GOMOS ruim onderuit; Zevenhuizen niet voorbij acht spelers Boornbergum

Zondagvoetbal

REGIO - Alle voetballiefhebbers keken uit naar de klassieke Noordenveld-derby Roden- Peize (zie verslag elders). Er werd volop gescoord in de regio. Actief ging met 6-0 onderuit bij Noordster, terwijl de derby Haulerwijk-TLC eveneens in 6-0 eindigde. GOMOS kreeg met 4-1 aan de broek. Zevenhuizen kwam niet voorbij de acht overgebleven spelers van Boornbergum. De Wilper Boys snoepte weer een puntje. Nieuw-Roden en HFC’15 vierden de overwinning.

Zoals de uitslag, 6-0, doet vermoeden werd Actief weggespeeld bij Noordster, dat vorige week van de kop werd verdrongen. Dat was volgens trainer Peter Slijfer niet het geval. “Het verschil zit in de ervaren voorhoede”. De jonge Jeroen Wanders kwam alleen voor de keeper, maar hield zijn zenuwen niet in bedwang. Het duo Dun-Wever maakte ze even later wel, zodat het na een kwartier al 2-0 was. Noordster was veel effectiever in de kansen en leidde bij rust met 4-0. “We staan weer met beide benen op de grond. We krijgen zes doelpunten tegen. Dat is meer dan in de voorgaande zes wedstrijden”.

Derde klasser GOMOS verloor aan ‘de Steegde’ terecht van Stanfries, de nummer zeven van vorig jaar in deze derde klasse B. In de pittige, maar niet gemene wedstrijd – in tegenstelling tot wat op internet werd gemeld werden er geen drie rode kaarten getrokken- was Stanfries agressiever en voetbalde makkelijker. Na de 1-1 – doelpunt uit een vrije trap van Auke Rozema- probeerde GOMOS in de tegenaanval de 1-2 te maken. Het gebeurde andersom, wat meteen het kantelpunt was. Trainer Wim Bakering paste vervolgens enkele wissels toe, in aanvallende zin. De Friezen profiteerden gretig en wonnen alsnog ruim: 4-1. “We zijn heel wisselvallig, we moeten stabieler worden”, weet Bakering. Door het verlies verloor GOMOS de aansluiting met de subtop, waarin Stanfries zich wel heeft genesteld. .

Nieuw-Roden staat in 4B derde na winst op Gruno. De Noordenvelders waren in de eerste helft oppermachtig en hadden met 5-0 voor moeten staan. Het bleef bij 2-0 (doelpunten Nick Matulessy en Wilco Drent). In de tweede helft kwam zoals verwacht Gruno opzetten en het hard werkende maar niet goed voetballende Nieuw-Roden moest flink met de billen bloot, nadat het tien minuten voor tijd 2-1 werd. Nei Roon trok de overwinning met pijn en moeite over de streep. Het was verder een sportieve ontmoeting tussen twee clubs die het goed met elkaar kunnen vinden en vaak vriendschappelijk tegen elkaar spelen, mits niet bij elkaar in de competitie. Voorzitter Ad Witlox wees ook nog op de prima leidende scheidrechter, Bart Leistra, die notabene achter het complex aan de Zevenhuisterweg woont.

In dezelfde klasse won HFC ’15 kinderlijk eenvoudig van nummer een na laatst, Pekelder Boys. “Het verschil was te groot, maar we maakten het onszelf te moeilijk door de wedstrijd niet in het slot te gooien”, sprak Auke Birza met weinig woorden na afloop van de 3-0. Johan Honebeek scoorden alle doelpunten, waarvan twee in de ultieme fase. “We zijn even uit de neerwaartse spiraal. Noem het maar een degelijke overwinning.”. De gefuseerde Hoogkerker Football Club staat voorlopig vierde, achter de oude club van Auke Birza, Nieuw-Roden.

SVMH verloor onverdiend van subtopper Smilde. De Westerkwartierders waren veel beter en kwamen na een half uur op 0-1 door Carlo Roffel, na een wervelende solo. De onderlinge irritatie nam vervolgens toe na enkele plaagstootjes en dat speelde Smilde in de kaart. Toch brak nog een goede fase aan, wat resulteerde in een nieuwe voorsprong, via Ton Koster. Maar na de knullig weggeven 2-2 was het verzet gebroken van de gasten en greep Smilde alsnog de winst: 3-2. Smilde kon het zelf ook niet geloven. SVMH blijft in de onderste regionen.

De Wilper Boys stelde zich tevreden met de 1-1 in en tegen Nieuweschoot. Het was een wedstrijd met twee gezichten. De rood-zwarten speelden in het eerste deel slecht, maar in de tweede helft zag het publiek in Heerenveen een strijdbaar De Wilper Boys, dat twee keer de paal raakte en in de 89e minuut dankzij Joey Louwes de 1-1 op het bord kreeg. De ploeg van Klaas Zijlstra sprokkelt de punten bijeen en heeft er nu al vijf.

De derby Haulerwijk-TLC werd een grote zege voor de Stellingwervers: 6-0. Maar deze uitslag was behoorlijk geflatteerd. Want bij rust was het nog 0-0. TLC bood flinke weerstand en had een verdediging waar de thuisclub maar moeilijk doorheen kwam. Twee counters werden nog net de kiem in gesmoord. Doelman Stefan Ekhart voorkwam een achterstand. Meteen na de pauze kopte Roben Fokkens de 1-0 binnen en was het verzet van de Tolbert Leek Combinatie ook meteen gebroken. Haulerwijk kon naar hartenlust aanvallen en mede door drie goals van Tim van der Velde werd het 6-0. “Maar alle complimenten aan TLC”, vond Theo Donker, die in zijn ploeg ook lichtpuntjes zag, de debuterende jonkies Dennis Ritsema en Sven van der Veer.

Zevenhuizen speelde een krankzinnige wedstrijd tegen Boornbergum. Zevenhuizen speelde de laatste fase- en twaalf minuten blessuretijd- tegen acht spelers van Boornbergum, maar kwam niet verder dan een gelijkspel. Het punt moest van ver komen. Boornbergum nam de leiding door een schlemielig doelpunt, maar daarna gaf Zevenhuizen vol gas, maar dit leverde geen doelpunten op. Mede door de geweldige keeper van Boornbergum. Klungelig voetballen aan de zijkant betekende na rust de 0-2. Vervolgens gingen de Friezen over tot de grofste overtredingen en dit leidde tot een regen aan kaarten, waaronder drie rode. Wienand Kobus, laatste man vandaag, maakte de uiteindelijke 2-2.