“Fotograferen op Spitsbergen, wat zou dat fantastisch zijn!”

Nieuw Roden KC Cor Sanneman

Kleintje cultuur (voor 21.04.15)

De natuurfoto’s van Cor Sanneman wer-

den al door heel Nederland geëxposeerd

NIEUW-RODEN – Deze aflevering gaat over ‘een Sanneman’. Nee, niet de inmiddels al geruime tijd overleden Eite, voorheen bekend als slager van de Versmarkt, die in een ook al weer lang vervlogen tijd in de Heerestraat van Roden was gevestigd. En het gaat ook niet over diens in Lieveren wonende zoon Lambèrt, die bekendheid genoot als begaafd accordeonist van het destijds veelgevraagde Duo Noordenveld, ‘voor al uw bruiloften en partijen’. Want in deze rubriek speelt diens tweelingbroer Cor (53) en al jaren wonend aan de Brinkstraat Noord in Nieuw-Roden, de hoofdrol. Genoot vader Eite in de beginjaren ’80 van de vorige eeuw niet alleen bekendheid als slager en bestuurslid van de voetbalvereniging Nieuw-Roden, nog steeds kun je oudere dorpelingen horen speculeren over wat toendertijd maar ook nu nog doorgaat voor het Grote Geheim van Nieuw-Roden. Toen speelde destijds Europa Cup-kampioen Ajax – je zou ze nu winnaar van de Champions Cup kunnen noemen – een veelbesproken oefenwedstrijd tegen de vierdeklasser Nieuw-Roden. Over de beweegredenen daartoe gonsde het van de sensationele geruchten. Zo zou trainer Cor Brom destijds ‘omgekocht’ zijn middels een rijpaard voor diens dochter, aangevuld met een half varken uit Eite’s slagerij.

Cor Sanneman kent de ware toedracht. “Maar dat blijft een geheim, wat mij betreft,”zegt hij toch ietwat mysterieus. En supporter van Ajax is hij al helemaal niet, getuige de Feyenoord-sjaal die een prominente plek in de woonkamer heeft. Maar nóg opvallender siert daar een groot aantal ingelijste kleurenfoto’s de wanden. Het lijken wel schilderijen, wat een kleuren en ook wát een prachtige plekken, zegt de verslaggever oprecht. Waarna Cor gedienstig en met een zweem van trots de – vooral regionale – locaties opsomt, waar hij de foto’s heeft gemaakt. Hij pocht er niet over, maar de waardering doet afgekeurde beroepsmilitair zichtbaar goed. Zijn leven wordt nu dan ook grotendeels door fotografie beheerst. Vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds trekt hij er met echtgenote Dieneke – een Vorenholt – met de auto op uit om op stille en sfeervolle plekken zijn plaatjes te schieten. “Dieneke zit dan achter het stuur zodat ik me helemaal op de natuur kan concentreren,”vertelt Cor Sanneman, die jaren terug met een aan de Veldweg in zijn woonplaats gemaakte foto van een ‘sneeuwstorm in ruste’ de derde prijs in een door de landelijke bibliotheken uitgeschreven fotowedstrijd behaalde. En deze kiek vervolgens een landelijke toernee langs veel bibliotheken zag maken. Kenners zagen er zestiende eeuwse vormen van schilderkunst in, aldus de fotograaf.

“Fotograferen is mijn lust en mijn leven, een uit de hand gelopen hobby, een passie nu die me rust geeft,” vertelt Cor verder. “Als jonkie van zes kreeg ik al een klikklakcameraatje door inlevering van twee zegels die je bij een rol San Francisco koekjes kreeg. Ik maakte er allerlei foto’s mee, vooral ook op vakantie. Die aanvankelijke hobby, die nu dus een passie is, breidde zich in de loop der jaren gestaag uit. De kliklak werd een iets duurder hema-toestelletje. En nog weer wat later richtte ik mijn aandacht vooral op het maken van sfeervolle foto’s van de natuur en van landschappen. Maar ook bloemen fotografeer ik graag. Ik heb nu een digitale camera, een Sony, hartstikke mooi en geavanceerd. Vroeger liet ik mijn fotorolletjes door Foto Boezerooy ontwikkelen. Was prima, maar met de huidige technieken kun je maar je gang gaan. Ik vind dat grandioos.”

Exposeren doet Cor ook af en toe. Hij wil graag méér op dat gebied doen en daar is ie ook mee bezig. Zijn PR verzorgt hij zelf, maar met enige schroom. “ Misschien draagt dit artikel bij tot een wat bredere bekendheid,”oppert hij voorzichtig. Of hij nog (vooral fotografische) wensen heeft, vraagt de verslaggever. Meteen begint Cors gezicht te glimmen. “Ooit,” begint hij voorzichtig, “zou ik nog wel eens op fotosafari naar Spitsbergen willen.”” En dan, steeds enthousiaster wordend: “De staarten fotograferen van walvissen die boven de zee uittorenen, dat lijkt me machtig. En die bergen van ijsschotsen….,” mijmert hij kennelijk in zichzelf. Maar dan: “Kijk, hier heb ik een mooie foto van onze kat Puntje. Daar beleef ik ook veel plezier aan.” Zijn vrouw Dieneke knikt instemmend.

Meer weten? Cor Sanneman is te bereiken via 050-5020840.