Film, lezing en ‘De Scheikundige’ in K38

cretienschouteten

RODEN – Noordenveld staat stil bij het feit dat Nederland zeventig jaar geleden bevrijd werd. Op 28 april om 20.00 uur wordt in K38 de speelfilm ‘Charlotte’ vertoond, een film,  gemaakt door Franz Weizs, over het bewogen leven van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon (1917 – 1943). Begin 1939 ontvlucht Charlotte Berlijn vanwege het steeds heviger wordende antisemitisme. In Zuid-Frankrijk bij haar grootouders dacht ze veilig te zijn. Maar dan breekt de oorlog uit. Charlotte is nu ook in Frankrijk niet meer veilig. Ze stort zich met hart en ziel op het schilderen en legt haar bewogen leven vast in 782 schilderingen en teksten, een zangspel of theater of papier: “Leven? Of Theater?”. In1943 sterft Charlotte in Auschwitz stierf. Entree: €5,00; vrienden €4,00. Passe-partout geldig. Een dag later – 29 april, 20.00 uur- wordt het toneelstuk ‘De Scheikundige’ in K38 gespeeld. Op 22 april 1915 werd bij Ieper voor het eerst in de 1e wereldoorlog op grote schaal gifgas ingezet. De drijvende kracht hier achter was Fritz Haber (1868 – 1934), een Duitse, Joodse Chemicus.
Dezelfde Fritz Haber ontving in 1920 de Nobelprijs voor scheikunde vanwege de synthese van ammoniak met behulp van stikstof uit de lucht die hem in 1909 gelukt was. Deze vinding maakte de grootschalige productie van kunstmest mogelijk. Hoe kon Fritz Haber na zijn inzet voor de ontwikkeling van kunstmest zijn werk met gifgassen verantwoorden ? Wat was hij voor een man ? Hoe reageerde zijn gezin? In het toneelstuk “de Scheikundige” van de chemicus/schrijver Chrétien Schouteten (FOTO) gaat de theatergroep op deze vragen in.
Het toneelstuk wordt in de vorm van lezend spelen opgevoerd door het Zoudttheater uit Roden. Entree: €5,00; vrienden: €4,00; Passe-partout geldig