‘Goed bekijken en rustig aan doen’

Peize Atelier 4b

Een kwart eeuw Galerie Atelier Vier-B

PEIZE – Ach, je weet al niet beter. De Pol 21 in Peize, daar staat Galerie Atelier Vier-B. Van Arien de Groot en Peter de Vis. Vastigheidje. Maar: vanzelfsprekend is het bepaald niet dat een dergelijk atelier het ‘gewoon’ een kwart eeuw volhoudt. Integendeel. ‘Veel kunstenaars gaan kapot aan de ideeën. Aan grote verbouwingen en dure exposities. Vaak zijn ze dan zo weer failliet. Wij zijn van ‘goed bekijken en rustig aan doen’. En dan kun je het 25 jaar volhouden’, zegt Arien, bepaald (en terecht) niet zonder trots.
In 1990 kochten Arien de Groot en Peter de Vis, beiden afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva, een voormalig café-restaurant in Peize, aan de doorgaande weg Peize – Eelde. Na een grondige verbouwing (dat dus wel..) werd dit hun woon- en werkverblijf, met twee ateliers en een expositie en cursusruimte. Sinds 1990 organiseert Vier-B exposities van werk van andere kunstenaars en eigen werk rond bepaalde thema’s of uitgangspunten. Zo zijn er uitwisselingen tussen kunstenaars van Kunstkring De Ploeg, Verkuno en het Drents Schildersgenootschap.
Uiteraard willen Arien en Peter stilstaan bij hun jubileum. Daarom wordt een jubileumexpositie gehouden, die vrijdag 19 juni om 13.00 uur geopend wordt. Liefst 25 kunstenaars presenteren met name twee- en driedimensionaal werk. Van de partij zijn Marianne Brands, Christine van der Cingel, Paul Combrink, Willem Corsius, Flip Drukker, Lydeke van Dulmen Krumpelmann, Peter Dijk, Arien de Groot, Hans Hage, Nel Haringa/Fred Olijve, Hans Kornelis, Hanny Kortland, Arend Kuiper, Rita Lentz, Jan van Loon, Ansje van den Muyzenberg, Alfred Oosterman, Herman van de Poll, Jowan Remmig, Aldrik Salverda, Hilda Snoeijer, Ton de Vreede, Peter de Vis, Klaas Jan Wind en Janny van der Woude. De expositie is te zien tot en met 5 juli, elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De galerie is rolstoeltoegankelijk. Zie ook www.ariendegroot.nl.