GOMOS weer op goede spoor: derde klasse!

norg voetbal gomos jubbenga promotie 2

‘Koning Ab’ heeft het laatste woord

NORG – GOMOS is terug in de derde klasse! Nadat het vorig seizoen meerdere kansen had om te promoveren, leek de nieuwe jaargang te vroeg om wel de sprong te maken. Na een wisselvallig seizoen zette de afscheid nemende Ab Rutten zijn ploeg nog eens goed neer en op het eind stond de boel weer op rails. In de beslissende slag met Jubbega werd in Friesland de basis gelegd. Op het sfeervolle sportpark aan de Schapendrift maakten de geel-zwarten de zaak beheerst af: 4-1.

Beheerst was het toverwoord. Toen aanvoerder Jens Voerman in de laatste minute bijkans gemolesteerd werd, deed de aanvoerder niets terug. Een memorabel moment – en daar kunnen menig (betaald)voetballers een voorbeeld aan nemen- en typerend voor een rustiger GOMOS, dat verstandig was en zich niet uit de tent liet lokken.

De wedstrijd in Jubbega was volgens GOMOS-bestuursleden nog mooier dan afgelopen zondag. Maar dat GOMOS weer goed speelde, stond buiten kijf. Omdat Jubbega, vechtend tegen het degradatiespook- die als symbool in de Norger hekken hing-, ook veel in huis had, genoot het publiek van de strakblauwe hemel en mooie wedstrijd. En dat op een puike grasmat. Het eerste part was voor de gasten, ondanks dat GOMOS meteen de 1-0 wilde forceren. Strakke voorzetten leverden hachelijke situaties op bij het doel van Rolf Brink. Met name spits Ids Douma en Jacko de Jong zijn en klasbakken én doorzetters. Vervolgens brak de GOMOS-periode aan. Het dartelende veulen Guido Koolen, die enkele passeracties zag mislukken, galoppeerde een keer wel langs zijn tegenstander, trok voor, waar voor het doel eerst gemist werd, maar daar stond nog Patrick Maris helemaal vrij. Maris joeg de 1-0 in de netten. Meteen aan de andere kant een vrije trap van Eric Mulder, die met twee handen werd weggewerkt door Brink. GOMOS begon steeds beter te draaien. Een verrassend door Pascal van Kooten genomen vrije trap vloog via Maris het doel in. Dit doelpunt werd afgekeurd. Maris miste vervolgens op een haar na een strakke bal van Koolen. Maar er waren aanvallen over en weer. Met dan toch de 1-1, via een vrije trap, die door Douma in het doel werd gefrommeld. Al dan niet in buitenspelpositie. Tot opluchting van de vierhonderd toeschouwers kwam GOMOS snel weer langszij. Een vrije trap van Jens Voerman bereikte Roy Slachter die van dichtbij de bal het doel indook: 2-1. Op slag van rust een hoge bal, die door de verdediging van Jubbega niet werd weggewerkt. Harm Leerink poeierde de bal meteen het doel in: 3-1. Met de totaalstand van 7-3 kon er niets meer misgaan.

Na de pauze veerde het publiek op bij een voorzet. Harm Leerink haalde de moeilijke bal om, de bal scheerde de lat. De nummer twaalf van 3 B zette twee verse spelers in. GOMOS liet zich niet van de wijs brengen en ging door met kansen scheppen. Ivo Drenth bracht Maris in stelling. De scheidsrechter negeerde het vlagsignaal van de grensrechter (overigens de hele middag liet de arbiter een van zijn assistenten staan), waarna Maris de 4-1 aantekende. Bij het andere doel een stuiterbal, waar Brink goed het oog op had. Ondanks dat Jubbega in geslagen positie lag, bleef het aanvallen. Maar moest vooral verdedigen tegen een ontkende geel-zwarte equipe dat eindelijk het vertrouwen had, waar het lange tijd aan ontbrak. Een knap staaltje van Voerman dan- na weer een mooie aanval, voorbereid door Koolen-, die dreigde af te leggen, maar de keeper verraste met een uithaal. De ploeg uit de gemeente Heerenveen- in Ajax-tenue spelend- zette Brink nog eens aan het werk. De geconcentreerd blijvende goalie pareerde een gevaarlijke voorzet van Kevin van der Belt. Toch had Jubbega het meeste kruit verschoten. Jubbega vocht tot de laatste grasspriet, maar moest buigen voor een beter GOMOS (aan het eind kreeg invaller Wesly Grevink nog de nodige kansen), dat ondanks een vierde plaats toch een periode bemachtigde en dit keer in de nasleep meteen toesloeg. Voorzitter Albert Drenth genoot zichtbaar en straalde. “Dit is zo mooi”, riep hij emotioneel. De spelers waren door het dolle en lieten zich vereeuwigen in het doel. Ab Rutten keek van een afstand toe. De Amsterdammer met de grote mond, blijkt nuchter en is soms rustig. Traditiegetrouw had hij zijn familie meegenomen voor de laatste wedstrijd. De net 65 jaar geworden trainer: “Ik heb acht clubs gehad. Ik geniet van binnenuit.” Maar dan toch de beloofde uitsmijter. “Onderlinge acceptatie en naar de scheidsrechter, daar ging het om. Ik heb gezegd: als jullie gaan ouwehoeren en geschorst worden dan krijg je er een schorsing overheen.” ‘Koning Ab’ had vandaag het laatste woord. “De laatste wedstrijd van GOMOS blijft altijd hangen”, was zijn laatste zin, om op kenmerkende. ‘Mokumse’ manier afscheid – te nemen van Norg: “Geef me een zoen, dan krijg je een oorbel terug”. Hij vergat erachteraan even zijn twee geleerde Drentse woorden, ‘mien jong’.

GOMOS- Jubbega 4-1 (3-1); Scoreverloop: 26. Patrick Maris 1-0, 37. Ids Douma 1-1, 38. Roy Slachter 2-1, 45. Harm Leerink 3-1, 50. Patrick Maris 4-1; Arbiter: Kloetstra (Leeuwarden); Gele kaart: Harm Leerink (GOMOS), Anne-Jan Jongsma, Christiaan de Vries, Willem ter Schuur (allen Jubbega); Rode kaart (twee keer geel): Wesley Zijlstra; Toeschouwers: 400

Opstelling GOMOS: Rolf Brink (89. Melvin Koning), Shailesh Parmasardien, Rob Kleef, Martijn Bosman, Pascal van Kooten, Jens Voerman, Patrick Maris, Roy Slachter, Harm Leerink (61. Jan Harm Siegers), Guido Koolen (83. Wesly Grevink), Ivo Drenth