‘Geen snel internet? Ik voorspel leegstand en verpaupering. Oost Groningse toestanden’

Afbeelding
actueel

Ondernemers Noordhoek haken massaal af bij aanleg glasvezel

RODEN – Een noodkreet. De tijd is bijna om. En dan is het te laat. “Ónvoorstelbaar. Niet te geloven wat hier gebeurt”, roept Roder ondernemer Harry de Wit en kartrekker van glasvezel namens Coöperatie De kop Breed voor bedrijventerrein de Noordhoek. Wist hij na de start van het initiatief voor snel internet in de Noordhoek nog 98 procent van de ondernemers mee te krijgen, hoe anders is dat vlak voor de deadline van 1 november. “Als het puntje bij het paaltje komt, haken ze af. Nog maar 20 procent ziet het zitten. De rest heeft zich teruggetrokken. Mensen hebben geen idee welke gevolgen dat heeft voor de toekomst”, stelt De Wit.

Harry de Wit zit in het bestuur van De Kop Breed, een coöperatie die is opgericht om ook in de ‘witte’ gebieden snel internet te kunnen realiseren door de aanleg van glasvezel. “Bijna iedereen was blij met het initiatief”, vertelt Harry die samen met collega-ondernemer Lex van Huffelen het hele gebied heeft geïnventariseerd. “Ook hij haakt af. Hij is wel tevreden met het draadloze netwerk van KPN, gaf hij op als reden. Anderen vallen over het feit dat ze een tientje per maand meer moeten betalen. Of: ‘jullie hebben een coöperatie he? Daar hou ik niet van.’ Allemaal flauwekul! Klein gedacht en totaal niet toekomstgericht. Ik durf rustig te stellen dat geen glasvezel grote gevolgen heeft voor onze toekomst. Onlangs las ik een verhaal van een makelaar. Die stelde dat steeds meer woningzoekenden afhaken wanneer een woning niet beschikt over snel internet. Mensen vinden snel internet net zo belangrijk als wonen op het platteland of buitengebied, was de boodschap van het artikel. Datzelfde krijg je hier ook als ondernemers en bewoners van de Noordhoek van hun bedrijf of woning af willen. Ik voorspel je dat ze onverkoopbaar worden. Krijgen we net zulke toestanden als in de Veenkoloniën in noordoost Groningen. Leegstand en verpaupering. Snel internet is onderdeel van deze tijd! En het gaat alleen maar belangrijker worden in onze digitale wereld. Als we het nú niet doen, wordt het hem niet meer. In ieder geval niet voor het bedrag als waarvoor we het nu kunnen aanbieden. Per maand zouden gebruikers 59,25 betalen voor internet, telefonie en digitale televisie. Dat is inclusief 7 euro coöperatietoeslag”, rekent De Wit voor. “Dat laatste kunnen mensen ook in één keer afkopen voor 750 euro, dan blijft er 52,25 per maand over voor alles-in-één. Uiteraard kunnen mensen ook kiezen voor alleen internet of internet in combinatie met bellen of tv, dan betalen ze nog minder. Bovendien zullen die bedragen in de toekomst alleen maar zakken wanneer we als coöperatie de kabel hebben afbetaald. Want dan is -ie van onszelf.”

De Kop Breed heeft twee providers gevonden die bereid zijn die de aansluitingen willen verzorgen: Netvisit in Veendam en Plinq. Van Gelder verzorgt de aanleg ervan. “Beide providers zijn heel goede partijen waar nauwelijks klachten over zijn. Netvisit heeft heel Veendam aangesloten. En bovendien: gebruikers zitten maar één jaar aan de provider vast. Daarna kunnen ze nemen wie ze willen.”

Ook Nico Borgman van Ondernemers Contact Noordenveld (OCN) vindt dat ondernemers op het aanbod in zouden moeten gaan. “Voor de toekomst is snel internet ongelooflijk belangrijk. Steeds meer gaat over de kabel, bellen via internet bijvoorbeeld. Die ontwikkelingen houd je niet tegen. Wat vandaag nog niet nodig is, heb je misschien morgen wel nodig. Nu ligt er niets in de Noordhoek. Alles verloopt via ADSL, ISDN, Digitenne of schotel. Die techniek houdt een keer op. En moet je dan nog een keer glasvezel aanleggen, betaal je het volle pond. Nu is de aansluiting gratis, net als in het dorp. De aflossing aan de coöperatie is versleuteld in het maandbedrag. Natuurlijk kan ik niet in iemands portemonnee kijken, maar ik zou willen zeggen: mensen, denk aan de toekomst! Het is vijf voor twaalf.” Aanmelden kan nog tot 31 oktober via de aanmeldformulieren die zijn rondgestuurd of via de website van dekopbreed.nl.

UIT DE KRANT

Lees ook