Gezocht: quizzers met een creatieve geest!

Knotsgekke dorpsquiz komt naar Roden

RODEN – Een dorpsquiz vol spektakel. Dat is de insteek van LES1, dé dorpsquiz van Roden. Een idee dat is komen overwaaien uit het zuiden des lands en wat al twee jaar een begrip is in Nietap. Dit jaar volgt dus de eerste editie van de Roner dorpsquiz. Sieger Zoutman, één van de organisatoren naast Eline Oldenburger en Lidija Knoop, heeft er zin in. De beste kwaliteiten voor deze quiz? ‘Je hoeft niet in topconditie te zijn, maar een creatieve geest kan je helpen.’ Waarvan akte.
De opzet van de dorpsquiz verlangt enige uitleg. Met een fonkeling van enthousiasme in zijn ogen, geeft Sieger die uitleg maar al te graag. ‘De deelnemende teams kunnen zich op vrijdag 12 oktober om 19:30 uur melden bij Het Wapen van Drenthe’, zegt hij. ‘Ze krijgen daar een envelop met vragen. Ze hebben tot 23:30 uur om die vragen te beantwoorden en de envelop in te leveren bij Het Wapen van Drenthe.’ Het klinkt allemaal niet zo spannend, maar de vragen gaan letterlijk alle kanten op. ‘Het zijn denk- en doevragen. Dat levert een ongecontroleerde chaos op binnen de teams’, meent Sieger. Hij adviseert deelnemende teams om het maximale aantal (tien personen) op te trommelen voor de quiz. ‘Die heb je wel nodig namelijk. Neem nu de quiz van vorig jaar in Nietap. Daar moest tussendoor een tosti worden gemaakt en naar het hoofdkwartier van de jury worden gebracht. Dan ben je dus alweer iemand kwijt’, zegt hij.
In een tijdsbestek van vier uur, moeten de teams allerhande vragen beantwoorden en opdrachten vervullen. Daarbij is een goede internetverbinding van belang. En een breed team, met liefst tien man dus. ‘Het minimum is zes, maar tien is wel aan te raden. Er zijn zoveel verschillende vragen en opdrachten, dat je met zes man bijna niemand overhoudt. Op den duur is dan iedereen iets anders aan het doen’, zegt Sieger. Dat kan dus het bereiden van een tosti zijn, maar ook het zingen en opnemen van een liedje op camera. Ondertussen is er de tijdsdruk, die extra stress met zich meebrengt. Een locatie nabij het centrum van Roden is handig, legt Sieger uit. ‘Veel van de opdrachten spelen zich rondom het centrum af. Dan is het handig dat je hier snel bent.’
De voorpret is in ieder geval al genoeg reden om een dergelijke quiz te organiseren. ‘Het organiseren is heel leuk. We zijn al maanden bezig, maar het is geen vervelende klus.  Zelf houd ik van quizzen, maar het maken van een quiz vind ik nóg mooier’, zegt Sieger. Bij de quiz komt volgens hem vooral veel tactiek kijken. ‘Wanneer zet je de joker in? Welke mensen laat je een opdracht uitvoeren? Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden.’ Om de quiz nóg spannender te maken, zullen de teams tussendoor appjes krijgen met extra opdrachten. Dit zal het stressniveau tot een kookpunt brengen. Het motto van de quiz is dan ook: ‘We gaan Roden een les leren’. Desondanks staat gezelligheid bovenaan, meent Sieger. ‘Het moet vooral leuk zijn. De quiz is bij uitstek leuk voor fervente pubquizzers, maar ook voor vriendengroepen en collega’s. De minimale leeftijd is veertien jaar. Een goede conditie is niet per se nodig, maar kan wellicht helpen. Net als een creatieve geest’, lacht Sieger. ‘Voor slechts tien euro per team doe je al mee. Als je met z’n tienen bent, slechts één euro de man.’ En voor die tien euro krijgen de deelnemers – zo belooft Sieger – een onvergetelijke avond.
Als de stofwolken zijn opgetrokken uit Roden, zal een week later de prijsuitreiking plaatsvinden in Het Wapen van Drenthe. ‘Wellicht dat we dan nog een eindopdracht spelen, waarbij het klassement nog op zijn kop kan gaan’, zegt Sieger.
De organisatie heeft ongeveer plaats voor zo’n dertig à veertig teams. Aanmelden kan via les-roden@mail.com.  Meer informatie is te vinden op: www.facebook.com/LES-Roden.

En, o ja, de organisatie heeft alvast een hint voor de aanstaande deelnemers. ‘Beaujolais’, luidt de hint. Succes.