Gemeentehuis, Roden

og1

Datum: 25 juni
Tijd: 20.30 uur

RODEN – De spanning was voelbaar. Wie zou toch de nieuwe burgemeester van Noordenveld worden? En dus was de spanning van de gezichten van de aanwezigen af te lezen, donderdagavond in de raadzaal van het Roner gemeentehuis. Mooi: iets voor half negen komt Hans van der Laan aanfietsen. Ook hij is benieuwd wie het- zijn opvolger dus- wordt. Want, en waarom zouden we daaraan twijfelen, ook hij zei nog van helemaal niets te weten.

Henk Koekkoek wist het wel, als lid van de vertrouwenscommissie. Maar ook Henk zwijgt. In alle talen. ‘We hebben het nu al zo lang voor ons gehouden, op deze paar minuutjes komt het niet meer aan’, lacht hij. Voor de duidelijkheid: op lekken over een burgemeesterskandidaat staan politiek gezien forse straffen. Er wordt dan zelfs aangifte gedaan. En dus lekten de andere gebruikelijke gemeentelijk lekken deze week even niet. Mooi dat het toch kan.
Otto Huisman zweet. Niet van de spanning. ‘Ik heb koorts’, zegt Otto, die verder laat weten zich verwonderd te hebben over de berichtgeving in de Krant over de niet benoeming van Tanja Haseloop. ‘Is ze zo niet beschadigd?’, vraagt hij zich af. Voor de duidelijkheid: Tanja zelf heeft nooit iets gezegd over haar al dan niet aanstelling. Geluiden uit het ‘umfeld’ vertelden het verhaal. Waarvan akte.

Ook voormalig raadslid Jan Posthumus meldt zich in het gemeentehuis, net als de Roner vinoolog Bertjan Stadman en uiteraard politiek kenner Geert Willems, in gezelschap van z’n meisje. Ook de twee secretaresses, Denise en Stieneke, rennen bijkans de raadzaal binnen. Ook zij weten van niets en willen nu echt weten voor wie ze straks de afspraken zullen moeten maken. Ook Vroukje Hartlief is er, net als natuurlijk Jan Kemkers, achter de schermen toch nog steeds de grote man binnen Gemeentebelangen. Vertrouwd gezicht: Jan ten Hoor is het best gekleed van allemaal. Jongerenwerker Theo van der Veen komt ook binnen, met in z’n gezelschap wat jongeren. Kennelijk zijn die ook geinteresseerd wie straks de grote leider van Noordenveld wordt. Heer Alssema komt op de fiets en ook Wim Stroetinga uit Peize is van de partij. Anne Doornbos weet al wie het wordt, maar ook hij houdt z’n kaken nog even op elkaar. Anne is nog aan het bijkomen van het openluchtspel op de Schans en dan vooral van alle loftuigingen. Anne kan daar tegen. Hij is – gelijk Frans Bauer- altijd heel gewoon gebleven.
Het is ondertussen 20.29 als Ellen van der Haven, in stemmig rood, haar keel schraapt. De raadsleden staan op scherp, Hans van der Laan en Inge Bakker zitten op de achtergrond. Ellen schraapt nogmaals haar keel en komt dan met het verlossende woord. ‘K. Smid’. Zegt ze. K? Alsof de nieuwe leider geen voornaam heeft. In de ongeveer vier zinnen toelichting die volgen horen de aanwezigen dat de nieuwe burgervader Klaas van de voornaam heeft en thans wethouder in Ommen is. Er stijgt geen gejuich op. Er gebeurt hoegenaamd niets. Ellen vertelt nog even over de procedure en wenst dan iedereen wel thuis.
Ambtenaar Menno Nienhuis kijkt opzij. ‘Zes minuten’, zegt hij. ‘’Zes minuten’. Nienhuis doelt daarmee op hoelang deze vergadering geduurd heeft. ‘Waren ze anders maar zo vlot’, zegt hij er achteraan. En dan? Dan wordt vooral op Google gekeken. Al snel wordt duidelijk dat de nieuwe burgervader in elk geval een stuk moderner is dan Van der Laan. Klaas Smid heeft namelijk Twitter. Verder wordt al snel duidelijk dat ook Smid voetballiefhebber is en broer is van Jan Smid, in de tachtiger jaren een prachtige top amateurspits bij ondermeer ACV. Sportief type dus. In november wordt Klaas Smid aangesteld. Dan geven we hem even tijd om vervolgens een eerste oordeel te vellen. Voorlopig zullen we het moeten doen met Google.

og2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

og3