Forum voor Democratie ook in Noordenveld grote winnaarNoordenveld blijft een ‘rode gemeente’

NOORDENVELD – Ook in de gemeente Noordenveld mag Forum voor Democratie als grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen worden bestempeld. Zij haalden vanuit het niets twaalf procent van de stemmen, waarmee zij op plek drie komen in Noordenveld. Alleen de Partij van de Arbeid en de VVD haalden meer stemmen. Opmerkelijk is dat de PvdA in Noordenveld meer stemmen kreeg dan de VVD. Laatstgenoemde partij verloor 3,3 procent ten opzichte van vier jaar geleden, terwijl PvdA ‘slechts’ 1,6 procent van de stemmen verloor.
De grootste verliezers in Noordenveld zijn de SP en D66. Beiden verloren 4,7 procent ten opzichte van vier jaar geleden. Naast het Forum voor Democratie boekten ook GroenLinks, de ChristenUnie, de Partij voor de Dieren en de Onafhankelijke Partij Drenthe winst in  Noordenveld.
Anita van der Noord, gemeenteraadslid voor duofractie Pvda/GroenLinks in Noordenveld, stond voor GroenLinks op de lijst van de Provinciale Statenverkiezingen. Zij is blij met de uitslag en de winst van 4,7 procent. ‘We hebben het zeker goed gedaan’, begint ze. ‘We zijn blij met de stemmen op GroenLinks, ook gezien de ontwikkeling van de partij van Baudet’, zegt ze, doelend op het Forum voor Democratie. ‘Met gezond verstand gaan we door met waar we achter staan. Dat we nu een goede uitslag hebben gehaald, helpt daarbij.’ Verder zegt ze dat – nu de polarisatie binnen de Nederlandse politiek zijn hoogtepunt lijkt te hebben gehaald – partijen juist met elkaar in gesprek moeten blijven.
Van de grote winnaar van de verkiezingen is niemand bereid gevonden commentaar op de uitslag te geven. De Forum voor Democratie-leden zwijgen tot nog toe in alle talen.

 


De volledige uitslag in Noordenveld:
1. VVD: 14,6%

2. PVDA: 15,3%

3. CDA: 7,7%

4. SP: 6,0%

5. PVV: 5,1%

6. D66: 7,6%

7. CHRISTENUNIE: 6,7%

8. GROENLINKS: 12,2%

9. 50PLUS: 3,3%

10. STERK LOKAAL: 2,2%

11. FORUM VOOR DEMOCRATIE: 12,0%

12. PARTIJ VOOR DE DIEREN: 3,8%

13. ONAFH. PARTIJ DRENTHE: 2,2%

14. DENK: 0,0%

15. SGP: 0,4%

16. SENIOREN BELANG: 0,5%

Opkomst

Met de opkomst tijdens de Provinciale Statenverkiezingen zit het in Noordenveld overigens wel snor. Zo’n 62 procent van de stemgerechtigden maakten de gang naar de stembus. Het landelijk gemiddelde lag op 56 procent. Ook tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar lag de opkomst in Noordenveld hoger dan het landelijk gemiddelde. Toen kwam 60,9 procent van de stemgerechtigden in Noordenveld opdagen, terwijl dat landelijk 53,9 procent was.

Waterschapsverkiezingen

Bij de waterschapsverkiezingen voor waterschap Noorderzijlvest, is Water Natuurlijk de grote winnaar geworden. Zij behaalden vijf zetels. Hieronder de partijen en het aantal zetels die zij wisten te bemachtigen:

Water Natuurlijk 5
PvdA 3
CDA 2
ChristenUnie 2
Betaalbaar Water 2
VVD 2
50Plus 1