Gemeenteslag Actief-Roden: missers in de mist

eelde voetbal actief vv roden 3

eelde voetbal actief vv roden 1eelde voetbal actief vv roden 2Harry Zwiers: “we hebben alles geraakt behalve het net”

EELDE-PATERSWOLDE – Alle clichés kunnen uit de kast na de 1-1 van Actief tegen Roden. De mist zorgde ervoor dat het zicht slecht was. Beide ploegen misten bovendien de grootste kansen. Daardoor bleef de ‘derby der gemeenten’ in evenwicht. Voetballend had Roden beduidend meer in de mars, maar het doelpunten maken, ja, dat ging de mist in.

“We hebben alles geraakt behalve het net”, sloeg trainer Harry Zwiers van Roden de spijker op zijn kop. Zwiers doelde op de lat en paal. Maar met name Bert Roede, die de vorm van de dag bepaald niet had, grossierde in kansen missen. En Actief, dat toonde zich het meest tevreden met het punt. Al voor de wedstrijd zat de stemming er goed in de altijd sfeervolle kantine aan de Burg. Legroweg. De derde helft, daar weten de rood-witten wel raad mee. Maar de derby was niet om vrolijk van te worden. En dat gold met name de eerste helft, waarin de toeschouwers- voor Actief en derby-begrippen weinig, een stijve nek kregen van de hoge ballen. Na wat speldenprikken over en weer was het Rutger van der Laan die namens Roden een hoekschop in één keer op het doel schoot. De bal teisterde de verste paal. Actief, dat vooral de spierballen liet rollen en weinig overleg had in het aanvalsspel, liet zich ook gelden. Wilber Scheeres kwam in een kansrijke situatie, maar kreeg geen controle over de bal. Gevaarlijkste en beste speler bij de Eeldenaren was Jordi Slijfer, die een paar keer op snelheid door kwam en met scherp schoot. “Er moet meer gebeuren, we zijn net dode vogeltjes”, spoorde Freddie van der Velde zijn medespelers aan. De tirade bleek niet geheel aan dovemansoren gericht. Even later leek het 0-1 te worden. Op aangeven van Vincent van Santen was Robin van der Tuin op weg naar 0-1, maar struikelde onderweg naar het doel. Een minuut later dribbelde Van der Velde richting hetzelfde rood-wit gekleurde doel en liet een kanonskogel los, die tegen de lat uiteen spatte. De poging had meer verdiend. Roden had ook meer verdiend, dat meer voetballend vermogen heeft. Op slag van rust kreeg Roede alle kans om de Noordenvelders alsnog aan de voorsprong te helpen. De spits mocht randje buitenspel door en schoot direct. Deze keuze was de slechtste. Roede had of de bal hoger moeten schieten of gewoon doorlopen. Doelman Ron Meijer kon daardoor simpel oprapen.

In de tweede helft drongen de gasten meteen weer aan. Een fraaie volley van Nick ter Arkel werd even fraai gekeerd door Ron Meijer. De ongeschreven voetbalwet kon weer uit de kast worden gehaald. De tegenstander scoorde en dat was tegen de verhouding in. Ewout Meeuwsen gaf de steekbal op Thomas Mirck, die het net vond: 1-0. Het doelpunt viel vlak na de hervatting. De Eeldenaren kregen even de geest. Nadat de arm van Rutger Beuzenberg net lang genoeg was om Slijfer van score af te houden was het Bas Smid die door de achterste linie brak en neer ging. Scheidsrechter Van der Werf zag er geen strafschop in. Dan toch de verdiende gelijkmaker. Robin van der Tuin, talentvol en het gevaar van Roden, werd vrijgelaten aan de zijkant en schoot met gevoel en overtuiging in de verste hoek: 1-1. Na nog een Roner poging, via Van der Laan, die handig passerend de weg naar het doel vond, schoot ‘de blonde pijl’ voor het doel langs. Met nog twintig minuten te gaan werd het steeds leuker. Het spel golfde op en meer. Thomas Mirck had Actief weer aan de leiding kunnen helpen, maar schoot tegen Beuzenberg aan. Bij een halve omhaal van Scheeres moest Beuzenberg weer aan de bak. Een kwartier voor tijd had Roon de wedstrijd naar zijn hand kunnen zetten. Van der Tuin bedacht een lob, die tegen de lat viel. In de herkansing ranselde Van Santen de paal. Het zicht werd minder en minder. Roden bracht goalgetter Rene de Vries, ten faveure van Vincent van Santen. De kopsterke, lange speler, kan het verschil maken. Bij de eerste gelegenheid kopte de van TLC afkomstige speler over. Wouter ‘Primera Division’ Jager waagde een schot van afstand, ook in handen van Meijer. En dan was er nog het wapen van Jos Darwinkel, de verre ingooi, maar dit leverde ook niks op. In de een na laatste minuut kwam er weer een kans aan de andere kant. Maar de boomlange Ennio Jansen, miste ook de scherpte, zoals bij iedereen vandaag. “Het was een derby-onwaardig. Roden was heer en meester”, zag Peter Slijfer ook wel. “Het veldspel van Actief hield niet over. We misten wel vijf basisspelers. Steven de Blok? Ja, hij is terug. Ik ben een jaar bezig met deze ploeg. In maart gaat hij alweer weg”, wimpelde Slijfer zijn rentree af. En Zwiers, die had er de pest in. “We hadden gewoon moeten winnen, want we kregen zoveel kansen. We hebben nu wedstrijd nummer negen over de balk gegooid.”.

Actief-Roden 1-1 (1-0); 48. Thomas Mirck 1-0, 61. Robin van der Tuin 1-1; Scheidsrechter: Van der Werff; Toeschouwers: 200

Opstelling Roden: Rutger Beuzenberg, Wouter Jager, Jos Darwinkel, Freddie van der Velde, Yonathan Ahlers (61. Robert Louwes), Nick ter Arkel (73. Jorn Bijholt), Vincent van Santen (81. Rene de Vries), Rutger van der Laan, Bert Roede, Robin van der Tuin, Guido Bos

Ster van het Veld: Robin van der Tuin (Roden). De grillige buitenspeler was veruit de gevaarlijkste speler bij Roden. Technisch begaafd, soepele bewegingen en snelheid. Het rendement kan nog hoger. Hij wist als enige van Roden het net te raken. Dit deed hij koelbloedig.