uitstekend keeperswerk van Van Osch die zijn doel met name in de slotfase met kunst en vliegwerk schoon hield. Waar een gelijkspel de wedstrijdverhouding iets beter had weergegeven, gingen de punten mee naar Sittard.

Daarmee is één ding duidelijk dat, los van de top drie in de Eredivisie, de onderlinge verschillen niet heel groot meer zijn en alle ploegen zo langzamerhand knokken voor het behalen van de voorgenomen doelstelling. Het linkerrijtje behoort voor FC Groningen nog altijd tot de mogelijkheden, maar dan is resultaat het enige dat telt in de wedstrijden die volgen. Zaterdagavond maakt FC Groningen zich om 18.45 uur wederom op voor een thuiswedstrijd tegen Willem II. FC Groningen is gewaarschuwd, want waar Willem II nog alles op alles moet zetten voor rechtstreekse handhaving, waren de Tilburgers eerder dit seizoen met 2-1 te sterk.