Genomineerden Sportgala Noordenveld bekend

 

Wie vallen er in de prijzen? Uw stem telt!

NOORDENVELD – 26 januari 2019 staat De Pompstee weer in het teken van het Sportgala Noordenveld. Tot zondag 25 november was het mogelijk om nominaties aan te dragen via de site van Sportstimulering Noordenveld. In grote getalen heeft men suggesties aangedragen voor de categorieën Sportman, Sportvrouw, Sporttalent , Sportploeg, Sportevenement en Sporter met een beperking van het Jaar. Eind januari zal blijken welke sporters in de prijzen zullen vallen, vanwege hun prestaties in het sportjaar 2018. Uiteraard heeft u – als sportliefhebber uit de regio – hier invloed op. Via www.sportgala.dekrantnieuws.nl kunt u uw favorieten aangeven.

We beginnen bij de categorie Sportman van het Jaar. Vorig jaar mocht Patrick van der Duin zich de gelukkige noemen. De wielrenner – inmiddels woonachtig in Groningen – overviel de zaal even later met een emotionele speech. Een uit het hart gegrepen betoog van een veelzijdig sportman. Mooie woorden dus en nu is de vraag: wie wordt zijn opvolger? Dat zou zomaar Koen Maris uit Roderwolde kunnen zijn! De autocrosser uit ‘Rowol’ werd in augustus van dit jaar Nederlands Kampioen stockcar en leverde dus een unieke prestatie. Ook genomineerd is Enrico Wardenier. De spits van VV Roden scoorde in het seizoen 2017-2018 liefst 36 keer en mede dankzij die treffers mocht Roden lang hopen op promotie naar de eerste klasse. In het tennissegment zien we Jarno Jans voorbij komen. De tennisser van REO Roden won dit seizoen vele toernooien en vindt zichzelf terug op de 45e plaats in de Enkel Ranking. Met REO Heren 1 greep hij net naast de landstitel, maar daarover later in dit artikel meer… Tot slot nog één nominatie voor ‘Sportman van het Jaar’: Adne Koster! Geen onbekende voor het Sportgala, want vorig jaar sleepte Koster al de titel ‘Sporttalent van het Jaar in de wacht’. Dit jaar werd Koster knap tweede in de Ronde van Vlaanderen, terwijl dat toch niet écht zijn parcours is. En hij won voor de ogen van het Roner publiek de Acht van Noordenveld, waarmee hij laat zien ook in de regio wedstrijden te kunnen winnen.

Over dan naar de Sportvrouw van het Jaar. Ook daar twee bekenden: allereerst Linda Boelens, winnaar van het Tuigpaardenconcours in Norg en de Slag om Hemelvaart in Roden. Vorig jaar won Boelens al de titel ‘Sportvrouw van het Jaar’ en vanwege een succesvol seizoen, kan ze die titel prolongeren.  De andere genomineerde is nieuw op het Sportgala. Maaike Verweij  uit Veenhuizen, werd dit jaar Nederlands Kampioen marathon skeeleren bij de junioren. Daarnaast maakt ze week in week uit indruk met haar prestaties op zowel de skeelers als de schaats.

