Femke Wolthuis voor het eerst op de planken in ‘haar’ Norg

Willemfemkeeric

‘voor en door familie’

NORG – Hoewel Femke Wolthuis al jaren in het bezit is van een huisje in Norg, treedt ze zondag 4 oktober (11.15 uur) voor het eerst op in de Brinkhof in Norg. Ze brengt dan ‘Wass sich liebt, das neckt sich’, een muzikale kleinkunstvoorstelling over het wel en wee van de familie. Femke speelt samen met haar vader – meester violist Willem Wolthuis- en haar man Eric Bergsma (pianist/cabaretier). Wolthuis richt zich de komende periode toch vooral op haar theaterwerk, want onlangs nam ze afscheid als radiopresentatrice bij de NOS. Verder vult ze haar tijd als dagvoorzitter bij evenementen. Die laatste twee activiteiten waren overigens al lastig te combineren met haar werk voor de NOS.

‘Dit is een familievoorstelling maar dan niet alleen voor de familie, maar ook door de familie’, zo omschrijft Femke haar muzikale voorstelling met haar vader en man. ‘We maken met z’n allen een heerlijke reis door muziek en liederen in zeven talen. Maar: het is ook zeker om te lachen.’ Bergsma (Villa BvD) en Femke (RTL Ontbijtnieuws, NOS Journaal) leerden elkaar kennen toen Femke in 1997 een pianist zocht voor haar cabaretprogramma. Eric deed auditie en werd – gelijk- op alle fronten aangenomen. Samen wonnen ze diezelfde week het Utrechts cabaretfestival. Sindsdien maken ze muziektheaterprogramma’s, van cabaret tot grote musicals. Femke’s vader, de bekende violist Willem Wolthuis, kon zich geen beter schoonzoon wensen. Willem was eerste violist in het Noord Nederlands Orkest en maakte met zijn salonorkest ‘Pluche’ furore in binnen- en buitenland. Met Eric, die van oorsprong jazzpianist is, kon hij eindelijk helemaal vrij de hot-viool spelen, een jazz-stijl die niet gemakkelijk is op het strijkinstrument. Hij gaf op zijn beurt dochter en schoonzoon hun gevoel voor zigeunermuziek mee. ‘Het is geweldig om als familie met elkaar op te treden. Als er iets belangrijks is voor de voorstelling die wij maken, is het dat je met elkaar kunt lezen en schrijven. We kennen elkaar zo goed, dat we zonder elkaar aan te kijken dit avontuur aankunnen. Of we als familie nooit ruzie maken? Natuurlijk, we discussiëren veel, en zetten elkaar ook voor het blok waar het publiek bij is. Wass sich liebt das neckt sich immers.’

In de voorstelling wordt het publiek ook gevraagd naar hun ‘familiewoorden’. ‘Iedere familie heeft zo zijn eigen, unieke woorden. Zo hebben wij het over ‘schrammelen’ en ‘hompiekurkie’. We zijn heel benieuwd naar familiewoorden van anderen. Mensen kunnen die na de voorstelling opschrijven, Uiteindelijk willen we van de ‘opbrengst’ een heus familiewoordenboek uitbrengen.’ Wie nu al enthousiast is, mag zijn familiewoorden nu al mailen naar info@parlanza.nl. Vermeld daarbij de betekenis, geschiedenis van het woord en (uiteraard) de familienaam.

Femke is, als parttime Norgse, blij dat ze eindelijk eens in de buurt mag optreden. ‘Bijna bij ons in de achtertuin. Hoe leuk is dat’, besluit ze. Kaarten zijn vanaf twee weken voor de concertdatum te verkrijgen in Roden bij Boekhandel Daan Nijman en in Norg bij Wereldwinkel en in de Brinkhof van 13.00 uur tot 17.30 uur. Reserveren kan ook via 0592-820-260 of info@cultureleraadnorg.nl.