Gemeentebelangen komt met motie over lachgas

Gemeente Noordenveld

Raad van Noordenveld


Of VV Roden al in de startblokken staat? Denk het wel. Deze week gaat de gemeenteraad waarschijnlijk instemmen met een investering van meer dan een half miljoen euro voor een kunstgrasveld bij de voetbalvereniging. Als alles meezit, kan men dan al op 3 oktober beginnen met de aanleg van dit veld en zou Roden dan nog vóór de winterstop kunstgras hebben. Eind goed al goed voor Roden dus.


Datzelfde kan nog niet worden gezegd over de verkeerssituatie bij de oversteek in Norg. Ondanks toezeggingen van de raad om zo snel mogelijk met een noodoplossing te komen, lijkt de gemeente hier niet zo happig op te zijn. Een verkeersdeskundige gaat zijn licht over de situatie laten schijnen en zal ook de raad hierover informeren. Hierbij adviseert hij bebording, in plaats van het drastisch wijzigen van de situatie. Daar zullen de Norger raadsleden De Wind, Koopman en Emmens niet heel blij mee zijn. Zij vroegen het college in de tweede week van september met een oplossing te komen en dit lost volgens De Wind niets op. De Belangenvereniging Norg – misschien wel de fanatiekste belangenvereniging van Noordenveld – laat er geen gras over groeien. Zij eisen een oplossing en zullen de gemeente achter de broek aan blijven zitten. Zoals een belangenvereniging betaamt.


Een groot onderwerp op de agenda is het plan van de gemeente om de schades in de wijk Middenveld af te handelen. Daar valt genoeg over te zeggen. De gemeente heeft namelijk niet alles goed gedaan. Sommige betrokkenen hadden een dubbelfunctie, waardoor de slager meermaals zijn eigen vlees keurde. Hierover is al van alles gezegd en geschreven. Nu mag de gemeenteraad haar mening hierover ventileren. Wat mij persoonlijk opviel aan het verhaal van de schadeafhandeling, is dat de 22 schademeldingen die buiten Middenveld zijn gemeld, niet kunnen rekenen op dezelfde afhandeling als de overige 57. De 57 meldingen uit de wijk zijn te wijten aan (onder andere) rioolwerkzaamheden. Bij de overige meldingen is het nog maar de vraag wat de schades kan hebben veroorzaakt. ‘Wij kunnen de overige schademeldingen niet alleen oplossen. Daar hebben we ook de steun van de Provincie en het Rijk nodig’, zo verklaarde burgemeester Klaas Smid. Dat de bodemproblematiek complex is, zal de komende jaren nog blijken. Want wie kun je verantwoordelijk houden als plotseling je woning vol scheuren zit?


Deze week dus weer een raadsvergadering. Met een interessante motie vanuit Gemeentebelangen. Het is Rianne Meijer die zich afvraagt wat de gemeente kan doen om het gebruik van lachgas binnen de gemeente in de ban te doen. Dat antwoord kan ik reeds geven: helemaal niets. Wellicht wat voorlichting of waarschuwingen, maar de gemeente kan niets verbieden. Dat kan alleen op landelijk niveau namelijk. Sympathiek is de motie zeker. Tijdens de Rodermarkt werd de lachgasdiscussie nog maar eens aangezwengeld, toen bleek dat één horecagelegenheid lachgas verkocht. Dat is niet verboden, maar gezien het feit dat de gemeente de horecagelegenheden dringend verzocht het niet te doen, was het op z’n zachtst gezegd niet chique. Afspraak is afspraak, zou je zeggen. Aan de andere kant is het makkelijk geld verdienen. Lachgasballonnen worden in Groningen op stapavonden voor tussen de twee en vijf euro verkocht. Per stuk. Dat één horecagelegenheid zich niets aantrok van de lachgasdiscussie en toch voor het snelle geld ging, is in dat licht bezien nog niet zo verwonderlijk. De vraag is nu: weegt het verlies van een stukje goodwill op tegen een eventuele winst op – laten we zeggen – driehonderd lachgasballonnen. Dat is een mooie vraag voor de rekenaars onder ons.


Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema

UIT DE KRANT