GOMOS en Nieuw-Roden in laatste minuut onderuit; Actief met de schrik vrij

Zondagvoetbal

REGIO – Het was een speeldag waarin veel wedstrijden in de slotfase werden beslist. Dat gold met name voor Actief, GOMOS en Nieuw-Roden.  Voor Actief pakte het voordelig uit, voor GOMOS en Nieuw-Roden waren de druiven erg zuur.  Ook teleurstelling in Peize dat zich stuk beet op Noordster. Roden verliet de onderste plaatsen na de winst op HODO.  Voor een verslag van de derby SVMH-TLC zie elders in deze krant.  Zevenhuizen had een vrije zondag.
Het hooggeplaatste Peize heeft in enkele weken toch een paar tikken gekregen. In de beker werd de ploeg van Frank Konneman verslagen door TEVV na penalty’s, zondag werden de jonge blauwhemden aan de vertrouwde Hereweg aan de kant gezet door Noordster. En dus was de teleurstelling groot, ook bij Konneman, die de lat hoog legt voor de jonge Peizer garde. “De jonge spitsen zijn niet zo geslepen en koelbloedig in de afwerking”, moest de geboren Roner bekennen. Konneman zag in totaal wel twaalf kansen van Peizer kant. “Zij kregen er maar drie en als je dan niet wint doe je jezelf tekort”. Tom van Leijsen had Peize al vroeg op voorsprong moeten zetten. De blauw-zwarten kwamen drie keer alleen voor de keeper, het net werd niet gevonden. Op slag van rust kreeg Peize de rekening gepresenteerd: 0-1. Na rust bracht Simon Wekema -rechtstreeks uit een vrije trap- Peize wel weer langszij, maar de ploeg uit Oude Pekela -onder leiding van oud-GOMOS-coach Bernd van Bolhuis- had het laatste woord. In het laatste deel speelde Peize heel aanvallend, maar kon dit niet uitdrukken in doelpunten. “We zijn afgerekend op rendement en dan is het onvoldoende”, vond Konneman. Peize leed wonderwel geen schade doordat ook de andere subtoppers punten verspeelden. Peize blijft keurig derde. Daar kan Roden voorlopig alleen maar van dromen. Maar de ploeg van Wietze de Jong heeft zich na de 3-1 zege op HODO wel weggewerkt uit de onderste regionen, terwijl het verschil (achtste op de ranglijst) met de aartsrivaal (derde) maar twee punten is.  Een belangrijke overwinning dus van de Roners tegen het sterke HODO uit Hollandscheveld. Roden begon voor eigen publiek fantastisch en kwam al in de tweede minuut op 1-0. Een strakke voorzet van Robin van der Tuin werd vakkundig afgemaakt door Martijn Plukker. De gasten kwamen sterk terug en na de 1-1 belandde Roden in een moeilijke fase, was duidelijk de mindere. In de tweede helft leverde een verdekt schot van Vincent van Santen de 2-1 op. “HODO liet haar Zuid-Drentse karaktermentaliteit zien, maar dat toonden de Noord-Drenten ook”, zag De Jong tot zijn tevredenheid. De thuisclub kwam een paar keer goed weg. Rolf Dussel haalde nog een bal van de lijn, en de niet fitte Rutger Beuzenberg (schouderblessure) pakte nog een belangrijke bal. Tien minuten voor tijd viel de bevrijdende 3-1. Uit een vrije trap van Rutger van der Laan kopte Jos Darwinkel succesvol in. Wouter Jager -ingevallen voor de misselijk geworden Danel Strijker-  had er zelfs 4-1 van kunnen maken, maar schoof in vrije positie naast.  Actief verzuimde te winnen van hekkensluiter SVV’04.  Aan de andere kant had het ook kunnen verliezen van de ‘jaknikkers’ uit Schoonebeek.  De gasten stonden vlak voor tijd nog met 2-3 voor. In de laatste minuut viel nog de 3-3.  De rood-witten begonnen niet scherp aan de tweestrijd en kwamen zelfs met 0-2 achter.  Na rust werd Gert Boerma gebracht, die Actief hoogstpersoonlijk de 2-2 bezorgde.  