Gemeente Leek geeft flinke impuls aan duurzame mobiliteit

LEEK – Onlangs zijn bij het gemeentehuis in Leek vier publieke laadpunten voor elektrische auto’s gerealiseerd. Daarnaast neemt de gemeente Leek neemt deel aan een regionale samenwerking om de komende jaren 1.000 laadpalen voor elektrische auto’s in Groningen en Drenthe te realiseren. Zo wil de gemeente duurzame mobiliteit faciliteren en verder stimuleren.

Vier laadpalen bij gemeentehuis Leek

De gemeente heeft onlangs twee laadpalen, met in totaal vier snelle laadpunten, voor elektrische auto’s bij het gemeentehuis in Leek geplaatst. Zo wil de gemeente tegemoet komen aan de behoefte van de inwoners om nabij bij het gemeentehuis de auto snel te kunnen opladen. De laadpunten zijn zo geplaatst dat vier auto’s tegelijk kunnen laden. En de laadpunten zijn niet alleen bedoeld voor bezoekers van het gemeentehuis: “De snelle laadpunten zijn zeker ook bedoeld voor bezoekers van het centrum”, aldus verkeerswethouder Karin Dekker.

Dit zijn de eerste, maar zeker niet de laatste laadpunten, die bij het gemeentehuis worden geplaatst. Gemeenten en provincies in de regio, waaronder ook de gemeente Leek, nemen deel aan de regionale Green-deal-regeling om in de komende jaren 1000 laadpalen te plaatsen.

Gemeente Westerkwartier krijgt dekkend netwerk

Zoals bekend fuseert de gemeente Leek per 1 januari 2019 met de drie buurgemeenten (Marum, Grootegast en Zuidhorn) tot de gemeente Westerkwartier. Dat betekent dat er veel verkeer tussen de werklocaties plaatsvindt. De herindelingsgemeenten denken samen na over een strategie voor een dekkend netwerk van laadpalen voor elektrisch rijden. Karin Dekker: “We kunnen straks op alle werklocaties elektrisch laden. De uitdaging wordt zoveel mogelijk van deze ritjes elektrisch af te leggen, met stroom opgewekt door onze eigen gebouwen.”

Elektrisch rijden populair

Elektrisch rijden wordt, ook in de gemeente Leek, steeds populairder. Een aardig voorbeeld hiervan is het dorp Midwolde, waar bewoners en een lokale ondernemen initiatieven ondernemen om elektrische deelauto’s voor dorpsbewoners beschikbaar te stellen.