‘Geweldig om mensen aan het lopen te krijgen en te houden’

Loopclinics Run van Roden komen er weer aan

RODEN – Ze komen er weer aan en zijn al bijna niet meer weg te denken: de loopclinics ter voorbereiding op de Run van Roden. Clinics geschikt voor de absolute beginner maar zeker ook voor de al wat meer ervaren loper. Het is de bedeling dat de clinics eind maart, begin april van start gaan. ‘Het is al het vijfde jaar dat we deze clinics organiseren. Na één jaar waarin wat minder mensen deelnamen, was er vorig jaar weer een heel mooie groep met zo’n 45 deelnemers’, zegt één van de vier trainer, Maurice Henssen.

Henssen is een drukbezet man. Behalve werk en gezin is hij zelf zoals inmiddels genoegzaam bekend ultraloper. En dus trainer. Voor Henssen is de gewone marathon wat aan de korte kant. Liever loopt hij afstanden van 130 kilometer, zoals vorig jaar tijdens de Indian Summer Trail. Dit jaar staat een loop in Frankrijk op de rol. Henssen twijfelt nog of hij de 86- of 144 kilometer zal lopen. Let wel: met hoogteverschil van zesduizend meter. Om het nog wat zwaarder te maken allemaal. ‘Ga ik voor de 86 kilometer, dan zal ik daar normaliter zo’n twintig uur overdoen. Onderweg stop ik een keer of vijf. Niet lang hoor, tussen de vijf en tien minuutjes. Ik ben een echte duurloper. Niet van de snelheid. Een marathon kan ik in 3,5 uur lopen, veel sneller niet. De voldoening? Tsja. De kans dat het je niet lukt, is natuurlijk aanwezig. Die uitdaging dus, dat is het. Om het dus toch te volbrengen’, vertelt de Roner, vorig jaar genomineerd voor Sportgala Noordenveld in de categorie Sportman van het Jaar.

De loopclinics bestaan uit twaalf lessen: zorgvuldig opgebouwde looptrainingen terwijl ook de rest van het lichaam niet vergeten wordt. Behalve dat krijgen deelnemers een hardloopshirt, twee gezellige borrels en uiteraard een startbewijs voor de Run van Roden. ‘En dat voor zestig euro. Doe je aan minimaal acht van de twaalf trainingen mee, dan kun je daarna zeven kilometer hardlopen. We leveren maatwerk en splitsen de groepen in beginners en de gevorderden. Som starten we (donderdagavond, tussen 19.30 uur en 20.45 uur) bij onze sponsor, Fitnesscentrum Roden, anders bij bij VV Roden. We gaan namelijk toch het Mensingebos in. Uiteraard geven we advies en tips. We proberen mensen – de leeftijden varieerden vorig jaar tussen de achttien en zestig jaar- zo goed mogelijk voorbereid aan de start van de Run van Roden te krijgen, al is het geen verplichting deel te nemen. Voor deelnemers is het vaak een leuke bekroning voor de trainingen. Bovendien zijn er doorgaans veel deelnemers die daarna lid worden van Loopgroep Roden. Vorig jaar was dat ongeveer de helft. Anderen blijven vaak ook lopen, maar dan individueel. Dat vind ik zelf ook mooi. Dat mensen dus in beweging blijven, net als mij ineens het hardloopvirus te pakken krijgen.’
Henssen laat weten dat mensen die eerst goed willen worden geïnformeerd over de trainingen, uitgenodigd worden voor een informatieochtend. ‘Als mensen écht willen, dan krijgen wij ze zover dat ze na de trainingen die zeven kilometer kunnen lopen. Een mooie basis om verder te gaan en te blijven lopen’, zegt Henssen, die zelf ongeveer vijf keer per week de loopschoenen aan doet en gemiddeld zo’n honderd kilometer per week loopt.

Mensen die zich op willen geven voor de loopclinics kunnen dat doen door een mail te sturen naar mau.henssen@planet.nl. Op de website www.runvanroden.nl staat onder het kopje loopclinics ook meer informatie. De Krant zal de trainingen volgen. Sterker nog: het is de bedoeling dat aan alle trainingen deelgenomen wordt. Van de trainingen wordt verslag gedaan.