Na de 2-3 kreeg Actief een vrije trap vanwege praten. Andries Spijkerman, die samen met Gerard Biemolt in de fout ging bij 0-2- mikte raak.  “Je moet winnen van de onderste ploeg. Nu gaan twee ploegen over je heen”, zag Peter Slijfer de stand.  GOMOS was dichtbij een halve stunt tegen koploper  LEO. In een zeer attractieve pot waarin gestrooid werd met doelpunten over en weer verloren de Norgers in de ultieme fase. Het was een duel waarin ook vlot achter elkaar gescoord werd. GOMOS kwam in Loon met 3-1 achter, maar Roy Slachter en Patrick Maris trokken de zaak recht: 3-3. De geel-zwarten hadden in die fase het betere van het spel maar konden niet doordrukken. In de laatste minuut schoot Guido Koolen vanaf de elfmeterstip GOMOS naar 4-4. In blessuretijd werd opnieuw een penalty toegekend, nu aan LEO, die eveneens verzilverd werd: 5-4. Trainer Ab Rutten zit met een groter probleem. Zeven geblesseerde spelers -waaronder Thom Wortelboer met een licht herseninfarct (!)- en drie geschorste spelers en dat zijn niet de eerste de beste: Ivo Drenth, Guido Koolen en Jeroen Renkema. “Ik kan volgende week beter het D1-elftal opstellen”. Nieuw-Roden ging eveneens in de allerlaatste fase onderuit. Steenwijkerwold sleepte met tien man de overwinning uit het vuur. Het was een spektakelstuk aan de Zevenhuisterweg. Sander Drent had het weer op zijn heupen. De goalgetter zorgde met drie treffers voor een 3-2 voorsprong. Met nog tien minuten te gaan kwamen de gasten weer op gelijke hoogte. Vijf minuten voor tijd werd het 3-4. “De rode kaart in de slotfase was het kantelpunt. Nieuw-Roden leek met stomheid geslagen.  Steenwijkerwold toonde de spirit. In plaats dat wij naar voren gingen werden we teruggedrongen”, zag Robert Vorenholt tot zijn verbazing. Hoogkerk moest opboksen tegen nummer twee ASVB, beschikkend over de beste verdediging van de klasse. Jeffry Romijn wist ASVB voor de vijfde keer dit seizoen te verschalken. Het was de aansluitingstreffer. Een gigantische kans op de 2-2 ging de mist in. In de laatste vijf minuten kreeg Hoogkerk nog twee doelpunten om de oren. “We hadden de overhand”, treurde Heiko van den Berg na. “In de eerste helft was het eigen schuld. Maar goed, we zijn ook niet weggespeeld.” Pieter de Jong kreeg in de laatste minuut nog een directe rode kaart. Haulerwijk stelde zich tevreden met een gelijkspel in Wijster. Haulerwijk kon niet echt kansen afdwingen in het Drentse land, terwijl Wijster twee keer pech had met ballen tegen de paal. Met hard werken kon Haulerwijk het punt veilig stellen.  “We hebben in ieder geval een punt behaald in een uitwedstrijd”, zag Janus Pol het ook positief. Volgende week wacht een regelrechte concurrent in de onderste regionen: Nieuw-Roden. Vijfde klasser De Wilper Boys versloeg Wispolia. En dat was boven verwachting met Maarten de Jong aan het roer, die enkele nieuwe exotische spelers mee had genomen. Daar was niet veel van te zien. Het publiek aan t Plantsoen zag wel een wervelende thuisploeg dat met gemak een 3-0 voorsprong mocht nemen. En dat hadden er meer kunnen zijn. Twee keer troffen de Wilpsters de lat. Een geheel andere tweede helft, waarin de rood-zwarten zwak acteerden en de gasten uit Terwispel akelig dichtbij kwamen (3-2). Arjan van der Kaap maakte de verlossende 4-2. Daniel Dijkhuizen (twee) en Klaas Algra waren de overige schutters. De Wilper Boys steeg daardoor twee plaatsen en prijkt nu 7e. “Ik hoop dat we eens een goede serie maken, zodat de subtop in het vizier komt”, aldus coach Martin Lobers.