Fokko Rijkens, voorzitter Stichting Kunstmomenten

Man met de hamer

“We zijn nu vanaf 2010 bezig met Kunstmomenten. We bieden amateurkunstenaars in Noordenveld een podium. De stichting is opgericht op mijn initiatief. Ik vond dat er meer aandacht moest komen voor amateurkunst in de gemeente. Het leuke is dat we dat ieder jaar in een ander dorp doen. Dit jaar is dat in Roderwolde en Foxwolde. We gaan leuke dingen doen bij het Café het Rode Hert, de molen, de Waalborg en de Hooiweg 1 tijdens de open atelierdagen op 10, 11 en 12 mei. In Foxwolde stelt een kunstenaar zijn atelier open. Vanaf de oprichting heb ik het voorzitterschap op me genomen. Daarna ben ik er even tussenuit geweest. Ik trad namelijk toe tot het bestuur van Verkuno. En om iets in beide kunstcollectieven te doen is toch wat ingewikkeld. Leo van der Heiden nam het van me over. Toen Kunstmomenten twee jaar geleden zonder voorzitter kwam te zitten heb ik het weer opgepakt. Voor twee jaar, hebben we afgesproken. Dat loopt in juni af. Of we al iemand op het oog hebben die de hamer overneemt? Nee. Nog niet. Ik kan het iedereen aanraden. Het is zó leuk om te doen. Je bouwt heel snel veel contacten op. Ik stop ook niet omdat ik het niet meer leuk vind, ik stop omdat ik gevraagd ben om voorzitter te worden bij het Drents Schilder Genootschap (DSG). Dat wordt deze week voorgelegd aan de leden. Dit jaar hebben ongeveer 30 kunstenaars zich gemeld om mee te doen. Een behoorlijk aantal. We hebben sowieso een aardig grote achterban. Een vaste kern van 20 kunstenaars die altijd meedoen. Dit jaar doen er ook 100 scholieren mee. Met portretten naar aanleiding van workshops die ik begeleid heb. ‘Maak je eigen Rembrandt’ heet het. In een uur moesten ze een portret maken. Het gaat daarbij vooral om het licht-donker-effect. Al die portretten komen in mijn atelier te hangen. En o ja, er gaat nog iets heel verrassends gebeuren in de boerderij naast de molen. Daar komt namelijk een portret te hangen van de familie Gaerthe, die ooit op die plek gewoond heeft. Het schilderij mogen we speciaal voor de Open Atelierroute lenen. Daar bouwen we een heel verhaal omheen. De opening  op 10 mei wordt spectaculair. Daar kan ik nu nog niets over vertellen, dat volgt later. In ieder geval staat muziek centraal tijdens deze Atelierroute!”