Gevangenismuseum Veenhuizen kandidaat UNESCO Werelderfgoedlijst

Afbeelding
actueel
VEENHUIZEN - “In 2018 horen wij of het Gevangenismuseum, als onderdeel van een groep van vijf koloniën, onderdeel wordt van de UNESCO Werelderfgoedlijst”, meldde directeur Peter Sluiter in het Gouden Gesprek in het kader van de Nationale Museumweek afgelopen woensdag op SublimeFM. En dat is bijzonder voor een museum dat ooit begon uit een afvalverzameling. “Nadat een aantal oud-gevangenisstukken in de jaren ‘80 bij het vuil waren gezet, kwam men erachter hoe populair deze verzameling was. Al snel was het museum nodig om de bezoekers een plaats te geven”, aldus Sluiter. Onder leiding van Hadassah de Boer, ging hij samen met Judith Osborn (kunstenares) en Alice Wösten (Drenthe Marketing) in gesprek over de waarde van museale collecties.
Judith Osborn, die voorafgaand aan het Gouden Gesprek een stage liep in het Gevangenismuseum, ervaarde de unieke waarde van het museum. “Je ziet, je ruikt en beleeft hier echt het gevangeniswezen. En daar hebben we allemaal mee te maken, ik leerde vandaag dat 1 op de 25 mannen heeft vastgezeten, we kennen dus allemaal wel iemand. Daardoor word je nogmaals op je zelfbeschikking gewezen, op hoe prachtig vrijheid is.” Veenhuizen heeft altijd in het teken gestaan van detentie volgens Alice Wösten van Drenthe Marketing: “bijna 200 jaar geleden werd men hier in de buurt op een soort heropvoedingskamp gestuurd. Als die heropvoeding mislukte werd je nog “verder weggestopt” en die plek kennen we nu als Veenhuizen. Het zou een enorme opsteker zijn voor het museum en de regio als we die Werelderfgoedlijst halen, dan mogen we over uitbreiding dromen!”
foto: Raymond van der Bas.
Over de Nationale Museumweek
Tijdens de derde Nationale Museumweek die plaats vindt van 3 - 9 april 2017, staat heel Nederland in het teken van onze musea, onze kunst en ons erfgoed. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Drie ervan worden uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om “Ons Echte Goud” heen kan. Op dinsdag 4 april in Assen (Meisje van Yde) en donderdag 6 april in Helmond (De Ploeger) zijn de andere onthullingen. Daarnaast worden in Boskoop, Veenhuizen en Tilburg een Museumstage en Gouden Gesprek gehouden.
 
De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met onze kunst en ons erfgoed, met ons aller museumschatten: ons échte goud! Het beoogde resultaat is een sterkere reputatie van musea en meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek. De Nationale Museumweek wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.
 

UIT DE KRANT

Lees ook