Frits Maasland van Dutchypuppy: ‘Met dat geld kunnen we heel wat honden helpen’

bridget

Adverteerders De Krant helpen honden aan een beter leven

REGIO – Wie regelmatig met z’n trouwe labrador of poedel op de bank ligt, kan zich er waarschijnlijk niets bij voorstellen. Toch zijn er een hoop honden in de wereld die een minder prettig leven hebben. Soms worden ze doodgemarteld of krijgen ze niets te eten en sterven van pure ellende. Om het verschil te maken houdt De Krant de jaarlijkse dierendagactie voor Dutchypuppy, de stichting die is opgericht door tv-presentatrice Bridget Maasland. Ondernemers die tijdens de actie in De Krant adverteren, dragen bij aan het nobele doel om hondenlevens te redden. “Het geld is hard nodig”, vertelt Frits Maasland, Bridgets broer. “Met het geld van De Krant kunnen we weer heel veel honden aan een beter leven helpen”, reageert hij dankbaar.
Dutchypuppy ondersteunt organisaties die zich ter plaatse bezighouden met hondenopvang, voedseltransport en sterilisaties. “Het is niet zo dat we de honden naar Nederland halen. Dat zou ook helemaal niet goed zijn” legt Maasland uit. “Vaak zijn de honden getraumatiseerd en kunnen zich moeilijk aanpassen in een asiel. De hulp die we bieden moet je zo zien: wij steunen Nederlandse organisaties die verschillende keren per jaar naar landen als Bosnië, Spanje, Suriname en Roemenië afreizen. Zij voeren daar ter plaatse, met een team van vrijwilligers, artsen en assistenten, sterilisaties en castraties uit. Dat is hard nodig, want in een stad als Boekarest leven alleen al miljoenen zwerfhonden. De overheid probeert er wel iets aan te doen, maar in plaats van ze een spuitje te geven, worden ze doodgeknuppeld. Ons hoofddoel is om het enorme aantal zwerfhonden terug te dringen.”
Negen jaar geleden besloot Bridget Maasland de stichting op te richten na een bezoek voor BNN aan Roemenië. Wat ze daar zag, staat nog steeds op haar netvlies gebrand: honden op elkaar gestouwd in overvolle hokken en elkaar opvretend omdat er niets anders te eten is. De afgedankte hond die ze destijds uit een vuilnisbak heeft geplukt, nam ze mee. Nog steeds is Tibbs één van haar trouwste vriendinnen én die van haar zoon Mees. “Weet je wat zo leuk is? Dutchypuppy heeft sinds haar oprichting heel veel mensen wakker geschud voor de zwerfhondenproblematiek. Daardoor zijn er veel nieuwe stichtingen en initiatieven bij gekomen die zich actief bezighouden met zwerfhonden en mishandelde honden.” Hondenmishandeling is helaas niet alleen probleem in Roemenië of Bosnië. Ook in ons eigen land worden honden afgeranseld, vertelt de broer van de ambassadrice. “Vooral in Brabant zijn er illegale hondenfokkerijen waar enorme misstanden heersen. Bovendien worden er worden erop grote schaal honden geïmporteerd vanuit het Oostblok waar malafide handelaren bakken geld aan verdienen. Die illegale fok en import in Nederland proberen we op te sporen en in kaart te brengen. Natuurlijk dat kost veel tijd en euro’s. En dat laatste is het moeilijkst. Door de crisis van de afgelopen jaren lopen bij ons de inkomsten ook terug. Het zou fantastisch zijn dat we weer op steun van De Krant en de lokale ondernemers mogen rekenen!” Wie in deze krant adverteert tijdens de dierendagactie, draagt heel veel honden wereldwijd een warm hart toe. Meer informatie is te vinden op: www.dutchypuppy.nl