In de volgende categorie komen we potentiële toekomstige winnaars van Sportman/Sportvrouw van het Jaar tegen. Neem nu Gijs Kamp uit Roden. Dit jaar maakte hij grote indruk op zowel de skeelers als de schaats. Zo werd hij Nederlands Kampioen inline-skaten en gooide hij hoge ogen op het Europees Kampioenschap. Een goede bekende van Gijs is Remo Slotegraaf uit Peize. De twee zijn ploeggenoten en helpen elkaar waar mogelijk. Zo werd Remo dit jaar Nederlands Kampioen marathon op de skeelers, mede omdat Gijs het peloton controleerde. Mooi om te zien dat beide talenten genomineerd zijn voor het Sportgala. Van de skeelers, naar de ring. Christy Bo werd dit jaar Europees Kampioen op de Youth Fighting League in Almere. Daarnaast reisde ze af naar Thailand voor het WK Muay Thai. Wekelijks gooit Christy – die het liefst iedere dag in de ring staat – hoge ogen. De fanatieke kickbokser mag op het Sportgala niet ontbreken. Ook Tessa Dijkstra zien we terug op het Sportgala. Zij is – net als Christy Bo –  afkomstig uit de vechtschool van Harry Otter. Tessa werd Nederlands Kampioen Muay Thai onder de vijftig kilogram dit jaar. Een uitstekende prestatie!
Ava Krause stond vorig jaar al tussen de genomineerden voor Sporttalent van het jaar en mag ook dit jaar hopen op deze prijs. Ze werd driemaal provinciaal Dressurkampioen, waardoor een nominatie zeer voor de hand ligt.
Tot slot zien we wielrenner Bjorn Koster (inderdaad, het broertje van). Bjorn werd tweede op het NK Veldrijden en is net als zijn broer Adne een groot wielertalent. Kan hij zijn broer opvolgen en zich kronen tot Sporttalent van het Jaar?
Dan de nominaties voor Sportploeg van het Jaar. We verklapten het al deels in het stuk over Jarno Jans en inderdaad: REO Heren 1 is genomineerd. Dit jaar greep deze sterke ploeg nét naast de landstitel. Ook Candy Soda Popcorn is genomineerd. We kunnen er haast niet omheen: al jaren dansen zij op ontzettend hoog niveau. Zo werden zij dit jaar nog zesde op het WK in Glasgow. Zij mogen derhalve niet ontbreken! De winnaars van vorig jaar kunnen hun titel prolongeren: VV GOMOS ! Was het seizoen 2016-2017 al een topjaar voor GOMOS, in 2017-2018 herhaalden zij dit. De eerste voetbalclub uit Noordenveld die een promotie naar de eerste klasse wist af te dwingen. Hulde! Ook genomineerd: KTP Nieuw-Roden. De dames van Wiebe Kooiker wonnen dit jaar de supercup en de nationale beker. Wederom een succesvol jaar dus. Al jaren meten zij zich met de Nederlandse top en dat blijft niet onopgemerkt. Tot slot: het juniorenteam van DSTV. De groepsspringers wonnen vier van de vijf onderdelen tijdens de Drentse Kampioenschappen en lieten zien het Drentse niveau al bijna ontstegen te zijn. Een groep om in de gaten te houden.

Dan de Sportevenementen: we zien de Veldslag om Norg, het

. Oftewel: twee fietsevenementen, één tennistoernooi en één voetbaltoernooi. Allen belangrijk voor de sportieve leefbaarheid in Noordenveld en allen met een fantastisch deelnemersveld.

Wat rest is misschien wel de leukste categorie: Sporters met een Beperking. Thijn Buigholt uit Roden. Thijn laat zien dat een beperking je niet hoeft te remmen in je sportieve ambities. Hij nam deel aan een uitdaging om de Weisseespitze te beklimmen. Hierbij legde hij een stuk van twintig kilometer af, op grote hoogte. Met een stijgingspercentage tussen de 14 en 15 procent, een grootse prestatie. Tien maanden lang, vijf keer per week trainen. Het resultaat mocht er zijn. Een nominatie voor het Sportgala is dik verdiend.
Ook genomineerd: de zwemmers van Flotar. Een gebrek aan strijdlust valt hen niet te verwijten. Als er een zwemwedstrijd in de buurt is, dan gaan ze heen. En vaak met resultaat. De ene keer behangen met medailles, de andere keer verbreken ze het ene na het andere persoonlijke record. Die strijdlust wordt nu beloond in de vorm van een nominatie voor het Sportgala. Tot dan!

Zoals in de inleiding al is aangegeven, kunt u uw voorkeuren kenbaar maken. Stem tot 13 januari via www.sportgala.dekrantnieuws.nl en laat uw stem gelden!