Gedetineerden leiden rond bij opening Anne Frank tentoonstelling

VEENHUIZEN – Afgelopen week werd in gevangenis Norgerhaven te Veenhuizen de tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn – Het levensverhaal van Anne Frank’ geopend. De rondleiding in het gevangeniscomplex werd verzorgd door gedetineerden, geheel in lijn met het bijbehorende educatieve project. Dit project wil gedetineerden in Nederlandse gevangenissen informeren over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en laten nadenken over het omgaan met diversiteit (in geloof, etnische afkomst, geaardheid of anderszins).

Zo zijn enkele gedetineerden tot gids opgeleid zodat zij rondleidingen kunnen verzorgen en in gesprek gaan met mede-gedetineerden, personeel en gasten van buiten gedurende de looptijd van de tentoonstelling. Het project is het resultaat van een samenwerkingsverband Veenhuizen, de Dienst Geestelijke Verzorging, Exodus Nederland en de Anne Frank Stichting.

De opening de expositie in Norgerhaven werd verricht door Gerdien Verschoor, directeur herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd, een waardevol aanknopingspunt voor deze tentoonstelling.
Het welkomstwoord werd verzorgd door Marie-Anne de Groot, vestigingsdirecteur van PI Veenhuizen. Een inhoudelijke bijdrage kwam van Wim Rozema, voormalig geschiedenisleraar.

De opening van de expositie was voor genodigden. Van 17 tot en met 23 februari kunnen ook overige bezoekers een kijkje komen nemen via een speciale samenwerking met het Gevangenismuseum. Bezoekers worden dan met de Boevenbus naar Norgerhaven vervoerd.