Foxwoldse  heeft  dé remedie tegen migraine

Bertha: toen patiënt, nu therapeut

FOXWOLDE – Migraine is verschrikkelijk. Migraine? Kun je niets aan doen. Ja, met je hoofd onder de dekens, een koud washandje op je hoofd. Mensen met ‘schele hoofdpijn’ proberen vaak van alles. Gaan op dieet, nemen andere voeding en slikken soms tot twintig (!) aspirientjes per dag. Voor wie nooit met migraine te maken heeft gehad wellicht verbazingwekkend, voor mensen die migraine kennen bepaald niet. De hoofdpijn is namelijk verschrikkelijk. Een kater, maar dan tien keer erger. Lichtflitsen in je hoofd, minder goed zicht. Soms voel je het aankomen, soms ook niet. Heeft iemand een migraineaanval? Reken dan maar niet op hem of haar. Die is wel een paar dagen zoet. Bertha Middendorp uit Foxwolde weet er alles van. Of beter: wist. Dertig jaar lang had ze migraine. Nu kan ze de kwaal voor driekwart van de mensen oplossen. Ze schreef er een boek over.

Bertha rekende het onlangs eens uit. ‘Ik heb ongeveer een jaar van mijn leven migraine gehad. Bij mij duurden die aanvallen vaak een dag, je hebt mensen die er drie dagen last van hebben. Ik heb in die dertig jaar echt van alles geprobeerd. Je kunt het zo gek niet bedenken. Op een bepaald moment besef je dat je er maar mee moet leren leven’, zegt Bertha. Uiteraard werd al ontzettend veel onderzoek naar migraine gedaan. ‘ Men gaat men vaak op zoek naar symptoombestrijding, niet naar de oorzaak. Was men wéér bezig met het ontwikkelen van een nieuw medicijn. Ik was altijd al benieuwd naar de herkomst van de hoofdpijn. Enfin, ik had me er eigenlijk al bij neergelegd dat ik de rest van mijn leven migraine zou hebben. Het was niet anders.’

Anders was het wel. Anders werd het ook. Bertha besloot, hoewel ze het doodeng vond, een opleiding hypnotherapie te volgen. ‘Ik vond het doodeng, temeer ik iemand ben die heel graag de controle wil houden. Uiteindelijk heb ik me overgegeven en ben ik er voor gegaan. Toen ze tijdens de opleiding iemand zochten die het wilde ondergaan, stak ik m’n vinger op. ‘Is dit nou hypnose?’ vroeg ik mezelf al snel af. Ik werd op een gegeven moment wel misselijk en wilde stoppen. Die misselijkheid kwam me namelijk bekend voor op de een of andere manier. De dag er na ging ik weer onder hypnose. Ik ging terug naar het ontstaan van de misselijkheid. Dat was toen ik 5 jaar was. Ik werd aan de amandelen geopereerd, en die operatie verliep niet helemaal goed. Ik kreeg het bekende kapje op en moest tot tien tellen. Daarna zou alles zo klaar zijn en zou ik een ijsje krijgen. In werkelijkheid was ik na de ingreep misselijk en gaf ik bloed over. Ik ben bijna gestorven, en het ijsje heb ik ook nooit gehad.’ Bertha’s onbewuste link was dat als je de controle los laat en dus verliest, je dood kunt gaan. Die onbewuste houding leverde spanning op. En die spanning veroorzaakte migraine. Met die wetenschap zijn we aan het werk gegaan. Ik was weer 5 jaar en wilde weg uit het ziekenhuis, We hebben het  vervolgens samen ‘anders’ opgelost, waardoor die herinnering in het ziekenhuis voor mij een andere betekenis heeft gekregen.’

Bertha’s migraine was daarna verdwenen. ‘Eigenlijk zat ik op een aanval te wachten. Die aanval kwam echter niet, en bleef ook uit. Vervolgens ben ik zelf op zoek gegaan naar proefpersonen. Ik ben met vijf mensen gaan testen. Ik bracht ze onder hypnose, en het leverde stuk voor stuk resultaat op. En nu ben ik dus sinds drie jaar hypnotherapeut, vooral gericht op migraine dus. Het slagingspercentage is 75 procent. De klachten zijn verdwenen, of veel minder.’

Van heinde en ver weten mensen met migraine Bertha ondertussen te vinden. ‘ Ik ben tussen de drie en vijf sessies nodig en na twee keer weet je wel of deze therapie iets voor je is of niet. ‘
Hypnose. Veel mensen denken bij dat woord aan de Rasti Rostelli’s van deze wereld. ‘Dat is show, allemaal show. Veel mensen vinden hypnose ook eng. Ik kan je zeggen dat mensen zelfs tijdens het besturen van de auto onder hypnose zijn. Iedereen heeft dat wel eens. Dat je ineens op een plek bent en je je eigenlijk niets herinnert van de weg er naar toe. Onbewust, want je weet echt alles nog. Dat is hypnose. Hypnose is eigenlijk ‘de babbelbox in je hoofd’ uitschakelen. Er is niets engs aan. Hypnose wordt ook meer en meer toegepast in de medische wereld. Wordt dus meer en meer erkend. Wat Rostelli doet is het foppen van de hersenen. Dat soort mensen kan veel doen met suggestie. Als je niet weet dat je een citroen eet, trek je niet zo’n raar hoofd. Ik was aanvankelijk ook sceptisch hoor. Ik ben allesbehalve zweverig. Ik ben een nuchtere boerdendochter uit Foxwolde. Maar wat dit met mij gedaan heeft, jeetje. Daar sta ik zelf ook versteld van.’

Ruim een week geleden presenteerde Bertha een boek, ‘Migraine’. Ze overhandigde het eerste exemplaar aan haar ouders. In het boek staat haar verhaal centraal en staan buitengewoon interessante verhalen uit de praktijk. In het andere deel van het boek staat een cursus zelfhypnose. ‘ Zodat mensen tijdens een migraineaanval de pijn kunnen bestrijden. Dat kunnen ze in zes weken leren. Het boek is luchtig geschreven en geïllustreerd door Inge Spierenburg. ‘ De boeken zijn bij Daan Nijman te koop en mensen kunnen ook bestellen via www.vakb.nl.  Er is iets aan migraine te doen. Heel veel mensen denken nog van niet. Die hebben zich al lang en breed bij die gedachte neergelegd. Echt zonde, want sinds ik van mijn hoofdpijn af ben, ben ik echt een heel anders mens geworden.’