GOMOS heel dichtbij kampioenschap; eerste doel Roden binnen bereik

Sport
Zondagvoetbal
REGIO – De competitie nadert zijn ontknoping. Roden is nog altijd op kampioenskoers. Het eerste doel is echter de periode, die over twee weken kan worden binnengesleept. GOMOS is een ferme stap dichterbij de titel, na winst in Veendam. Bij winst en puntenverlies van Muntendam is het zondag zover. HFC’15 heeft zich lelijk in de nesten gewerkt, na bitterzuur verlies in Annen. De Wilper Boys is bezig om zich te ontdoen van het degradatiespook.
Roden omzeilde zondag een lastige klip, Ruinerwold, dat als nummer vier ook nog volop meedoet om de prijzen. Op de eerste tien minuten na was Roden beter en stond er met een 0-2 riant voor (doelpunten van Guido Bos en Rene de Vries). In de tweede helft pompte de thuisclub de ballen in het doelgebied en na de 1-2 werd het chaotisch bij de Noordenvelders. Zelfs na de 1-3 was de buit nog niet binnen. Vlak voor tijd werd het 2-3 en moest Roden zien te overleven. De vechtlust trok Roden over de streep. De druk neemt toe, nu de hoofdprijs in zich komt. Harry Zwiers zegt dat er van druk geen sprake is. “Doe was en is een periode en die kunnen we over twee weken binnenhalen. Dan is het doel bereikt. We hebben afgesproken bij de eerste drie te eindigen, dat komt nu wel uit. Dankzij fouten van de concurrenten Peize en Stadspark. Nogmaals, eerst de periode en dan verder kijken”. Roden leidt, met twee punten voorsprong op DTD en GAVC.
Peize en Stadspark maakten er een doelpuntenfestijn van: acht doelpunten, die keurig verdeeld werden. De blauwhemden gaven twee keer een voorsprong weg, maar vocht zich eerst terug na een 2-0 achterstand. “Stadspark is een tegenstander met individuele kwaliteiten. Vooral in de eerste helft hadden we het verdedigend zaken niet op orde.””, vond Willem Lanjouw, die wel te spreken was over de inzet. “Het stukje beleving miste ik de laatste weken, dus heb ik wel vrede met een punt.”. De Peizer doelpuntenmakers: David Kruizenga en Tom van Leijsen, die beiden twee keer scoorden. Peize staat nog wel vierde, maar de naaste belagers hijgen in de nek.
GOMOS zegevierde aan de Langeleegte. Tegen Veendam, de ploeg van Roelof Rutgers en Marnix Kolder werd het 0-1. Linksback Jan Harm Siegers maakte het winnende doelpunt. Het was een stroeve wedstrijd van GOMOS-kant. In de tweede helft toonde GOMOS meer passie en strijd, al was het net als de eerste helft niet goed. De Norgers scoorden na een paar uitgespeelde kansen. “Na de 0-1 was het uitzingen, zoals Wim Bakering het noemde. Bakering vond Veendam heel matig, volledig toegespitst op Kolder. Het hobbelige veld maakte het vermaarde combinatiespel van GOMOS lastig. En dus is GOMOS weer een stap dichterbij de titel. Komende zondag komt ASVB naar de Schapendrift, een absolute kampioenswedstrijd. “Ik hoef de jongens niet te motiveren. Het is de beste ploeg”.  Bij winst van GOMOS en verliespunten van Muntendam – dat tegen het sterke Annen moet- staat de geel-zwarte ploeg waarin het weer thuishoort: de tweede klasse.
