Gezag

Omdat we dit voorjaar gaan rondtrekken in Spanje oriënteren mijn vrouw en ik ons al op allerlei zaken waarmee we geconfronteerd kunnen worden. Mijn vrouw beoordeelt alle plaatsen waar we verblijven en ik kijk naar wat er zoal in de natuur op ons pad kan komen. Het Iberisch schiereiland (dat door de Pyreneeën over een lengte van circa 425 km van de rest van Europa wordt gescheiden) biedt natuurliefhebbers een keur aan landschappen met alle inherent daaraan kenmerkende levensvormen.

Vanzelfsprekend gaat mijn belangstelling vooral uit naar vogels. Er komen nogal wat soorten voor die je hier niet of hoogst zelden te zien krijgt. Dat geldt niet voor de Hop die u op de foto ziet, want met enige regelmaat wordt deze vogel in Nederland gezien. Hij wordt beschouwd als een zeldzame doortrekker (in maart/mei en augustus/oktober) en zelf heb ik hem, dat is alweer jaren geleden, in Leek gezien. Incidenteel komt de vogel in Nederland tot broeden, vroeger meer dan de laatste decennia. In Zuid-Europa is het een standvogel die in allerlei holtes broedt. Je zou bij wijze van spreken de nesten kunnen opsporen door je neus te volgen. Het vrouwtje en de jongen besproeien indringers namelijk met een stinkende vloeistof die zijn sporen duidelijk nalaat. Maar de nesten schijnen sowieso een tamelijk penetrante geur te verspreiden. Deze mooi gekuifde vogel gaan we beslist regelmatig zien. Ik hoop ook alle gieren (4) te spotten, maar of de Lammergier daarbij zit kan ik alleen maar hopen. Deze soort komt namelijk alleen in de Pyreneeën voor waar we een week verblijven. Dan moet je er maar net tegenaan lopen. Deze gier staat erom bekend botten van grote hoogte kapot te laten vallen op een rotsachtige bodem om daarna de hapklare brokken naar binnen te werken. Een zeer goed ontwikkeld spijsverteringskanaal weet er wel raad mee.

Een andere wenssoort is de Grote trap waarvan de mannetjes een gewicht van 16 kg kunnen bereiken. Die hoop ik in de streek Extremadura tegen te komen. Daar komt hij namelijk onder andere voor. Dat is ook het leefgebied van de Zwart- en Witbuikzandhoen, van Theklaleeuwerik, Kortteenleeuwerik en Kalanderleeuwerik. Ik zie uit naar de Blonde- en Zwarte tapuit, naar de Rotskruiper en Rode- en Blauwe rotslijster. En er zijn nog wel een stuk of dertig andere vogelsoorten die ik hier zou kunnen noemen. Naast vogels zal er aandacht zijn voor dagvlinders en vooral ook voor de flora, maar die is in Spanje wel zeer omvangrijk. In Nederland komen pakweg 1500 plantensoorten voor, maar in Spanje zijn het er meer dan 6500. Daarom ga ik me beperken tot bepaalde plantengeslachten, waaronder orchideeën. Dat zijn toch mijn favorieten. Zo staat de Spookorchis op mijn verlanglijstje. Niet echt een schoonheid, maar alleen al de naam intrigeert me.

Als je in het buitenland bent is het goed te weten wat de verkeersregels zijn. Die in Spanje spreken me zeer aan. Het uitgangspunt daar is, ik citeer: ”de bestuurder van een voertuig moet te allen tijde controle hebben over het voertuig, moet beschikken over volledige bewegingsvrijheid en een vrij blikveld en moet constant de aandacht bij het rijden houden. Er staat een boete op als je iets eet of drinkt, een sigaret rookt, make-up aanbrengt, iets uit het dashboardkastje pakt, blote voeten hebt, teenslippers draagt of zwemkleding aan hebt. Je mobiel mag je niet eens vasthouden, ook niet als je stilstaat in de file of voor een verkeerslicht. Het gebruik van oortjes (of headset) om naar muziek of wat dan ook te luisteren is streng verboden”. Überhaupt mag er geen apparatuur worden bediend, omdat het de aandacht kan afleiden. Het zijn regels die me dus zeer aanspreken, want je weet waar je aan toe bent en wat er van je wordt verwacht. Je vraagt je af waarom wij hier niet net zulke regels kennen. Als je aan het verkeer deelneemt moet je daarmee bezig zijn en met niets anders. Klaar! Maar ja, wij hebben een premier die wel de Dappere Dodo uithangt, maar als het erop aankomt als eerste het hazenpad zal kiezen als er tegen ’het tuig’ moet worden opgetreden. Ga eens een keer je verantwoordelijkheid nemen en verbiedt bijvoorbeeld vuurwerk in plaats van toe te staan dat er doden vallen.