Gerard Stout wint Grote Culturele Prijs

bijlage 14-070 culturele prijs Gerard Stout

PEIZE – De provincie Drenthe kent de Grote Culturele Prijs van Drenthe 2014 toe aan Gerard Stout (Erica, 1950) uit Peize. De schrijver hoorde het nieuws tijdens een bezoek aan huis van gedeputeerde Rein Munniksma en juryvoorzitter Bert Naarding. Voor zijn bijdrage aan de Drentse literatuur krijgt Stout een bronzen legpenning en een bedrag van 10.000 euro uitgereikt.
De provincie voegt met Gerard Stout een grote naam toe aan de lijst met winnaars. Rein Munniksma: “Stout draagt iets wezenlijks bij aan de Drentse cultuur. Hij weet als geen ander jong en oud te raken en te betrekken bij de cultuurhistorie, het landschap en alledaagse gebeurtenissen in Drenthe. Stout, die zowel in Nederlands als het Drents schrijft, is een verrijking voor Drenthe.“ “Gerard Stout is een groot literator,” aldus de Provinciale Adviescommissie Grote Culturele Prijs van Drenthe, “die de Drentse literatuur vanaf de jaren ’90 vernieuwende impulsen heeft gegeven. Stout levert kwaliteit met een eigen visie. Hij is een van de meest productieve schrijvers in de Drentse en Nederlandse taal. Met zijn eigen werk, maar ook met zijn recensies in het Dagblad van het Noorden draagt hij bij aan een volwaardige Drentse literatuur.” Bekende publicaties van Stout zijn de korte verhalen in het letterkundig tijdschrift Roet en boeken als An de reize (2004), In paradisum (2008) en Ningtien (2010). Gerard Stout heeft zijn eigen uitgeverij, waarbij hij ook andere schrijvers gelegenheid geeft om te publiceren.
Binnenkort wordt de Grote Culturele Prijs uitgereikt door commissaris van de Koning Jacques Tichelaar tijdens een feestelijke bijeenkomst. Daar overhandigt Kunst & Cultuur Drenthe ook de Talentprijs 2014 aan Rosa da Silva, actrice in het toneelstuk Anne Frank.