Feesten in Norg en Peize

actueel

Kortom: de Roners blijven het liefst in eigen dorp. Daar is het kennelijk goed (of beter) toeven. Ze hebben niet die drang om in een buurtdorp een feestje te vieren. Of men spaart nu al voor de Rodermarkt dat kan natuurlijk ook. Zeker nu nog steeds niet bekend is wat de waarde van de Rodermarkt zal worden en wat de individuele ondernemer straks voor een pilsje gaat vragen.

De Roner blijft liever thuis, het dorp Roden is wél aantrekkelijk voor buurtdorpen
REGIO – Hoewel wel eens wat geklaagd wordt over het gebrek aan kwaliteit bij heel veel mensen is er één ding dat de gemiddelde Noordenvelder tot in de finesses beheerst: feestvieren. Dat bleek de afgelopen weken wel, toen met name Norg en Peize zich een aantal dagen onderdompelden in feestvreugde. Momenteel is het feest in Zevenhuizen, in de gemeente Leek, en ook daar is het ongetwijfeld erg goed toeven. Opvallend: relatief weinig inwoners van Roden trekken er op uit, terwijl het tijdens bijvoorbeeld de Rodermarkt een komen en gaan van mensen uit de buurtdorpen is. Kennelijk moeten de Roners de Catharinakerk blijven zien.
Neem Norg. Daar was het vier dagen lang feest en echt ze waren er wel hoor: inwoners van Roden die daar een borreltje namen. Het waren er echter niet zo heel veel. Slechts mondjesmaat stuitte je op een groepje Roners. De zaterdagavond in Norg was een topavond. Het weer werkte uitstekend mee, de band ‘Hooked on Red’ was in vorm en dat gold zeker voor DJ Olaf, die precies de goede nummers draaide. Overigens is het inzetten van DJ Olaf- of welke DJ dan ook- een goed initiatief geweest van de organisatie. Voorheen werd er alleen een band geboekt. Die speelde een setje, nam pauze en dus was het gewoon een half uurtje oorverdovend stil op de brink in Norg. Nu neemt DJ Olaf, zeg maar gerust de huis-dj- het over en blijft er ‘lawaai’ in het dorp. En dat moet ook.
De zaterdag in Norg bracht, al blijft het lastig schatten, ongeveer tweeduizend mensen op de been. Jong vooral, maar ook wat ouder. Te herkennen aan dat extra jasje dat meegenomen is. Heel jong mag heel lang opblijven, opa’s en oma’s halen kleinkinderen zodat papa en mama eens weer een keer uit hun dak kunnen gaan, als opfrisser voor de toch wat ingedutte relatie. De crème de la crème van Norg was uiteraard van de partij. Richard Giezen bijvoorbeeld en wethouder Reint Jan Auwema, kind van Norg en in Norg meer Reint Jan dan wethouder. Han Kemker bijvoorbeeld, directeur van openbare basisschool de Hekakker. Ook halve Norger René Albers was er. Albers woont in Roderwolde. Zijn zoon voetbalt bij VV Roden en zelf trekt hij elke zondag de kicksen aan in het shirt van Gomos. Zaterdagavond was de biljarter vooral Norger. Dronk een pintje met zijn voetbalvrienden. Bovendien onthulde hij dat Han Kemker, directeur van Sportgala Noordenveld, een zeer verdienstelijk doelman is. Dat vertelde Kemker opmerkelijk genoeg zelf nog nooit. Ook van de partij: Hendrik Smeenge. Raadslid en liefhebber van gezelligheid, zo blijkt. Uiteraard waren ook de Norgers Janny en Harry Koops van de partij. Zij vooral bekend als de actieve chef van Enjoy Bedrijfskleding in Roden, hij als ‘bijna sportman van het jaar’ en werkzaam in Assen.
Wat betreft de Roners. Ze waren er wel. Een paar. Vast clubje in Norg tijdens de zaterdagavond van de Feest4daagse is het groepje rond Hendrik Liewes, de Oosterlootjes en Wouter Meertens. Ook vast ritueel: ze komen op de fiets. Een toch heel aardig tochtje van een kilometer of tien. En verstandig bovendien, want de Roner gasten dronken geen malt. En ook geen fris. Behalve het groepje Liewes/ Oosterloo weinig groepjes uit Roden. Rias Cazemier was er net als nog een aantal andere ‘verdwaalde’ bezoekers uit Roden. En dat terwijl het andersom toch heel anders is. Neem de Rodermarktdag, de dinsdag dus. ‘Dan komen we al jaren met een hele groep naar Roden’, zegt Wim Bakering, die vrijwel op het feestterrein woont (letterlijk) en volgend seizoen trainer is van Gomos. Wim heeft kennelijk het liefst alles op loopafstand. Bakering heeft zin in het avontuur bij Gomos. En niet alleen omdat hij voortaan te voet naar het voetbalveld kan, hoewel dat in bepaalde gevallen ook best handig kan zijn. In Norg stopt de muziek buiten overigens om 01.00 uur. Dan trekt DJ Olaf er – na weer een klassieker- letterlijk de stekker uit en wil iedereen tegelijk bij Het Wapen van Norg naar binnen. Een meneer probeert mensen nog voor de deur weg te krijgen, maar dat lukt dus niet. Voor een ondernemer prachtig natuurlijk, die drukte, alhoewel? Het is in het etablissement zó druk, dat tientallen mensen maar besluiten geen drinken van binnen te halen. Er is, zo stellen ze wel een beetje terecht, toch geen doorkomen aan. Veel alternatief is er ook niet. En dus gaat de gezellige avond uit als het welbekende nachtkaarsje. Al brandt dat kaarsje bij een aantal nog wel heel lang. Oh ja. Een consumptie in Norg kostte 2,20 euro. Dus geen twee euro, geen 2,30 euro, geen 2,40 en geen 2,50 euro. En laten we eerlijk zijn: ook 2,20 euro rekent best gemakkelijk. Het blijft de tafel van twee.
Ook in Peize was vorige week vooral sprake van een dorpsfeest. Slechts zo nu en dan tref je een Roner. Natuurlijk, ook hier zijn ze, maar eens temeer werd duidelijk dat je als buurtdorp niet hoeft te rekenen op busladingen mensen uit Roden als je iets organiseert. Of je moet wel iets hele bijzonders presenteren. In Zevenhuizen zal dat de komende dagen niet anders zijn.

