Feest in Altena!

    ALTENA – In Altena is zelden wat te doen. Niet dat het er saai is, maar wat betreft activiteiten, feesten, concerten en andere veel publiek lokkende evenementen, is het gewoon een rustig dorpje. Niets mis mee overigens. Dat was het afgelopen weekend wel even anders tijdens de niet meer weg te denken en dus traditionele feest driedaagse. Vrijdag was de aftrap. Ongenode gast nam een kijkje.

    Nee, geen files in de richting van Altena vrijdagmiddag. Slechts heel even schrikken weggebruikers op als een mega landbouwvoertuig zich in een geparkeerd staande auto lijkt te boren. Lijkt dus, want de stuurmanskunsten van de bestuurder blijken van het niveau Max Verstappen. En hij rookt ondertussen nog een sjekkie ook. Het is tien voor vier. Over tien minuten gaat het feestweekend van start. Doorgaans gebeurde dat door het oplaten van ballonnen door kinderen, dat zit er nu niet meer in. ‘Waarom dat niet meer mag? Vraag dat maar aan de meester of juf’, zegt de meneer die de kinderen vrijdagmiddag welkom heet. De meeste kinderen staan nog buiten. Ze lopen over de kermis. In de praktijk betekent dat een rondje langs de zweefmolen, via de grijpers, met rechts het touwtjestrekken, een snoepkraam en een snackwagen. Einde kermis. Kleiner dorp is kleinere kermis. Maar het maakt de kinderen niets uit. Ze staan met hun neusjes tegen het glas van de grijpers. Ze bekijken de situatie en bepalen welke knuffel ze straks – twee keer voor een euro- uit de bak zullen grijpen. Op de zweefmolen prijken bekende Nederlandse zangers. Jan Smit zien we, net als Marco Borsato. Over wie de dame tussen de heren is, lopen de meningen uiteen. De een denkt toch echt Whitney Houston, een ander denkt zeker te weten dat het Raffaella is. Niemand die uitsluitsel kan geven. Ondertussen wordt het drukker met kinderen. Een jongen heeft een zak Croky Bolognese in zijn handen. Een bijna lege zak. Opvallend is de positieve instelling van de kinderen als het het weer aangaat. Er zijn jongens in korte broeken, de meeste kinderen huppelen in korte mouwen. Ze hopen en rekenen op zon, ze krijgen een gure wind en een verdwaalde regendruppel. Ah kijk, Marten de Blecourt op de fiets. De nieuwsjager uit Peize. Camera in de hand. Marten stelt zich net als de fotograaf van de Krant wat bescheiden op, probeert uit het zicht van de organisatie te blijven. ‘Vorig jaar was ik ineens jurylid, samen met Erik Veenstra van de Krant. Ik hoef dat niet nog een keer, haha’, legt hij uit.

    Binnen pakt een meneer om 16.04 uur de microfoon. Hij roept de kinderen op een ballon te halen en zich vervolgens te melden bij twee dames die hun namen noteren. De namen gaan in een bak, de ballonnen kapot. ‘Trap ze maar kapot straks’, moedigt meneer de kinderen aan. Het blijkt niet tegen dovenmansoren. En voor de duidelijkheid: ook in Altena worden geen met helium gevulde ballonnen meer opgelaten. Milieuverenigingen en dierenliefhebbers voeren een soort van guerrilla tegen instanties die dat nog wel doen. Vogels en andere dieren kunnen stikken in de restanten van de ballonnen. Daarom ook verloor Koningsdag in Roden de traditie. En dus worden de blauwe ballonnen hier in Altena kapot getrapt. Ondertussen hebben de handjevol ouders het over Ideaal. Die band met Zweitse en Dirk Jan treedt morgen op. Dan gaat heel Altena los. Nu is het de beurt aan de kinderen dus. Ook de kermisklanten zijn inmiddels wakker. Een blik op het horloge leerde immers dat het al over vier is en dus gaat de muziek aan en wordt het vet in de snackwagen gesmolten. Meteen nadat de namen van de prijswinnaars van de ‘ballonnen kapot trap actie’ bekend zijn, wagen de eerste kids een gokje bij de grijpers en draait de zweefmolen. Marten is al weer weg. Hij is toch een beetje bang om weer ergens voor gestrikt te worden. Ook fotograaf Erik heeft het voor zijn doen opvallend druk. De angst zit er goed in bij de plaatjesschieters. Kermis in Altena. Niet groot, wel groots voor de kinderen uit het dorp. En daar gaat het om. Dat de kermis ook wat verouderd is, deert niemand. ‘Het enige nieuwe is de muziek die ze draaien’, zegt een moeder die haar zoon de tweede vijf euro van de dag geeft. Er zullen het weekend nog vele vijfjes volgen.