‘Geschreeuw’

  Op internet verscheen een filmpje. De hoofdrol in dat filmpje was voor Roner Paul Raveneau, tegenwoordig trainer van SC Heerenveen A1 (JO19-1). In het filmpje schreeuwt de trainer zijn spelers toe, een Sloveen in het bijzonder. Het spuug van Paul zit bij de Sloveen om de kin. Naast Paul staat Tjalling er wat dommig bij. Hij brult af en toe wat. Het geschreeuw moet de spelers, denk ik, mentaal weerbaarder maken. Het filmpje werd door de trainer zelf op internet gezet, wat volgde was een stortvloed aan negatieve reacties. Of de trainer wel goed bij zijn hoofd is, beetje een Sloveens kindvoetballertje vernederen. Bekende en onbekende voetballiefhebbers spraken er schande van. Ook ik vond het een vreemd filmpje. Voetbal is tegenwoordig een wetenschap geworden en wij oude romantici snappen dit sowieso niet. Zijn we te dom voor. Wij snappen er niets van als we zeggen dat de ‘kind Slovenian’ beter driehonderd voorzetten had kunnen geven. Nu stond hij te stotteren in een turnhal.
  Ondertussen ben ik wel benieuwd of dit ook helpt, iets toevoegt. Misschien kunnen we het thuis uitproberen. Dat we thuis vragen of de aardappelen die op het vuur staan goed geschild zijn. Zegt je vrouw ja, dan pak je de pan met aardappelen en bekijkt ze. Zie je nog iets dat op een schil lijkt, dan ga je als Paul de discussie aan. Pas je de Raveneau-methode toe.
  ‘Je zei dat de aardappelen goed geschild waren’
  ‘Zijn ze ook schat’
  ‘En wat is dit dan, dat kleine bruine puntje?’
  ‘Och ja, zie ik nu ook. Even wegsnijden’
  Waarom lieg je? Waarom zeg je dat de aardappelen voor 100 procent goed geschild waren?
  ‘Ja, nou, euh. Dat dacht ik ook’
  ‘Jajaja. Beetje denken hè. Je kunt beter schillen dan denken. Hoewel’
  Hetzelfde geldt als je vrouw van het toilet komt. Na de bekende grote boodschap. Als ze net weer zit vraag je – gewoon even testje- of ze wc ontdaan heeft van remsporen. Zegt ze ja, dan sprint je naar de wc om te kijken of dit daadwerkelijk zo is. Tref je toch nog ergens een bruin spoortje aan, dan druk je haar even met de neus op de feiten.
  ‘Liegen hè. Je zei dat je voor de volle 100 procent je remspoor verwijderd had. Ik zie dat dit niet zo is. Waarom? Waarom lieg je’
  ‘Toe schat. Niet gezien.’
  ‘Niet gezien, niet gezien? Zijn je ogen dan wel 100 procent? Of lieg je daar ook over?’
  Ik ben benieuwd of de relatie er beter van wordt, zoals ik ook benieuwd ben of de voetballers er beter van worden en Paul nu ook een betere trainer vinden. Ik ben geneigd te geloven van niet. Maar goed, wie ben ik? Een ouderwetse romanticus als het gaat om voetbal. Iemand die niet houdt van voetballers in een turnzaal. Paul is ondertussen trending op Twitter. Hij had één geluk: de reguliere uitzendingen van Voetbal Inside zijn afgelopen. Johan Derksen had hem anders met de grond gelijk gemaakt. En ja, dat weet ik honderd procent zeker.