Glimmende vleugels en piano’s voor betaalbare prijzen vind je bij Braam Piano’s


MARUM – Al veertig jaar een begrip Noord-Nederland: Braam Piano’s in Marum. Het bedrijf verkoopt nieuwe en gebruikte piano’s (occasion zijn amper van nieuw te onderscheiden) én verhuurt glimmende zwarte vleugels en piano’s voor concerten, theaters en feesten. Zo bespeelden grootheden als Helmut Lotti, André Rieu, Ivan Rebroff en Jan Vayne al eens een vleugel van Braam Piano’s. Wie voor niet al te veel geld een fraaie piano zoekt, vindt hem bij Braam piano’s Marum .

Het begon allemaal met de handel in antiek, iets meer dan veertig jaar geleden, vertelt Renny Braam, die de zaak startte met echtgenoot Auke Braam. “Er zaten wel eens oude piano’s tussen. Daar was zóveel animo voor, dat we besloten naar Engeland te gaan om zelf piano’s in te kopen. In 1983 kregen we de allereerste vracht met piano’s.” Auke Braam specialiseerde zich helemaal in de instrumenten. In het revisiebedrijf achter de zaak werden (nu nog steeds) piano’s gerestaureerd en gereviseerd. Een precisieklusje, dat gebeurt door eigen technici. “We waren het grootste revisiebedrijf van Noord-Nederland. Volledig reviseren gebeurt niet heel vaak meer. Het is behoorlijk kostbaar. Allemaal handwerk,  daar zijn geen machines voor. Op dit moment hebben we er een paar staan waarvan we het volledige binnenwerk moeten vervangen. Deze piano’s zijn heel oud.”

Vorig jaar beleefde Renny een dieptepunt. Haar echtgenoot overleed na en ernstige ziekte. “Een lastige periode. Iedereen kende Auke. Ik heb echt wel even gedacht: en nu dan? Toch heb ik besloten door te gaan. Uit respect voor hem. De zaak is ons kindje. Gelukkig heb ik veel hulp van mijn zonen.”

Een walhalla voor liefhebbers van piano’s, de zaak aan de Hoornweg in Marum.  Vooral de glimmende zwarte exemplaren van Yamaha zijn een lust voor het oog. Amper te geloven dat er veel occasions zijn. “Een bewuste keuze. Nieuw kosten ze met gemak drie tot vier keer zoveel.” Van beginners-piano tot concertvleugel: de specialisten van Braam voorzien je graag  van een nuchter en eerlijk advies.

Verhuur

Regelmatig verhuurt Braam piano’s en vleugels aan theaters, kerken, evenementen voor concerten. “Al heel wat beroemdheden hebben op onze vleugels gespeeld”, volgens Renny. “Namen? Helmut Lotti, André Rieu,  Jan Vayne en Ivan Rebroff voor een concert in Overijssel. Daar zou een vleugel geleverd worden maar die kwam niet. Toen zijn wij gegaan. We hebben een fantastisch concert gezien.” Ook prettig: de piano’s en vleugels worden gebracht en opgehaald door de professionele piano- en vleugeltransporteurs. Geen omkijken naar dus.

Nieuwsgierig naar het aanbod van Braam Piano’s? Stap eens binnen in de gezellige zaak aan de Hoornweg 108 in Marum. De zaak is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 12:30 tot 17:30 of op afspraak. (telefonische bereikbaar van 09:00 tot 22:00 uur 7 dagen in de week)
Telefoon: 0594-643 348. Website: www.braampianos.nl