‘Geen lente in Leek voordat de Leekster Lente Loop is geweest’

leek lenteloop 2

In de Spo(r)tlight

Leekster Lente Loop

LEEK – Het is inmiddels een traditie. Al negenentwintig jaar lang begint de lente in Leek met de Leekster Lente Loop. Niet eerder, dat kan niet. Het is bijna tijd voor een jubileumfeest. Maar eerst gaan de honderd vrijwilligers hard aan de slag om de 29ste Leekster Lente Loop die op 19 maart gelopen wordt tot een groot succes te maken. “Een hele onderneming”, verzekert Jacqueline Honnef. “Maar aan het eind van de rit altijd de moeite meer dan waard.”

De Lenteloop van Leek is dan ook niet meer weg te denken uit het centrum van het dorp. Jaarlijks worden kosten noch moeite gespaard om wederom tot een uitdagend parcours te komen. Vanuit het hele land, en daarbuiten, komen de fanatieke sporters naar Leek om vooral de traditionele lenteloop in het Groningse dorp niet te missen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Zo ook voor Jacqueline Honnef die een behoorlijk lijst met zich meedraagt. “En dan ben ik er maar één”, zegt ze. “we doen dit met honderd vrijwilligers die allemaal hun uiterste best om ieder jaar weer een stapje vooruit te zetten en beter te worden.” In dat proces van verbeteren streeft de organisatie van de Leekster Lente Loop ernaar telkens iets te vernieuwen.

“Dit jaar hebben we gekozen voor verschillende routes”, vertelt Jacqueline. “Alle afstanden hebben een ander parcours. De enige overeenkomst is dat start en finish, zoals altijd, op de Bosweg zijn.” De organisatie streeft ernaar dit jaar een recordaantal lopers te trekken. Dat zou betekenen dat de mooie groei die nog altijd in het evenement zit doorgezet wordt. Daarom is er ook gekozen om alle afstanden in de middaguren te lopen. “De halve marathonlopers gaan als eerste van start”, weet Honnef. “Zij vertrekken om 13:00 uur voor hun eigen grote ronde.” Zij worden op hun weg gestuurd door dhr. Piest. De voorzitter van de Handelsvereniging Leek en Blokker-voorman heeft dit jaar de eer het startschot te mogen lossen. De langste afstand voert de deelnemers dit jaar rond het Leekstermeer. Tijdens de ruim 21 kilometer lange route wordt het Leekster landschap ingeruild voor de Noordenveldse alvorens de deelnemers het centrum van Leek weer in zicht krijgen. Onder meer Midwolde, Lettelbert en Roderwolde zijn opgenomen in de uitdagende route. “De 10 kilometer start vervolgens tien minuten na de halve marathon”, zegt ze. “Deze afstand gaat eerst de halve marathon achterna, maar zal nog voor het Leekstermeer bij Lettelbert rechtsaf gaan.” De 10 kilometer wordt afgesloten met een mooi stukje hardlopen door het Leekster landschap. Dat gaan ook de vijf kilometermeter-lopers doen. Om 13:20 uur gaat deze groep van start voor een vertrouwd parcours door schitterend Nienoord. “Iedereen loopt met een chip, daarmee registreren wij de gelopen tijden”, aldus Jacqueline. “Die komen vervolgens later op de dag, of in de avond, ook op de website te staan. Zo weet iedereen wat zijn of haar tijd was en waar ze conditioneel staan ten opzichte van de andere deelnemers. Een beetje competitie is altijd goed.”

Na de halve marathon, de tien en de vijf kilometer gaat ook de jeugdloop van start. “Als vanouds gaan de hardlopende jongeren één of twee rondes door het centrum lopen”, vertelt ze. “Eén ronde is 670 meter, dus dat beloofd een snelle en spannende loop te worden. Zodra de getrainde jeugd binnen is mogen de scholieren los in de scholierenloop. “Zij mogen zelf weten hoeveel rondes zij gaan lopen”, zegt de vrijwilligster. “De scholieren krijgen een stempelkaart mee. Bij iedere ronde wordt er een stempel bijgeplaatst.” Uit ervaring weet Jacqueline Honnef dat de scholierenloop er behoorlijk fanatiek aan toe gaat. “Kijkend naar de afgelopen jaren weet ik dat sommigen het lang volhouden”, lacht Jacqueline. “We hebben in voorgaande edities scholieren zien binnenkomen met 14 stempels. Die hadden er aan het eind van de rit dus ruim negen kilometer op zitten.”

Net als voorgaande jaren hoopt de organisatie van de Leekster Lente Loop op veel deelnemers en veel toeschouwers. Het streven is om het aantal lopers dat in 2015 van de partij was te overtreffen. “Dat waren er zeshonderd”, weet Honnef. “We hopen ieder jaar iets te groeien, deelnemers zijn dus meer dan welkom op 19 maart.” Naast het aantrekken van lopers is de lenteloop ook actief bezig met het trekken van toeschouwers. “We zagen de afgelopen jaren de belangstelling bij het publiek groeien”, vertelt de drukbezette vrouw. “Daarom hebben wij ook dit jaar weer leuke activiteiten in het centrum van Leek georganiseerd om de mensen naast de loop nog meer vertier te kunnen bieden. Voor de kinderen staat er bijvoorbeeld een springkussen klaar om zich lekker op uit te leven.”

Als het weer nu ook nog mee zit beloofd de Leekster Lente Loop weer een mooi en spectaculair begin te worden van de Leekster lente. Inschrijven voor het evenement kan tot en met 13 maart op www.inschrijven.nl. Daar kunnen geïnteresseerden de Leekster Lente Loop selecteren en zich opgeven. Op de dag zelf is inschrijven ook nog mogelijk. Deelnemers kunnen zich dan tot een half uur voor de start melden bij de Tuinhal van Kasteel Nienoord.

Wat: Leekster Lente Loop

Organisatie: Loopsport Leek is samenwerking met Loopgroep Nienoord

Wanneer: 19 maart

Waar: Leek

Inschrijven: www.inschrijven .nl of op de dag zelf bij de Tuinhal van Kasteel Nienoord

Informatie: www.loopsportleek.nl