Fotoclub Dorpshuis Hoogkerk komt met eerste expositie

‘Je moet als fotograaf geluk hebben’

HOOGKERK – In Hoogkerk is afgelopen weekend de eerste expositie van de Fotoclub Dorpshuis Hoogkerk van start gegaan. Voor de club een uniek moment. Frank den Hollander (in de muziekscene beter bekend als Rooie Rinus) opende de tentoonstelling. Met exposanten Jurjen Joosten en Gjalt van der Meulen, sprak De Krant over wat men mag verwachten van de werken in Dorpshuis Hoogkerk.
De Fotoclub Dorpshuis Hoogkerk is ontstaan uit een reeks fotocursussen gegeven door Alex Boerema. In het dorpshuis nam hij amateurs op sleeptouw en probeerde hen de kneepjes van het fotograferen bij te brengen. Een zestal enthousiastelingen pakte het op en raakten zo fanatiek in het fotograferen, dat er nu een heuse club is ontstaan.
‘Ja, we zijn echt amateurs’, zegt Jurjen tussen twee slokken koffie door. ‘Dat ben ik al jaren trouwens. Maar vroeger ging dat heel anders. Dan maakte je vakantiekiekjes, of foto’s op verjaardagen. Veel techniek kwam daar niet bij kijken.’ Ook Gjalt is zo met fotografie in aanraking gekomen. ‘De foto’s moest je later zelf ontwikkelen. Met de digitale camera hoeft dat niet meer. Ik weet nog wel dat ik met iemand sprak over fotografie en ik vertelde dat ik een digitale camera zou aanschaffen. “Nee man, dan mislukken er zoveel foto’s!”, waarschuwde diegene mij. Nou, als ik de foto’s in mijn Donkere Kamer ontwikkelde, waren er ook altijd een aantal die mislukten’, zegt hij.
De Fotoclub Dorpshuis Hoogkerk komt één keer per week op de dinsdagavond bijeen. ‘Dan bekijken we de foto’s van elkaar op de beamer en bespreken we die. Dat gaat altijd op een opbouwende manier. We gaan elkaar niet afkraken of zo, we zijn er juist om van elkaar te leren’, zegt Jurjen. Gjalt: ‘We kijken nu steeds meer naar inzichten en composities. Welke hoek kiest iemand? Voordat ik bij de Fotoclub zat, keek ik heel anders tegen fotograferen aan. Nu probeer je jezelf te ontwikkelen.’
Dat ontwikkelen gaat vooral door het leren van elkaar en het hebben van een argusoog voor detail. Het bijzondere van de Fotoclub is echter , dat niet iedereen een camera heeft. ‘Twee van de leden fotograferen met hun telefoon’, zegt Jurjen. ‘Maar als je ziet wat zij maken: dat is heel knap hoor. Het gaat niet om het materiaal wat je hebt, maar om de compositie die je maakt.’ Daarnaast moet je als fotograaf de nodige dosis geluk hebben. ‘Ik heb wel eens dat ik denk: shit, had ik nu maar een camera bij me’, zegt Gjalt. ‘Dat is het geluk wat je net moet hebben voor een goede foto. Soms zit het mee, soms zit het tegen.’
Tijdens de clubavonden wordt elkaars werk uitvoerig besproken. ‘Dat is heel gezellig, maar ik moet er soms voor waken dat het allemaal niet te lang duurt’, zegt Jurjen. De club kan onafgebroken spreken over stillevens, maar dat is niet de bedoeling. ‘We willen ieders werk graag bespreken, maar als we te lang bij één foto blijven hangen, dan loopt het uit’, duidt Jurjen. Niet dat dat laatste nooit voorkomt. ‘Officieel duurt onze avond tot half elf, maar het loopt vaak tegen elven.’
Voor de aankomende exposities zijn vier werken van iedere exposant gekozen. Dat is in onderling overleg gebeurd. ‘We hebben elkaars werk bekeken en iedereen gaf bij elkaar aan wat zij het mooist vonden. Zo zijn er uiteindelijk vier foto’s uitgerold. Die foto’s worden nu op A3-formaat getoond. De platen krijgen mooi de ruimte’, vindt Jurjen. De foto’s zijn allemaal gemaakt tijdens één van de opdrachten die ‘leraar’ Alex verzon. Die opdrachten hadden altijd een thema. Zo maakte Jurjen een prachtige plaat met als thema ‘regen’. ‘Dat was op de Rodermarkt. Toen had ik mijn camera bij me en zag ik iemand schuilen voor de regen. Eerder op Terschelling zag ik ook zoiets, maar toen had ik de camera níet bij me. Dat is dan weer het geluk waar we het net over hadden.’
De expositie van Fotoclub Dorpshuis Hoogkerk is te bewonderen in het dorpshuis aan de Zuiderweg 70. Daarnaast is er ruimte voor fotografen, die – wanneer ze zich ook inschrijven voor de cursus – op dinsdagavond van 19:30 tot 22:30 uur welkom zijn in het Dorpshuis. Meer informatie? Mail naar: cursus@aboeremadesign.nl.