Zure appels voor HFC’15 dat tegen het sterke Annen stand hield tot de laatste vijf minuten. In de allerlaatste minuut ging het alsnog mis en bleef het voorbeeldig strijdend HFC met lege handen: 3-2. HFC begon sterk. De jarige Johan Honebeek gaf de afgemeten voorzet op ‘Hightower’ Joran Tel: 0-1. Na deze mooie pauzestand dacht HFC dat er wat te halen viel. Zelfs het vol pressende Annen kreeg de ‘suikerjongens’ niet omver. Een kwartier voor tijd betekende een ongelukkige handsbal een penalty. HFC kwam met tien man te staan en daardoor ook achter: 2-1. Trainer Auke Birza gokte op de volle winst en zette een spits erbij, wat de 2-2 opleverde van Honebeek. Maar in de ultieme aanval slalomde een speler van Annen langs vijf man en prikte de 3-2 binnen. “De appels zijn niet alleen zuur, zelfs het bier smaakt zuur”, vond Ronny Melessen, na het horen van de uitslag ZFC-Wildervank 4-1. We zitten in de gevarenzone. Tegen ZFC is het d’rop of d’ronder.
Nieuw-Roden moet even weer pas op de plaats maken na het debacle tegen THOR: 0-3. De Noord-Drenten werden afgetroefd op felheid en kregen een lesje in effectiviteit. De Ribbenkast-formatie nam de leiding. Nick Matulessy kon het net deze dag niet vinden. Twee keer miste de spits oog in oog met de keeper. Ook Wilco Drent was niet scherp. Na rust had de thuisclub het middenveld wel in handen, maar de beslissende eindpass ontbrak. De messen zullen deze week weer geslepen worden voor de derby tegen Haulerwijk.
De Wilper Boys boekte een zeer nuttige overwinning, op Winsum. De overwinning kwam pas laat tot stand. Na een verschrikkelijke slechte eerste helft (rommelig, gehaast, niet scherp) kwamen de Plantsoen-jongens met 0-1 achter. Het was Tjibbe Bakker, die uit een hoekschop van Joey Louwes raak schoot, die De Wilp weer op weg hielp.  Daarna ging het lopen, mede door de inbreng van Sebastiaan Kuipers, als aanspeelpunt voorin. Jeroen Dijkstra maakte de 2-1 en Kuipers zelf tekende voor 3-1. “Na de 2-1 hadden we geluk dat hun centrale middenvelder geblesseerd uitviel”, gaf leider Theo Scheltenga toe.
Haulerwijk verloor met 1-0 van Zaagwesteinde na een ouderwets tumultueuze wedstrijd. Het was vechtvoetbal. Haulerwijk heeft niet kunnen brengen wat het vorige week op de mat legde. Knullig balverlies leidde de ondergang in van de 1-0. Janus Pol, die rust kreeg, werd in de tweede helft alsnog ingebracht. SVH kwam wel veelvuldig op de helft van de tegenstander, maar miste stootkracht. Het venijn zat in de staart van de toch al harde en gemene wedstrijd. Na een schermutseling bij een corner kregen liefst vier spelers rood, waaronder drie voor de gasten (gebroeders Ekhart en Jelmer Hoekstra). “Ik weet nog niet wat de scheidsrechter gezien heeft”, sprak Theo Donker vol ongeloof. Er moest nog anderhalve minuut gespeeld worden. Het duel werd uitgespeeld.
TLC had geen kind aan De Sweach. Stefan van Leeuwen en Roell Elders scoorden ieder twee keer. “Zelfs Rienk Tuithof scoorde nog bijna, dat zegt genoeg”, zegt Wander Balkema over de eenvoudige klus. Doordat ook Oldeholtpade blijft winnen, is de situatie onveranderd.
Zevenhuizen, dat vorige week te licht was tegen Oldeholtpade blameerde zich met een 4-1 nederlaag tegen de allerlichtste, hekkensluiter Diever/Wapse. Allereerst moest Gezinus Oosterhuis het veld bekritiseren. “Als ik hier mijn hond op zou uitlaten, weet ik zeker dat ik de dierenbescherming op mijn dak krijg”. Tot zover de omstandigheden. Met de 0-1 door Vincent Tanis leek er geen vuiltje aan de lucht. Vlak voor rust kantelde het duel en na discutabele beslissingen stond het 2-1. Oosterhuis gaf het veld en de scheidsrechter de schuld, maar moest- het kwam er niet overtuigend uit -ook hand in eigen boezem steken. “Een collectieve off-day. Ik ben verantwoordelijk, dus trek ik het boetekleed aan.”.