Frans Schreuder stopt met ‘Koken voor mannen’

Roden koken voor mannen_

RODEN – Na 20 jaar stopt kok Frans Schreuder met zijn cursus ‘Koken voor mannen’. Wat ooit op 1 november 1995 begon met het lesgeven van 12 mannen in de keuken van de voormalige Scheepstraschool werd in de loop van de jaren verder en verder ontwikkeld.

‘Elk voor- en najaar ging er een cursus van start. Zeg maar, gemiddeld 10 mannen per keer en je kunt uitrekenen hoeveel mensen uit Roden en wijde omgeving deel hebben genomen aan deze cursus. Ik ben begonnen bij de toenmalige welzijnsorganisatie in Roden, die later overging in Welzijn in Noordenveld. Vanuit die kant had ik te maken met Elly Pries, Wil van der Velde en Wia Bezu. Medewerking was er vooral ook vanuit de praktijkschool De Esborg. Directeur Jaap Oosterloo heeft ons altijd onderdak geboden. Eerst in de Scheepstraschool, later in de Esborg. Ik ben daar altijd heel blij mee geweest,’ laat Frans Schreuder tevreden weten.

In zijn werkzame leven is Frans altijd kok geweest. De opleidingen tot Kok op de scheepsvaart en als Restaurantkok werden genoten in Groningen. Als scheepskok voer hij op De Oranje. Een schip waar de leden van het koningshuis vaak te gast waren. Er werden ook vele jaren doorgebracht in de keuken van de Martinihal. Voor het goede doel werd er gekookt tijdens vakantiedagen voor kinderen met astma.

De cursus Koken voor mannen zag Frans als een uit de hand gelopen hobby. ‘Maar wel een mooie hobby. Anders houdt je dat geen 20 jaar vol. Ik heb mannen gehad die nog nooit een aardappel hadden geschild. Dan is het toch mooi dat je hen wat bij kunt brengen. Mijn eerste les is standaard. Voor-, hoofd- en nagerecht. Dan peil ik gelijk de stemming en het niveau. De cursisten bepalen daarna het menu voor de volgende keren. Ik heb altijd rekening gehouden met drie belangrijke zaken. Kom uit met het beschikbare budget, Mise an place, dat wil zeggen leg alles van tevoren klaar en durf te spelen met vuur.’

Vaak, wanneer Frans door Roden, loopt wordt hij door deelnemers en vooral ook partners aangesproken. ‘Toch wel mooi dat nu ook mijn man een potje kan koken’, is iets wat hij vaak hoort. Soms wordt hij nog gebeld door een oud-cursist met de vraag ‘hoe zat dat ook al weer’. Schreuder kan er wel om gniffelen. Van al die contacten geniet ik nog steeds. Ik hoop dan ook dat WiN aan deze cursus een vervolg kan geven. Ik weet dat ze aan het zoeken zijn naar een opvolger. Ik hoop dat het ze lukt,’ zegt Frans Schreuder.