Natuurlijk is de Rodermarkt niet meteen te vergelijken met de feesten in Roden en Peize, al zijn er zeker ook raakvlakken. Bovendien draait het in veel gevallen om het drinken van bier, en veel minder om welke artiesten nou precies optreden. Dat bewees DJ Olaf maar weer eens. Zijn grijsgedraaide hits vielen een stuk beter in de smaak dan de toch verder prima covers van Hooked on Red. Boek een een DJ, zorg voor mooi weer, voor goed en koud bier en je bent klaar.

In Peize was het ook goed toeven. Ook daar was het gezellig en daar was ook de ‘grootste autopuzzeltocht van Nederland’, zoals men dat in Peize aankondigde. Er namen liefst 105 deelnemers (auto’s, in totaal 300 mensen!) kwam met een bolide die bij de beruchte ‘carbagerun’ niet had misstaan. Met ondermeer ski’s, een fiets op het dak. Navraag leerde dat de ski’s voor eventueel slecht weer waren (‘gezien de klimaatsverandering’). Maar de fiets? ‘We wisten niet zeker of het om de fietspuzzeltocht of autopuzzeltocht ging. Daarom hebben we voor de zekerheid de fiets ook maar meegenomen’, aldus de deelnemer, die ook nog eens in de prijzen viel.

UIT DE KRANT