Gemis Matusiwa en El Messaoudi is duidelijk zichtbaar in Heerenveen

GRONINGEN – Afgelopen zondag speelde FC Groningen in de ‘Derby van het Noorden’ met 1-1 gelijk tegen sc Heerenveen. Na een waardeloze eerste helft van de Groningers gingen beide ploegen de rust in met een 1-0 voorsprong voor de Friezen. Na de rust herpakte de Trots van het Noorden zich knap en wist het via een doelpunt van Tomas Suslov een punt mee te nemen naar Groningen. Op basis van de tweede helft uiteindelijk een verdiend punt, maar over de belabberde eerste helft zal niemand bij FC Groningen tevreden zijn. Toch is het niet zo vreemd dat FC Groningen in de eerste 45 minuten niet aan voetballen toe kwam.

FC Groningen kan al vier wedstrijden op rij niet beschikken over Azor Matusiwa en Ahmed El Messaoudi. De twee middenvelders waren in de eerste achttien wedstrijden van het seizoen ontzettend belangrijk voor de FC en de drijvende krachten binnen de ploeg. Het duo was de tandem op het middenveld, waardoor FC Groningen kon opbouwen en ook in de omschakeling de zaakjes op orde had. Het gemis van Matusiwa en El Messaoudi was al zichtbaar in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo, waarin weinig werd klaargespeeld door de Trots van het Noorden. In het thuisduel tegen PEC Zwolle wist FC Groningen dan wel te winnen, ook in die wedstrijd miste de FC enige stabiliteit op het middenveld.

In Heerenveen werd het gemis van Matusiwa en El Messaoudi pas écht zichtbaar en dat kwam mede door de afwezigheid van Pascal Lundqvist. Laatstgenoemde is sinds de blessures van Matusiwa en El Messaoudi weer basisklant en dat deed hij over het algemeen naar behoren. Afgelopen zondag moesten Daniël van Kaam en Sam Schreck zorgen voor de opbouw van achteruit, maar dat liep vanaf de eerste minuut voor geen meter. Van Kaam speelde misschien wel een van zijn slechtste wedstrijden voor FC Groningen tot nu toe en Schreck, die wat zwak de duels in ging, is duidelijk geen Matusiwa. De voorhoede werd op geen enkele manier bereikt. Toch zijn beide spelers van waarde voor FC Groningen, maar met hen in het veld moet de FC een andere strijdwijze hanteren.

Het zwakke, verdedigende voetbal van de eerste helft, maakte in het tweede bedrijf plaats voor een veel fanatieker FC Groningen. Met Mo El Hankouri voorop, waar vaak veel kritiek op is, ging de FC op jacht naar de gelijkmaker. De tactische omzetting van Adrie Poldervaart, door Schreck naar de kant te halen en Paulos Abraham in te brengen, zorgde ervoor dat FC Groningen veelvuldig op de helft van de tegenstander kon voetballen. De spelers van de Trots van het Noorden waren tevens een stuk feller en kwamen acht minuten voor tijd verdiend op gelijke hoogte, door een geweldige goal van Suslov.

Heerenveen was de gehele wedstrijd ook behoorlijk matig, waardoor met name de eerste helft van een bedroevend niveau was. Als de Friezen in de eerste helft wat beter voor de dag waren gekomen, had het bij rust al kunnen afrekenen met de Trots van het Noorden. Gelukkig voor FC Groningen gebeurde dat niet. Het is overigens niet voor het eerst dat dat FC Groningen in Heerenveen slecht aan de wedstrijd begint. Ook de voorgaande vier uitduels in Friesland, die tevens in 1-1 eindigden, kwam FC Groningen op achterstand. In alle gevallen speelden de Groningers een slechte –en verdedigende - eerste helft, om vervolgens in de tweede helft wél de mouwen op te stropen. Aan de motivatie zou het niet moeten liggen in een derby waar de supporters altijd nog veel waarde aan hechten. En of de spelers en staf bang zijn voor het Heerenveen van de laatste seizoenen? Dat is haast onmogelijk.