Geen drie punten-beloning voor SVMH

De Wieken-club laat Haren ontsnappen

NIEBERT/NUIS – Als er één had verdiend te winnen was het SVMH, dat moeizaam begon tegen Haren en in de tweede helft de boel op de rails had. De beloning van de drie punten bleef echter uit. Het grote manco: scoren.

De eerste helft was net zo mistroostig als het weer. SVMH kende wel een sterke openingsfase, waarin het de score had kunnen openen. Een fraaie soloactie van Halbin Wiersema ging aan de eerste aanval vooraf, Carlo Roffel werd een schietkans geboden, maar daar kwam het niet van. Even later weer Wiersema, met een veelbelovende duikvlucht. En wederom een misser, nu van Patrick Benedictus. SVMH had het eerste kwart in handen,  was ook het meest gevaarlijk, maar de grootste kans kreeg de ploeg uit Haren. Bij een bal die hoog voor het doel werd getrapt, tikte Jeff Aalders de bal nog net tegen de lat. Even later opnieuw Haren. Na een crosspass dook Bert Blauw op voor het doel. Aalders moest een derde keer handelend optreden na een snelle aanval, met voorzet, die de Nieberter sluitpost eruit haalde en daardoor een scoringskans voor de gasten ontnam. Haren werd in die fase brutaler. In de tegenaanval stuurde Jan Koster Wiersema weg. Wiersema drong het strafschopgebied in en werd ten val gebracht. Scheidsrechter Smit zag er geen penalty in. Het laatste deel was erg rommelig, soms wild en nam de irritatie toe bij een SVMH dat wilde voetballen, maar het kwam er niet echt uit.

In de tweede helft kwam SVMH aanmerkelijk beter uit de verf. Eenzame spits Wiersema werd opnieuw in de mangel genomen en vroeg weer om een penalty. Daarvoor maakte Wiersema zich hardhandig los van zijn tegenstander, waar ook niet tegen gefloten werd. Sport Vereniging Molen Horn was nadrukkelijk op zoek naar de 1-0. Een prachtige aanval via Jan Koster, die aan de zijkant Benedictus vond, die goed voor gaf. De inkomende Ton Koster miste het doel op een haar na. De Wieken-formatie drong verder aan. Gerard Beerlings zette de volgende aanval op, de pass naar de voorste linie werd net onderschept. Trainer Johan Middel, die aan het eind van het seizoen de club van zwart en wit verlaat, ten faveure van Jan Boonstra, doceerde langs de kant en bracht twee verse krachten. Even daarvoor kreeg Aalders een hard schot op doel te verwerken. ‘De Zwarte Panter’ in het paars kreeg het schot niet klem. Met name Wietze Venema die ingebracht werd, zorgde voor nieuw elan. Koud in het veld, kwam Venema met een wervelende actie, waarna Jan Koster werd aangespeeld. Koster kapte en draaide een aantal keren om eindelijk lekker uit te halen. De Harense doelman voorkwam de 1-0. Haren werd met de rug tegen de muur werd gezet. Het voetbal van SVMH werd steeds beter. De combinaties liepen vlot op het moeilijk te bespelen hobbelige veld, ook de persoonlijke duels werden gewonnen. Achterin hield routinier Theo Amsing de boel op slot en coachte waar nodig. Het wachten was op de 1-0. Die hang al een tijdje in de lucht. Carlo Roffel gaf een steekbal op Jan Koster. De doelman verkleinde de hoek. Dan een scherpe bal door het centrum, waardoor Venema er door was, maar de jongeling wist het niet af te maken. Tien minuten voor tijd opnieuw een veelbelovende aanval. Koster trok voor, Venema timede uitstekend, maar kopte net over. Even later opnieuw Venema die zijn man passeerde en uithaalde. Maar veel te wild, waardoor de bal huizenhoog over ging. In de laatste vijf minuten kwam de trainer van Haren, Cor Meijer, nog in het veld. Hij had van te voren gezegd: “als het na zeventig minuten nog niet lukt, doe ik het nog één keer voor. Zover kwam het niet, al lag een geniepige counter op de loer. De ultieme aanval was van de thuisclub met een aanval waarbij Roffel aan de basis stond. De andere invaller, Jorik Greiner gaf voor, maar vloog langs iedereen. En dus bleef het 0-0. En daar mocht vooral Haren, dat aanzienlijk  hoger op de ranglijst staat, de handen mee dichtknijpen. Het prima aanvalsspel van SVMH moet perspectief kunnen bieden. Nu nog het net vinden.

Sportpark De Wieken. SVMH – Haren 0-0; Arbiter: Smit (Emmen); Gele kaart: Jan Koster (SVMH); Toeschouwers: 50

Opstelling SVMH: Jeff Aalders, Gerard Beerlings (60. Wietze Venema), Peter Koster, Maarten Eenling (85. Sem Drijfhout), Marc Boonstra, Jan Koster, Ton Koster (60. Jorik Greiner), Halbin Wiersema, Carlo Roffel, Patrick Benedictus

Ster van het veld: Wietze Venema (SVMH). De jonge, 18-jarige speler, bijgenaamd ‘Tomme de Reiger’ (!?),  heeft maar een klein deel van de wedstrijd gespeeld, maar liet zich in die korte fase nadrukkelijk gelden. Kopsterk, aalglad en makkelijk passerend en brutaal. Een speler met toekomst.

Opvallend: de bijnamen van SVMH. Tegenwoordig niet echt spetterend,  SVMH heeft nog echte, creatieve, soms onverklaarbare namen. Hier komen ze: Jeff Aalders ‘De Zwarte Panter’, Theo Amsing ‘Frodo’, Gerard Beerlings ‘Sonic’, Patrick Benedictus ‘Gorbatsjov’, Marc Boonstra ‘Boney M’, Maarten Eenling ‘DanWoknok’, Jorik Greiner ‘Paul Turner’, Jan Koster ‘Jari’, Peter Koster ‘Beckham’, Carlo Roffel ‘The Hunter’ en last but not least Ton Koster ‘Mr. Fçk.r’