Geen ballonnen meer bij opening Koningsdag in Roden

Afbeelding
actueel

Oranje Stichting Roden zoekt alternatief

RODEN – Bijna dertig jaar was het vaste prik. Rond de klok van 10.00 uur tijdens eerst Koninginnedag - en sinds kort Koningsdag - gingen in Roden duizenden oranje ballonnen de lucht in. Een mooi plaatje. Voortaan zullen we het echter moeten doen met oude foto’s, want het is gebeurd met de ballonoplating tijdens Koningsdag. De gemeente Noordenveld had wellicht wel een vergunning af willen geven, de kans dat er daadwerkelijk ballonnen de lucht in waren gegaan, was nihil. Steeds meer milieugroeperingen verzetten zich namelijk tegen ballonoplatingen. Tekenen protest aan tegen de verleende vergunningen en ontketenen acties. En dus koos de organisatie eieren voor haar geld.

Vorig jaar al kwamen er bezwaren. Ook op het gemeentehuis. De vergunning was echter al afgegeven en zo’n tweeduizend ballonnen gingen de lucht in. Na Koningsdag zat de organisatie met sponsor Bert de Groot (Fitnesscentrum Roden) en wethouder Kosters om tafel om over de problematiek te praten. Problematiek? Jazeker, want via de sociale media laten meer en meer activisten weten tegen de ballonoplatingen te zijn. Niet eens zo gek, want de resten van ballonnen veroorzaken schade aan het milieu. De resten vallen in zee, in natuurgebieden of eindigen als zwerfvuil op straat, terwijl (bewezen) dieren het zien als eten en er vervolgens in bepaalde gevallen aan overlijden: ze stikken in de latex resten. Dat zijn overigens niet alleen vogels, want ook koeien, geiten, schapen, schildpadden, dolfijnen en potvissen zien resten van ballonnen aan voor eten. Noordenveld had het ‘lawaai’ van de groeperingen kunnen negeren en gewoon een vergunning af kunnen geven. Dan was er dit jaar echter onherroepelijk bezwaar aangetekend en had er in korte tijd eventueel nog een Plan B bedacht moeten worden. En dus zette de organisatie er in goed overleg met de wethouder en De Groot er een streep door: geen ballonnen meer bij Roner Koningsdag.
‘De verschillende groeperingen volgen ons op de voet. We worden bestookt met tweets en mails. We wisten dus dat het steeds meer een issue zou worden. Dit is de meest verstandige oplossing, al doet het ons wel een beetje pijn. Die duizenden ballonnen die de lucht in gingen, jaar in jaar uit, dat was de start. Dat wist iedereen. Duizenden mensen op de been, want de tweeduizend kinderen namen hun ouders mee. Aan ons nu een goed alternatief te bedenken. Dat zal niet meevallen, maar we hebben wel wat ideeën. Ballonsponsor Bert de groot denkt mee. We zoeken iets waarbij we ook heel vele mensen op de been krijgen’, zegt voorzitter Sieny Mulder.

Mulder begrijpt het wel, al die acties van milieugroeperingen. ‘Er moet wel duidelijkheid zijn, vind ik. Wij niet, dan niemand meer. Wij vroegen altijd keurig een vergunning aan, ik weet dat er organisaties zijn die dat niet doen. Die zullen dus ook nu weer ballonnen op gaan laten. Je ziet het overal. Toen burgemeester Van der Laan afscheid nam, werden er ballonnen opgelaten. Je ziet het bij begrafenissen, je ziet het heel erg veel. Wij hebben ons altijd keurig aan de regels gehouden. Lichtten zelfs de luchtverkeersleiding in Eelde in. Het wordt een beetje een hype zo. Net als de discussie rond vuurwerk. Enfin, wij stoppen er in elk geval mee.’
Om iets nieuws te bedenken – minstens zo aansprekend- zitten behalve Mulder en De Groot ook Femma Bezu en Wouter Meertens in de denktank. ‘Iets anders bedenken is op zich niet zo moeilijk, maar het moet iets zijn waar meteen zoveel mensen op afkomen. De ballonoplating was daarvoor het ideale instrument. Er liggen wat ideeën die we uit gaan werken, concreet is er nog niets’, zegt Mulder.

UIT DE KRANT

Lees ook