Fokko Rijkens

rijkens

Functie: Voorzitter Verkuno

(Vereniging Kunstenaars Noordenveld)

“Ik ben nog maar pas voorzitter van Verkuno, de Vereniging Kunstenaars Noordenveld, dus verwacht van mij nu geen opzienbarende kreten in de geest van ‘dit moet anders’. Ik ben van professie beeldend kunstenaar met een academische scholing en ingeschreven bij het CBK, dat zijn voorwaarden voor het lidmaatschap. Verkuno’s ledenbestand bestaat momenteel uit 28 beeldend kunstenaars. Vooral schilders en beeldhouwers, redelijk recent is daar een professionele kunstfotograaf bijgekomen en dat vind ik sowieso een verrijking; wat mij betreft zou je ons ledenbestand verder mogen uitbreiden met ‘vakgenoten’ uit andere kunstdisciplines. En vooral ook jongeren.

Ook een mooie uitdaging voor Verkuno is, om het ‘nieuwe’ gebouw De Haven, de voormalige school in de Kanaalstraat in Roden die een vervanging maar dan in veel uitgebreidere zin van het Koetshuis moet gaan worden, een voor het publiek bredere uitstraling te geven. Als expositieruimte – het gebouw ligt prachtig in de looproute vanaf de Vrijetijdsboulevard naar het centrum van Roden – maar ook in andere opzichten. Hier liggen kansen, voor ons als professionele kunstenaarsvereniging maar ook voor de Teken en Schildergroep Roden, de club van amateur schilders die hier nu ook haar atelier krijgt. De Culturele Kring Roden zal met deze ontwikkelingen ook niet ongelukkig zijn.

Hopelijk komt dit allemaal tot stand; de voortekenen zijn gunstig en het is de bedoeling dat de recent opgerichte stichting Galerie de exposities in wat nu Kunstcentrum K38 zal gaan heten, gaat regelen. Als Verkuno werken we met een maar zeer beperkt budget maar we zien wij het als een uitdaging om hier een zo gunstig mogelijk klimaat, dat kun je letterlijk én figuurlijk opvatten, te kweken.

Verkuno heeft buiten de professionele leden ook een sectie kunstlievende leden, die voor een jaarlijks bedrag van 25 euro onze ‘club’ sponsoren maar daar leuke faciliteiten voor terugkrijgen. Wat mij betreft gaan we in de toekomst meer aan de weg timmeren. Hoe dan ook, we gaan er met elkaar tegen aan om van De Haven een mooi en goed lopend kunstencentrum te maken.”