‘Geef straten hun verhalen terug’

Afbeelding
actueel

4 mei Comité

‘We fietsen en lopen zo vaak door die bekende straten in Roden: Postemastraat, Aukemastraat, Torensmalaan, Wijnbergstraat. De verhalen die bij die namen horen zijn vergeten of niet bekend. We denken er niet meer aan’, zegt Elly van Pagée.

Totdat er een brief kwam bij het 4mei Comité in Roden. Een brief van mevrouw Ella Postema. Zij was een baby’tje van een jaar toen haar vader Jan Postema werd opgepakt vanwege zijn rol bij de meistaking in 1943 .Hij werd in Groningen doodgeschoten. In die brief vroeg zij zich af waarom de onderschriften bij de straatnaambordjes ,die verwezen naar de Tweede Wereldoorlog, waren verdwenen. ”Het lijkt wel of het er niet meer toe doet, wat er in de oorlog is gebeurd.” Historicus Cees van der Kooij is gevraagd om de geschiedenis achter al die straatnamen in de Tweede Wereldoorlog Wijk te beschrijven voor de leerlingen van het basisonderwijs. En zo kwam het straatnamenproject tot stand. Hij beschrijft in dit lespakket de geschiedenis van de Joodse slagersfamilie Oudgenoeg .Ze werden naar Auschwitz op transport gesteld en zijn daar met 102.000 andere Joden,Sinti en Roma vermoord. Ook het verhaal van Evert Reinder Aukema die verzetswerk deed en daarom werd opgepakt maakt deel uit van het lespakket. Hij overleed in het concentratiekamp Neuengamme .

Dit jaar ging Cees van der Kooij naar de basisschool de Parel aan de Dreesdestraat. Daar vertelde hij de aandachtig luisterende leerlingen het verhaal van de Joodse Isidoor en Betje Dreesde, die een kledingwinkeltje hadden in de Kanaalstraat. Ook met hen is het niet goed afgelopen. De leerlingen hadden veel vragen en zijn toen aan de slag gegaan met hun eigen straatnamenproject. Ze gaan nieuwe straatnaambordjes maken met een verhaal. Op 30 april om 13.30 uur gaan ze die presenteren in de school en daarna worden ze vastgemaakt aan de “oude”bordjes. Het lesmateriaal wat is gemaakt over de families Dreesde en Postma is voor alle basisscholen in Roden beschikbaar. Leerkrachten kunnen daarmee het verhaal verder vertellen. Elk jaar komen er nieuwe verhalen bij en zo krijgen de straten in de Tweede Wereldoorlog Wijk hun verhaal weer terug. Verhalen die niet vergeten mogen worden.

UIT DE KRANT